Vijf sleutels tot emotionele zelfverwezenlijking

Vijf sleutels tot emotionele zelfverwezenlijking

Laatste update: 17 januari, 2019

De opmerkelijke pilote Amelia Earhart zei eens: “De toekomst behoort toe aan hen die geloven in de schoonheid van hun dromen.” Denk jij dat je iemand bent met voldoende capaciteit om meer te geven? Zo ja, dan zullen deze sleutels tot emotionele zelfverwezenlijking je vast en zeker interesseren.

Zelfkennis maakt deel uit van het emotionele zelfverwezenlijkingsproces. Hierdoor kun je je vermogen om invloed uit te oefenen vergroten. Dit is het vermogen om je ware realiteit te creëren door je ideale emotionele toestand te bereiken.

Sleutels tot emotionele zelfverwezenlijking

Het bereiken van je ideale emotionele toestand betekent werkelijk zelfvertrouwen hebben op basis van een gezond gevoel van eigenwaarde. Als je deze persoonlijke kracht voelt, dat weet je wie je bent, wat je echte persoonlijkheid is en hoef je niemand iets te bewijzen.

Iemand die van optimale emotionele zelfverwezenlijking geniet weet bovendien dat er een enorm scala aan mogelijkheden binnen zijn bereik ligt. Het zorgt er simpelweg voor dat we gelijke relaties met anderen creëren door grenzen vast te stellen met aandacht en respect.

Gelukkige vrouw geniet van frisse lucht

En als je goed gebruikmaakt van je persoonlijke kracht, dan zal dit jou een geweldig onderscheidingsvermogen geven. Bij het nemen van beslissingen, zal je jouw intuïtie veel meer laten leiden. Je zult je dan ook sterker voelen op momenten dat je zwak bent omdat je kunt ademen met je collectieve bewustzijn.

Je handelt dus op basis van je eigen waarden. Angsten zullen verzwakken en je hebt controle over je reacties en je humeur. Het is echter niet eenvoudig om dit niveau te bereiken en er te blijven. Daarom hebben we besloten om je deze tips te geven.

Ga verstandig om met jezelf; ga vol liefde om met anderen.”

-Eleanor Roosevelt-

Ken je kracht

Begin met het maken van een objectieve evaluatie van de speling die je hebt. Het is bijvoorbeeld makkelijker om emoties te begrijpen en hanteren wanneer ze op hun sterkst zijn.

Om dit te bereiken, is het het beste om gedachten als ‘zo ben ik nu eenmaal’ of ‘dit is gewoon hoe ik in het leven sta’ opzij te zetten. We hebben allemaal de macht om te veranderen en te verbeteren als we dat echt willen. Dit is misschien wel onze eerste, en belangrijkste kracht.

Zorg voor evenwicht

De volgende logische sleutel tot een goede emotionele zelfverwezenlijking komt voort uit de vorige. Het vereist dat je op emotioneel niveau zorgt voor evenwicht.

We moeten de houdingen, reacties en gedachten die ons verwijderen van de mensen van wie we houden, identificeren en vervolgens opzij zetten. We moeten evenwicht hebben om ons flexibel te maken in onze acties. Ook moeten we leren om de vele grijstinten van het leven te zien in plaats van alles zwart of wit te zien (gepolariseerd denken).

Herken kansen voor verbetering

We moeten verbeterpunten leren te identificeren om onszelf beter te leren kennen. Een goede manier om dit te doen is door middel van een emotionele sterkte-zwakteanalyse.

Om te beginnen moeten we nadenken over wat we leuk vinden en wat we niet leuk vinden. Op deze manier zullen we weten hoe we moeten handelen in situaties die we wel leuk vinden, en in situaties die we niet leuk vinden.

Om dit te bereiken, is het een goed idee om onze reacties op bepaalde situaties te analyseren. Bovendien moeten we de tijd nemen om na te denken over onze houding om te weten wat ons tegenhoudt en wat ons vooruit helpt.

Handel

Nu we de verschillende mogelijkheden voor verbetering hebben geanalyseerd, is het tijd om actie te ondernemen. We moeten alles dat kan worden verbeterd ook daadwerkelijk proberen te verbeteren om ons emotioneel sterker te maken. Als gevolg daarvan zullen we een ideale emotionele toestand bereiken.

Gelukkige vrouw aan het water

Evalueer en corrigeer

Wanneer we klaar zijn met het verbeteren van die gebieden die in onze ogen verbetering vereisen, moeten we proberen de volgende vraag te beantwoorden. Doen we het juiste?

Als het antwoord ja is, dan zijn we op de goede weg. Als het antwoord nee is, moeten we correcties aanbrengen totdat we de juiste manier hebben gevonden om onze doelen te bereiken.

Niets in het leven moet worden gevreesd, het moet slechts worden begrepen.

-Marie Curie-

Emotionele zelfverwezenlijking bereiken is niet eenvoudig. Deze tips kunnen je echter helpen. Wanneer je besluit om ze in de praktijk te brengen, probeer het dan zo hard als je maar kunt. Ze zullen je helpen jezelf te evalueren zodat je via de juiste weg je betere zelf tegemoet kunt lopen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.