De voor- en nadelen van een enig kind zijn

De voor- en nadelen van een enig kind zijn

Laatste update: 14 maart, 2019

Er bestaan duizenden mythes over de persoonlijkheid van een enig kind. Sommige zijn in zekere zin waar maar andere niet. Tegenwoordig beslissen steeds meer stellen om slechts één kind te hebben. Dat kan te maken hebben met hun financiële situatie of omdat ze niet genoeg tijd hebben om meer kinderen groot te brengen.

Uiteraard is een enig kind zijn niet hetzelfde als opgroeien met broers en zussen. Het soort gezin waarin we opgroeien, zal onze persoonlijkheid enigszins beïnvloeden. Enig kind zijn is niet volledig goed of slecht.

Broers of zussen hebben zorgt er niet noodzakelijk voor dat iemand socialer of vriendelijker is. Geen broers of zussen hebben betekent ook niet dat een persoon een onverdraaglijke tiran zal worden.

“De grootste geschenken die je jouw kinderen kan geven, zijn de wortelen van verantwoordelijkheid en de vleugels van onafhankelijkheid.”

-Denis Waitley-

De meest fundamentele dingen zijn de opvoeding en het voorbeeld dat de ouders hun kinderen geven. Meestal ontwikkelen enige kinderen echter toch bepaalde karaktertrekken. En een enig kind zijn heeft zowel voor- als nadelen, net zoals dit het geval is wanneer iemand opgroeit met broers en zussen. Laten we nu eens dieper ingaan op deze voor- en nadelen.

De ouders van een enig kind

Velen vragen zich af of de ouders van een enig kind zich anders gedragen dan de ouders die meer dan één kind hebben. Het antwoord is ja. Toch is het belangrijkste niet hoeveel kinderen ze hebben maar of ze de kinderen wilden of niet.

De ouders van een enig kind

De ouders van één kind die niet zeker zijn wat de beste manier is om een ouder te zijn maar tegelijkertijd oprecht een kind willen, zullen ook vaak een beetje ongeruster zijn omtrent het grootbrengen van hun kind.

Het is mogelijk dat ze vele boeken en handleidingen zullen raadplegen om tips te verzamelen over de opvoeding van kinderen. De kans is ook groot dat ze zich schuldig voelen wanneer de dingen niet verlopen zoals ze verwacht hadden. Hun kind zal al die spanning voelen. Dit kan er dan voor zorgen dat het kind zich wat gespannen voelt.

Er zijn ook ouders die zich bewust het doel stellen om kinderen te hebben maar het diep vanbinnen niet echt willen. In die gevallen geven ze de opvoeding van hun kind meestal in handen van anderen.

Dat kan een grootouder, een kinderoppas of zelfs een dagopvang. Het gevolg is dat het enige kind zich zich eenzaam zal voelen zal voelen. Dit kind zal het moeilijk hebben om als volwassene oprechte banden te ontwikkelen met mensen.

Tenslotte zijn er de mensen die geen ouders willen zijn maar toch slechts één kind hebben. Deze ouders kunnen er in slagen om deze situatie op de juiste manier te verwerken en hun kind normaal op te voeden.

Kleine volwassenen

De arts Toni Falbo van de universiteit van Texas heeft meerdere enige kinderen bestudeerd. Volgens haar observaties brengen enige kinderen veel tijd met volwassenen door. Dit zorgt ervoor dat ze zich na verloop van tijd op hun gemak voelen bij oudere mensen. Ze gedragen zich ook al op een jonge leeftijd meer volwassen.

Kleine volwassenen

Als gevolg zien enige kinderen volwassenen en zelfs hun ouders als hun gelijken. Ze zien eigenlijk zelfs oudere mensen als individuen om contact mee te hebben. Dit kan ertoe leiden dat ze hard zijn voor zichzelf.

Ze willen namelijk even volwassen zijn als de volwassenen met wie ze hun tijd doorbrengen. Bovendien willen ze ook autonoom zijn en op een jonge leeftijd grote dingen bereiken.

In tegenstelling hiermee wijst Falbo erop dat enige kinderen vaak een grotere eigenwaarde en meer zelfvertrouwen hebben. Ze begrijpen ook gemakkelijker de verwachtingen van hun leraren en van gezagsfiguren. Het is voor hen bovendien gemakkelijk om bij de kinderen van hun eigen leeftijd een leiderspositie in te nemen.

Teamwerk en vrienden

Enige kinderen hebben het vaak moeilijk om in team te werken. De reden is dat ze gewend zijn om de dingen op hun manier te organiseren en beslissingen individueel te nemen. Toch hebben ze het meestal alleen maar in het begin moeilijk. Gewoonlijk beginnen ze zich na een korte tijd aan te passen en deel uit te maken van de groep.

Er zijn ook gegevens die laten vermoeden dat enige kinderen vaak minder vrienden hebben dan de kinderen die opgroeien met broers en zussen. Ze vinden het leuk om een paar vrienden te hebben met wie ze een echt betekenisvolle relatie hebben. De band die ze met die vrienden ontwikkelen, lijkt eigenlijk meestal op de band die zich tussen broers en zussen vormt.

Teamwerk en vrienden

De wetenschap is er dus in geslaagd om vast te stellen dat enige kinderen niet zo anders zijn dan kinderen met broers en zussen. Ze zijn vaak alleen maar anders als ze een problematische opvoeding gehad hebben.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.