Vijf yogahoudingen voor kinderen

Vijf yogahoudingen voor kinderen

Laatste update: 25 februari, 2019

De activiteiten van je kinderen zijn heel belangrijk. Zwemmen, karate, theater, schilderen… Er zijn eindeloos veel activiteiten die het leven van je kind zullen verrijken. Wat je misschien niet weet, is dat er ook geschikte yogahoudingen zijn voor kinderen. Yoga is de meest aanbevolen activiteit om kinderen te leren hoe ze tijd voor zichzelf kunnen maken.

Yoga komt oorspronkelijk uit India, als een vorm van mentale en lichamelijke stimulatie, en is al meer dan 35 eeuwen oud. Europa was zich niet bewust van yoga tot ongeveer de zeventiende eeuw, toen archeoloog John Marshall een postzegel vond met daarop figuren in houdingen die in de westerse wereld onbekend waren.

Vandaag de dag zijn er verschillende soorten yoga voor de wensen van alle verschillende mensen. Sommigen richten zich meer op het geestelijke welzijn, anderen op het lichamelijke. Er zijn ook mensen die het alleen als religieus ritueel zien en er is zelfs een therapeutische discipline.

Onder deze soorten vinden we ook yoga voor kinderen. Artsen raden het sterk aan omdat het oneindig veel voordelen biedt. Ze kunnen ook yoga thuis beoefenen omdat deze oefeningen helpen bij het verbeteren van hun psychomotorische ontwikkeling, versterking van de ruggengraat, en flexibiliteit. Het is echt geweldig.

Vijf yogahoudingen voor kinderen

Het is aannemelijk dat je kind op het eerste gezicht niet echt geïnteresseerd is in yoga, maar dat is alleen omdat ze het nog niet hebben geprobeerd. De houdingen waar we het over zullen hebben hieronder zijn duidelijke voorbeelden van hoe een eeuwenoude techniek aangepast kan worden aan iedereen, ook aan kinderen.

De zonnegroet

 • Het kind moet met de benen uit elkaar staan, en proberen hun lichaam naar beneden te bewegen, waarbij hun voeten parallel blijven staan.
 • Dit is een van de meest aanbevolen yogahoudingen voor kinderen die net beginnen met yoga.
Meisje doet yoga in het gras

Deze houding is makkelijk om te doen en vergt niet te veel inspanning. Je moet echter wel in de gaten houden dat ze hun rug niet overbelasten of te snel bewegen. Voor veel kinderen is deze houding leuk omdat het makkelijk te begrijpen is. Als ze te opgewonden raken, kan hun impulsiviteit er echter voor zorgen dat ze omvallen.

“Ik ben altijd zoekende geweest en dat ben ik nog steeds, maar ik ben gestopt met het vragen van boeken en sterren. Ik ben begonnen met het luisteren naar de lessen van mijn ziel.”

Rumi

Lumbale stretch

De lumbale stretchhouding is perfect voor flexibiliteit.

 • Het kind moet met gestrekte benen naar voren zitten en proberen de tenen te bereiken.
 • Ze moeten deze houding een paar seconden aanhouden. Dit helpt hen om hun gewrichten beetje bij beetje te versterken.

De wervelkolom speelt een fundamentele rol in deze houding. Kinderen vinden het vooral leuk omdat ze hun creativiteit en verbeelding kunnen gebruiken. Als ze hun tenen eenmaal met hun handen kunnen aanraken, kunnen ze proberen nog verder te gaan.

De boomhouding

Voor deze yogahouding moet het kind doen alsof het een boom is.

 • Hij moet rechtop staan en zich voorstellen dat zijn wortels hem op de grond houden.
 • Dan moet hij één voet optillen en de zool van die voet tegen de binnenkant van het andere been plaatsen, zoals in de afbeelding hieronder.
 • Het kind moet de voet daar zo lang mogelijk houden.
 • Als het kind eenmaal in balans is, moet hij zijn armen boven het hoofd opheffen.

Je moet je voorstellen dat het een sterke boom is die niet eens door een enorme storm om zou kunnen vallen.

Moeder en dochter doen de boomhouding

De krijgerhouding

 • Om deze houding aan te nemen, moet het kind beginnen met een van de benen naar voren te brengen en te buigen.
 • Het kind moet het andere been gestrekt houden.
 • Als het kind eenmaal in balans is, moet hij zijn armen boven zijn hoofd opheffen zoals in de vorige houding.

In deze houding moeten de kinderen doen alsof het sterke krijgers zijn. Ze moeten denken dat niemand ze omver kan duwen of verplaatsen. Dit is een perfecte manier om hun concentratie en kracht te verbeteren, naast het snel verbeteren van hun evenwicht.

De cobrahouding

De cobrahouding is een van de bekendste yogahoudingen voor kinderen. Je kunt hem zien op de afbeelding hieronder.

 • Ze moeten eerst met het gezicht naar beneden liggen.
 • Vervolgens moeten ze met behulp van hun handen hun bovenlichaam langzaam oprichten.
 • Het onderste deel van hun lichaam moet recht en gestrekt blijven liggen.
Moeder en dochter doen de cobrahouding

Deze oefening versterkt de wervelkolom. Het helpt ook om de gewrichten van het bovenlichaam te versterken, zoals de armen en handen. Kinderen associëren deze houding vaak met een slangenaanval. Wanneer ze deze houding aannemen, zullen ze zich daarom waarschijnlijk moedig voelen.

Yoga is een van de meest complete oefeningen die er maar zijn. Je kinderen op jonge leeftijd leren om aan yoga te doen is een grote stap in de goede richting, omdat het hen helpt bepaalde vaardigheden te verwerven, zoals kracht en focus. Probeer hen echter niet te dwingen om het te doen. Er is niets erger dan een kind dat zich onder druk gezet voelt om iets te doen.

Door yoga te doen zal je kind zich goed voelen. Deze oefeningen voorzien kinderen van een aantal belangrijke levensvaardigheden.

Probeer deze vijf yogahoudingen voor kinderen eens uit en kijk hoe je kind het vindt!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.