Volg deze 7 tips om faalangst in de sport te overwinnen
Leren omgaan met faalangst in de sport en deze angst te overwinnen is een taak waar sporters aan moeten werken. Net als in het leven win je soms en verlies je soms. Daarom zal voorbereid zijn op de val minder pijnlijk zijn.
Falen gebeurt vaak onverwacht, maar dat betekent niet dat het niet mogelijk is om erop te anticiperen. In feite bestaat een groot deel van het psychologische werk uit het anticiperen op situaties, positief en negatief, om te leren hoe te reageren zonder verrast te worden. Lees verder en ontdek de beste tips om met faalangst in de sport om te gaan.
Wat is de oorsprong van faalangst in de sport
Voordat we verder gaan met de tips, willen we de meestvoorkomende oorzaken van faalangst in de sport met je delen. Dit maakt het makkelijker voor ons om mogelijke oorzaken te identificeren en er dus gemakkelijker mee om te gaan.
Falen is een multifactorieel construct. Met andere woorden, er is niet één oorzaak die voor alle sporters hetzelfde is. Van de belangrijkste oorzaken kunnen we echter de volgende naar voren halen:
- Materieel: het verliezen van sponsors, geld, studiebeurzen of economische voordelen als gevolg van een nederlaag.
- Intern: laag zelfbeeld, perfectionisme, te hoge verwachtingen, overmatige zelfkritiek of schuldgevoelens.
- Interpersoonlijk: angst om anderen teleur te stellen, niet aan hun verwachtingen te voldoen, angst om negatieve emotionele reacties van hen uit te lokken of tegenover een machtige rivaal te staan.
Aanbevelingen voor het overwinnen van faalangst in de sport
Hier gaan we ons richten op tips die nuttig voor je kunnen zijn om falen te overwinnen. Kies uit de lijst degene die je aandacht trekken en begin ze toe te passen om ze effectief te maken.
1. Leer van je fouten
Fouten erkennen is een kans om te leren. In die zin is er geen reden om je te schamen. Dus in plaats van moeite te doen om ze te verbergen, kun je ze gebruiken als een krachtig hulpmiddel op basis van je eerdere ervaring.
Om dit te doen, is het eerste wat je moet doen de mislukking analyseren. Door te proberen te verduidelijken waarom, wanneer en hoe, kun je aspecten ontdekken die eerder onopgemerkt bleven, maar die je prestaties in de weg stonden.
2. Stel jezelf bloot aan nieuwe situaties
Uit je comfortzone stappen is een ervaring die elke sporter eens zou moeten doen. Het is waar dat het onbekende eng is, maar als je blijft waar je je op je gemak voelt, beperk je je vooruitgang.
Daarom zal het geleidelijk jezelf blootstellen aan wat ongemakkelijk is, je helpen eraan te wennen. Ervaring zal je ook nieuwe methoden aanreiken om je doelen te bereiken. Probeer op deze manier falen als een kans te zien.
3. Oefen je zwakke punten
Alle sporters hebben sterke en zwakke punten. Weten waar we goed in zijn en wat we moeten verbeteren is erg belangrijk om trainingen op een geïndividualiseerde en efficiënte manier te plannen.
Een wijdverbreid gedrag in sporttraining is om alleen aandacht te besteden aan de sterke punten en de zwakke punten te verwaarlozen. Dit is echter een vergissing, want als we niet aan onze zwakke punten werken, zullen ze ons belasten en verhinderen dat we op ons best presteren.
4. Stel realistische en haalbare doelen
Doelen zijn de brandstof die de sporter drijft om te streven en het beste van zichzelf te geven. Daarom is het essentieel om korte- en langetermijndoelen te stellen die realistisch en haalbaar zijn binnen je mogelijkheden.
Als een doel te gemakkelijk is, raak je verveeld en zal het moeilijk zijn om consequent te zijn. Aan de andere kant, als het te ambitieus is, zal het je overweldigen en zul je je uiteindelijk gedemotiveerd voelen.
In die zin moeten doelen volgens een onderzoek (Spaanse link) van de Universiteit van León de prestatiemotivatie verhogen. Dat wil zeggen, de drang om op te vallen en uit te blinken, datgene wat ons aanzet om te streven naar succes.
5. Breng visualisatie in de praktijk
Visualisatie is een hulpmiddel met veel toepassingen op het gebied van sportpsychologie. In het geval van het overwinnen van faalangst in de sport wordt de kracht van verbeelding gebruikt om scenario’s op te lossen die in het echte leven zenuwen veroorzaken.
Een situatie waarin het met name regelmatig wordt toegepast, is om de angst te verminderen om na een blessure weer te gaan sporten. Dit hangt nauw samen met faalangst, omdat er een angst is voor een negatieve gebeurtenis in de toekomst. Een blessure kan zelfs worden gezien als een mislukking.
Bij het omgaan met angst voor schade geeft onderzoek (Spaanse link) van de Universiteit van Murcia aan dat visualisatie en ontspanning in verband worden gebracht met het positief omgaan met tegenslagen en een vermindering van angst.
6. Omgaan met verhoogde arousal
Een onderdeel van angst zijn alle symptomen die lichamelijk worden gevoeld (snel kloppend hart, aangespannen spieren, kortademigheid enzovoort). Het is zeer aan te raden om dit onderdeel aan te pakken om de angst te verminderen en zo beter met de situatie om te kunnen gaan.
Ontspanningstechnieken, in het bijzonder ademhalingsoefeningen, zijn de beste oplossing. Denk aan elke keer dat je je overweldigd voelde, een paar minuten diep ademhalen is een grote opluchting. Pas hetzelfde toe als het in de sport gebeurt.
7. Werk aan je zelfvertrouwen
Zoals we aan het begin al zeiden, is een van de oorzaken van faalangst in de sport een laag zelfbeeld of een laag zelfvertrouwen. Het verbeteren van het beeld dat we van onszelf hebben is een positieve hulp om al die gedachten die met een nederlaag te maken hebben te verminderen.
Maar het bestrijdt niet alleen die angst, het is ook een effectieve ondersteuning om de zenuwen vóór de wedstrijd te verminderen. Dat wil zeggen, de zenuwen die we voelen voor een belangrijk evenement.
Wees niet bang om te falen, wees bang om het niet te proberen
Faalangst in de sport is een van de meest voorkomende angsten en kan lastig zijn om te overwinnen. Dit betekent echter niet dat we het moeten bagatelliseren, want het kan een echt struikelblok worden op de weg naar succes.
Om faalangst in de sport te overwinnen, is het nodig om de bron ervan te vinden. Als we dat eenmaal gedaan hebben, hebben we verschillende hulpmiddelen tot onze beschikking, maar daar moeten we eerst aan werken.
Als je wilt dat ze effectief zijn, moet je ze opnemen als onderdeel van je mentale training. Alleen op die manier kun je ervoor zorgen dat ze werken wanneer je ze het hardst nodig hebt.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Astorga, C. M., & dos Anjos, E. M. (2016). La motivación de logro como impulso creador de bienestar: su relación con los cinco grandes factores de la personalidad. Revista INFAD de Psicología. International Journal of Developmental and Educational Psychology, 2(1), 31-40. https://www.redalyc.org/journal/3498/349851777004/html/
- Gómez, E. V., Garcia, M. A., Ortega, E., & Olmedilla, A. (2022). Programas de intervención psicológica en procesos de rehabilitación de lesiones deportivas. Archivos de Medicina del Deporte, 39(1), 26-33. https://www.researchgate.net/publication/361439379_Programas_de_intervencion_psicologica_en_procesos_de_rehabilitacion_de_lesiones_deportivas