Ik vind het prima dat je me beschermt, maar niet dat je me controleert

december 23, 2017

In intieme relaties kan jaloezie er soms toe leiden dat onze partner ons probeert te controleren, of andersom. En vaak verwarren we dit met bescherming.

“Als hij me controleert, is dat omdat hij van me houdt”, “Als hij jaloers is, is dat omdat hij van me houdt”, “Als hij kwaad wordt, heeft hij daar reden toe”. Vergis je niet, dit is bijna nooit het geval. Jaloezie is niet hetzelfde als liefde en controle is niet hetzelfde als bescherming.

Het gedrag van een persoon die de drang heeft om zijn of haar partner te controleren, zal alleen maar erger worden. Misschien wil je partner weten waar je bent op ieder moment van de dag. Als hij altijd bij je zou kunnen zijn, iedere seconde van de dag, zou hij dat doen. Als je gecontroleerd wordt, is het belangrijk dat je grenzen stelt. Denk aan je vrijheid als iets dat waardevoller is dan een relatie die je dat ontzegt.

Ik wil vrij zijn, zonder grenzen

Roeiend Koppel

Controle is een manier om onzekerheid die we in onszelf voelen te uiten. Uiteindelijk kunnen we iemand anders niet controleren, want ieder van ons is vrij. Degenen die anderen in relaties controleren, proberen te rechtvaardigen dat ze hun partner hun vrijheid ontnemen.

Als je een relatie hebt, betekent dat niet dat je vleugels kunnen worden geknipt. We moeten doorgaan met het najagen van onze dromen. Als we willen reizen en andere landen willen bezoeken, moeten we dat doen. Stop niet met het leven van je leven alleen omdat je een relatie hebt. Laat je vleugels niet knippen, want als dat gebeurt, zul je niet gelukkig zijn.

Liefde kan ons heel gelukkig maken, maar als er een donkere kant is die je van je vrijheid berooft en die je controleert, hoe kun je dan ooit gelukkig worden? Soms denk je dat je het verkeerd hebt en dat iemand je niet controleert, dat je van een mug een olifant maakt. Wees voorzichtig, want dit is een tactiek van een controlerende partner; hij of zij wil dat je aan jezelf twijfelt. Open je ogen!

Je kunt het je niet veroorloven om niet vrij te zijn. Hoe moet dat dan met je dromen en je leven? Wees vrij en laat niemand je controleren. Controle is geen liefde. Liefde is iets anders, iets waarin je vrijheid en geluk op de eerste plaats staan.

Als ze het ontdekken, zul je niet kunnen ontsnappen

Man en Vrouw zijn afkomstig van verschillende planeten en moeten elkaar niet willen controleren

Het kan moeilijk zijn om het controlerende gedrag duidelijk te zien, vooral als onze emoties ons verblinden. Daarom moeten we de tekenen van controlerend gedrag leren kennen, zowel bij onze partner als bij de mensen met wie we van dag tot dag omgaan. Soms zijn er vrienden die ons en zelfs onze familie willen controleren. Natuurlijk komt het vaker voor in een relatie en valt het dan meer op.

Een controlerende partner wil vaak te veel en te snel. Ze willen altijd bij je zijn, zo lang mogelijk. Dit kan eerst wel leuk zijn, maar na een tijdje kan het erg overweldigend worden. Er is geen rationaliteit, alles is geweldig en prachtig, dus ze willen geen moment verspillen. Terwijl ze de volle aandacht voor je hebben en over je waken, zullen ze ook het gevoel hebben dat ze rechten hebben over jouw leven.

Je partner is misschien verleidelijk, maar hij of zij is een verleider met verborgen motieven. Je partner wil altijd dat je gelukkig bent, zodat je hem of haar niet verlaat. Dit is waar de bezitterigheid begint.

Door je partner voel je je speciaal. Je bent het beste dat hem of haar ooit is overkomen, je bent uniek en onvervangbaar in de wereld. Hiermee begint de controlerende persoon zich te voelen alsof ze het recht hebben om over jouw leven te beslissen.

Vaak zal je niet geloven dat het echt gebeurt. Alles gebeurt in stilte. Denk na over de persoon met wie je een relatie hebt en laat je niet door hem of haar opslokken of je controleren. Natuurlijk voel je je veilig en speciaal als je bij hem of haar bent, maar let op! Op de lange duur zal er alleen maar een controlerende persoonlijkheid overblijven die je niet gelukkig zal maken, maar zelfs het tegenovergestelde.

“Als je erop staat het leven van anderen te controleren, heb je geen tijd meer voor je eigen leven.”

-Anoniem-

Verloren Tijd

Bescherm je vrijheid, bescherm je vleugels. Niemand heeft het recht om ze af te knippen; niemand heeft het recht om je leven te controleren. Het is jouw leven en jij bent degene die daar de baas over is. Je moet je leven leiden met plezier, je moet je dromen vervullen en alle hindernissen die je tegenkomt overwinnen.