Drie vragen om te beantwoorden die je stemming zullen verbeteren

Je hebt waarschijnlijk bepaalde strategieën die je gebruikt wanneer je je beter wilt voelen. Het kan gaan om iemand bellen, een wandeling maken, een film kijken of jezelf onderdompelen in een goed boek. Hier brengen we je nog een strategie om in je repertoire op te nemen in de vorm van drie vragen.
Drie vragen om te beantwoorden die je stemming zullen verbeteren
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 13 april, 2023

Kleine tegenslagen, vermoeidheid of zelfs een saaie routine kunnen je hoop saboteren. Ze hebben ook de neiging om een keten van negatieve gedachten in gang te zetten. Een gemakkelijke manier om het evenwicht te herstellen is jezelf een paar belangrijke vragen te stellen.

De functie van deze vragen is je denken te heroriënteren. Ze stellen je in staat een positiever en proactiever perspectief aan te nemen. Daarom verbeter je je stemming zonder je toevlucht te hoeven nemen tot complexere acties.

Een ander waardevol aspect van deze sleutelvragen is dat ze als het ware tijdloos zijn. Dit betekent dat je ze op verschillende momenten in je leven kunt stellen en dat ze je altijd nieuwe en bemoedigende antwoorden zullen opleveren. Dus, wat zijn die vragen waartoe je je kunt wenden als je je down voelt?

“Je vermogen om je emoties op te merken en te labelen op korrelige manieren is een belangrijke psychologische vaardigheid die veerkracht bevordert en de voordelen zal vergroten die je haalt uit scherpzinnige observatie van jezelf en de wereld om je heen.”

-Alice Boyes-

1. Wat is beter gelukt dan je had verwacht?

Dit is een van de belangrijkste vragen die de moeite waard zijn om te stellen als je je down voelt om je stemming te verbeteren. Het betekent niet dat je zoekt naar grote prestaties of buitengewone mijlpalen. Je wilt gewoon enkele van die kleine dagelijkse wonderen vinden die je geneigd bent over het hoofd te zien.

Bijvoorbeeld, misschien dacht je dat een bepaalde taak je veel tijd zou kosten, maar dat was niet zo. Of, je dacht dat je om een bepaald doel te bereiken veel middelen zou moeten gebruiken, maar dit was niet het geval.

Zoek gewoon een paar voorbeelden van deze kleine acties die je verwachtingen overtroffen. Soms kan het zelfs genoeg zijn om het einde van een moeilijke dag te bereiken zonder dat het erger wordt. Houd het in gedachten.

Vrouw denkt na
Nadenken over wat er goed ging, kan ons helpen onze gedachten te heroriënteren op lage momenten.

2. Hoe heeft de natuur vandaag je aandacht getrokken?

De tweede vraag nodigt je uit om naar je omgeving te kijken. Meer specifiek, om te kijken naar de natuurlijke elementen die je waarschijnlijk elke dag tegenkomt zonder er echt bij stil te staan. Maar, de natuur geeft je een sereen, genereus en universeel gevoel van voldoening (Spaanse link). Het is zonde om dat te verspillen.

Als je eenmaal begint te kijken, zul je waarschijnlijk al snel een flink aantal bijzondere elementen om je heen kunnen herkennen. Kijk bijvoorbeeld naar de enorme hemel en waardeer de atmosfeer die het leven mogelijk maakt.

Bestudeer een prachtig ingewikkelde boom die al een eeuwigheid groeit. Of kijk naar een dier dat de verschillende manieren vertegenwoordigt waarop het universum zich manifesteert. Er is zoveel bewijs om je heen dat het bestaan buitengewoon is.

Bovendien voedt het overdenken van de natuur je gevoelens van innerlijke vrede. Daarom is het een goed idee om een park, tuin, of een andere ruimte vol natuurlijke elementen te bezoeken wanneer je je laag voelt of door een van die momenten gaat dat je je vergeetachtig voelt voor de mooie wereld om je heen.

Vrouw geniet van de natuur
We verkrijgen onmiddellijk resultaat door de natuur te contempleren.

3. Wie mis je?

De derde van de belangrijkste vragen om je stemming te verbeteren betreft het denken aan die mensen die speciaal voor je zijn , maar die je om de een of andere reden niet elke dag ziet. Het zijn meestal vrienden of familieleden met wie je in het verleden een heel hechte band had. Mensen aan wie je prettige herinneringen hebt overgehouden, maar met wie je geen frequente communicatie onderhoudt.

In feite helpt gewoon denken aan deze mensen je om je beter te voelen. Het helpt namelijk om je te herinneren dat affectieve relaties je leven verrijken en de tijd overstijgen. Je weet immers zeker dat, als je ze opzoekt, ze graag van je zullen horen. Het is een uitstekende manier om je stemming te verbeteren.

Binnen deze groep kunnen er mensen zijn die je slechts oppervlakkig kent, maar die je achterlieten met het gevoel dat je meer van hen wilde weten en hen opnieuw wilde ontmoeten. Je kreeg ook de indruk dat het gevoel wederzijds was en dat het misschien een heel goed idee zou zijn om een manier te vinden om hen te ontmoeten of met hen te praten.

Deze drie sleutelvragen om je stemming te helpen verbeteren zijn gemakkelijke opties waar je je op elk moment toe kunt wenden. Ze zullen je doen beseffen dat alleen al het uitvoeren van de zelfreflectie die ze voorstellen een manier is om je sombere perspectief te veranderen in een meer bemoedigend perspectief.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Pasca, L., & Aragonés, J. I. (2021). Contacto con la Naturaleza: Favoreciendo la Conectividad con la Naturaleza y el Bienestar. CES Psicología, 14(1), 100-111.

  • Martín, I. E., & Caldera, M. I. F. (2014). La dificultad de llegar a acuerdos en las relaciones humanas: del control del ego a la paz interior. Revista INFAD de Psicología. International Journal of Developmental and Educational Psychology., 1(1), 535-540.

  • Greenberger, D., & Padesky, C. (1998). Control de tu Estado de Ánimo. Paidos Iberica, Ediciones S. A..


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.