Een vriendelijk kind is een gezond kind

Een vriendelijk kind is een gezond kind

Laatste update: 11 mei, 2017

Kleine kinderen zijn de beste menselijke creaties. Kinderen zijn personen die geboren worden uit onze genen, persoonlijkheid en liefde. Daarom is het ook hartstikke belangrijk om tot in de kleinste details goed voor ze te zorgen, zodat ze gezond en gelukkig op kunnen groeien.

Het vriendelijke kind zal veel beter in staat zijn om gelukkig te zijn en te begrijpen dat het beter is om een vol leven te leiden dan een leven vol angst, wrok en woede.

Waarom het belangrijk is om vriendelijke kinderen op te voeden

In dit artikel zullen we antwoord geven op deze simpele vraag. Waarom is het belangrijk om vriendelijke kinderen op te voeden? Wellicht denk je dat het veel beter is om kinderen de juiste verdedigingsmechanismen bij te brengen, omdat de wereld waar ze op een gegeven moment aan bloot zullen worden gesteld zo agressief van aard is. Toch heb je het mis.

Een vriendelijk, hoffelijk en beleefd kind

Het vriendelijke kind is hoffelijk en beleefd. Is het je wel eens opgevallen hoeveel deuren er voor je open gaan door simpelweg een glimlach op te zetten? Breng het in de praktijk en ontdek zelf wat het je allemaal kan opleveren om gewoon vriendelijk te zijn naar je medemens toe, zelfs als je in het gezelschap bent van iemand die een slechte dag heeft.

Manieren en respect zijn twee fundamentele steunpilaren van een goede samenleving. Bovendien zal het op die manier makkelijker zijn voor kinderen om concepten als vriendelijkheid en geluk te begrijpen, welke beide noodzakelijk zijn om de geest gezond te houden.

Vriendelijk Kind Gelukkig Kind

Een vriendelijk, liefdevol en hartelijk kind

Het vriendelijke kind is liefdevol en hartelijk. Misschien ben je er op een bepaalde manier bang voor dat je kind gekwetst zal worden. Hoe erg we echter ook ons best doen om onze nakomelingen te beschermen, vroeg of laat zullen ze toch echt hun eigen weg moeten gaan bewandelen. Om dit te kunnen doen moeten ze zichzelf openstellen voor anderen door liefde en waardering te schenken.

“Liefde is voor een kind als de zon is voor bloemen; brood is niet genoeg: het heeft genegenheid nodig om goed en sterk te worden.”

-Concepción Arenal-

Als we zelf tevreden waren met de manier waarop we werden behandeld, verwend en overladen met genegenheid, waarom voeden we onze eigen kinderen dan niet op volgens dezelfde standaarden en leren we ze niet om zelf genegenheid te kunnen ontvangen en geven? Dit vermogen is namelijk een duidelijk teken van gezondheid.

Een vriendelijk kind behandelt zijn omgeving met respect

We leven op een planeet met beperkte voorzieningen. Dit betekent dat we respectvol en voorzichtig met onze omgeving om moeten gaan. Je zult zien dat het veel makkelijker is om deze waarden over te brengen op een vriendelijk kind. Voor een vriendelijk kind zal het niet moeilijk zijn om te begrijpen waarom het belangrijk is om hetgeen ons omringt met zorg te behandelen.

Tegelijkertijd zal dit kind ook laten zien dat hij zich bewust is van het gegeven dat zijn omgeving respect verdient, omdat deze zo mooi, kwetsbaar, hulpeloos en behoevend is, of omdat ze zoveel gevaar loopt. Deze kennis dient om mensen, dieren, de natuur, het milieu en zijn omgeving te begrijpen…

“Kinderen zijn de belangrijkste voorziening ter wereld en de beste hoop voor de toekomst.”

-John Fitzgerald Kennedy-

Vriendelijk Kind Gelukkig Kind

Hoe je een vriendelijk kind kunt opvoeden

Heb je er ooit wel eens over nagedacht hoe je een vriendelijk kind kunt opvoeden? Misschien kunnen onderstaande tips je helpen om je kleintje nog vriendelijker te maken, waardoor hij zichzelf en zijn eigen geluk makkelijker kan ontdekken.

  • Maak je kind duidelijk dat vriendelijkheid thuis begint, door respectvol te zijn ten opzichte van zijn eigen lichaam. Laat hem zien waarom het belangrijk is om de juiste hygiëne te ontwikkelen; regelmatig je handen wassen, tandenpoetsen of dagelijks douchen.
  • Laat zien hoe fijn het kan zijn om beleefd te zijn naar anderen toe. Anderen begroeten, een glimlach bieden, leeftijdsgenoten, familie en leraren respecteren. Leer je kind dat hij zijn emoties niet verborgen hoeft te houden, maar juist het tegenovergestelde. Je kind is mooi en het meer dan waard om dit soort emoties te ervaren en ze te delen met de mensen die hij liefheeft en die hem liefhebben.
  • Zorg ervoor dat je kind weet hoe belangrijk het is om te delen. Maak duidelijk dat het veel fijner is om te geven dan om te nemen. In dit geval is het van essentieel belang om hier zelf het juiste voorbeeld van te geven. Als je zelf vriendelijk en vrijgevig handelt, omdat dit nu eenmaal je aard is, dan zal de grootsheid van dit gedrag niet onopgemerkt aan hem voorbijgaan.
  • Mensen helpen die hulp nodig hebben is een van de mooiste lessen die je op een vriendelijk kind over kunt brengen. Behoevende of hulpeloze mensen, dieren of leeftijdsgenoten… Laat je kind zien hoe goed het voelt om iemand te helpen die in nood is.

Een vriendelijk kind zal altijd gelukkiger en gezonder zijn. Vanuit zichzelf en met de hulp van de mensen die willen dat hij het belang van waarden, zelfinzicht, gevoelens en emoties ontdekt en dat hij weet hoeveel hij kan bereiken door zich simpelweg beleefd en respectvol op te stellen tegenover de wereld en de mensen om hem heen. Hier bestaat geen twijfel over.

Verschillen tussen een gelukkig kind en een verwend kind

Een gelukkig kind en een verwend kind hebben namelijk niets met elkaar te maken en dus zouden deze twee concepten ook niet door elkaar moeten worden gehaald… Lees verder.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.