Je intuïtie ontwikkelen: 5 simpele geheimen

Je intuïtie ontwikkelen: 5 simpele geheimen
Sara Clemente

Geschreven en geverifieerd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Laatste update: 05 oktober, 2022

Sommige mensen hebben een aangeboren waarnemingsvermogen. Ze hebben de neiging om de juiste beslissingen te nemen en het geluk lacht ze toe. Welnu, dit zijn mensen die hun intuïtie op zo’n manier hebben ontwikkeld en gebruikt dat het een gewoonte voor ze is geworden. Wil jij ook je intuïtie ontwikkelen?

Volgens veel psychologische theorieën is intuïtie een soort kennis die niet kan worden verklaard of verwoord, omdat het niet via de rationele weg verkregen wordt. We hebben het hier niet over het esoterische idee van intuïtie, maar over het vermogen om de werkelijkheid waar te nemen en te begrijpen zonder te redeneren. Het is aangeboren, niet bovennatuurlijk.

In dit artikel gaan we je vertellen over enkele technieken die je leren om jezelf nauwkeuriger te begeleiden, om de juiste beslissingen te nemen en om je perspectief op het leven te verruimen. Wil jij ook je intuïtie ontwikkelen, bekijk dan deze oefeningen!

Vertrouw op je ingevingen

Je staat op het punt om een nieuwe baan te accepteren. Het is bij een zeer prestigieuze multinational die jou ongetwijfeld de boost zal geven waar je in je carrière op hebt gewacht. De baan die je nu hebt is wat bescheidener. Hij biedt je een goede balans tussen werk en privé, maar je hebt niet de kans gehad om te schitteren. En je hebt twee dagen de tijd gekregen om een beslissing te nemen.

Hart in hand

Rationeel gezien weet je dat de multinational een unieke kans is. Maar iets binnenin je vertelt je om het niet te accepteren. Iets in jou heeft er geen goed gevoel over.

Onze eerste tip is om naar je ingevingen te luisteren, omdat het berichten van je lichaam zijn die je waarschuwen voorzichtig te zijn. Geef ze de ruimte die ze verdienen. Als je jezelf laat leiden door je intuïtie, zul je geen spijt hebben.

Je handelde volgens wat je geloofde dat het beste voor je zou zijn. Misschien heb je gelijk, misschien heb je het mis, maar je hebt in ieder geval dat vermogen dat diep in jou zit naar buiten gelaten. Over het algemeen is het zo dat als je ergens een slecht gevoel over hebt, dit je intuïtie is

Oefen observatie

De relatie tussen perceptie en intuïtie is duidelijk. De meest intuïtieve mensen zijn de meest oplettende. Observeren betekent nieuwsgierig zijn, goed letten op wat er zich om je heen plaatsvindt. Het betekent informatie verzamelen of kennis opdoen over dingen die nieuw, verrassend of interessant voor je zijn.

Deze aandachtsoefening helpt je om overeenkomsten, toevalligheden en relaties tussen objecten en mensen in je omgeving te vinden. Dingen die aanvankelijk helemaal niet verbonden leken te zijn.

Je intuïtie ontwikkelen door meditatie

Misschien weet je niet of je intuïtief bent of niet, omdat je niet genoeg zelfkennis hebt. In dit geval kunnen meditatie-oefeningen je intuïtie wakker schudden en je helpen jezelf te leren kennen.

De voordelen ervan zijn duidelijk: meditatie vermindert angst en stress, en het helpt je om jezelf te begrijpen, negatieve emoties los te laten en je emoties in balans te houden.

Het beoefenen van meditatie leert je om aandacht te besteden aan stimuli in je omgeving die voorheen onopgemerkt bleven. Naast het ontwikkelen van je intuïtie, zal meditatie dan ook je creativiteit verbeteren en ervoor zorgen dat je je alerter en meer verbonden voelt. Probeer het!

Vrouw mediteert: je intuïtie ontwikkelen

Landschappen visualiseren

Een andere oefening die nauw verwant is aan meditatie en die je kan helpen om je intuïtie te ontwikkelen is visualisatie. Het is een zeer nuttige tool om jezelf meer controle te geven over je geest, emoties en lichaam. Bij visualisatie leren we ontspannen door ons realistisch verschillende situaties voor te stellen.

Om dit te doen, sluit je je ogen en concentreer je op je ademhaling. Probeer een plek te visualiseren die je goede vibes geeft. Een groene weide vol met tulpen of de top van een besneeuwde berg met uitzicht op een hele bergketen bijvoorbeeld.

Besteed aandacht aan alle kleine details van dit landschap. De groenheid van het gras, het geluid van de wind, het kleinste bloemetje dat bijna opengaat… Houd al deze kleine details vast in je geheugen. Haal diep adem en open je ogen.

Je zult merken dat je je rustiger voelt en meer ontspannen, alsof je werkelijk op die aangename plek geweest bent. Als gevolg hiervan heb je je intuïtie verbeterd. Maar je hebt ook een ontspanningstechniek geleerd die je kunt gebruiken wanneer stress in je dagelijks leven dreigt.

Je intuïtie ontwikkelen: neem de tijd om alleen te zijn

Alleen zijn maakt ons bang. De gedachte eraan alleen al bezorgt ons angst en kan ons verlammen. Dit betekent echter niet dat we niet af en toe eens alleen kunnen zijn. Natuurlijk kunnen we dat! Sterker nog, het is iets dat we zeker zouden moeten doen.

Vrouw geniet van haar moment alleen

Soms moeten we ons isoleren van alles wat er om ons heen gebeurt om perspectief te krijgen en naar ons hart en onderbewustzijn te luisteren. “Als ik dit doe, voel ik me dan goed of slecht?”… “Ik vertrouw mijn nieuwe collega niet, ik moet voorzichtig zijn”… “Ik denk dat mijn zoon het op deze school beter zal doen dan op die andere”…

Probeer te ontspannen, maak een wandeling en bevrijd je geest van je uitputtende dagelijkse routine. Laat alle technologie even voor wat het is en graaf gewoon eens diep in je binnenste. Laat het je begeleiden. Het leven bestaat uit grote beslissingen. Je intuïtie ontwikkelen zal je dan ook enorm van pas komen op het moment dat deze genomen moeten worden. Waarom zou je niet beginnen?


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gladwell, M. (2013). Inteligencia intuitiva:¿Por qué sabemos la verdad en dos segundos?. Taurus.
  • Bunge, M. (2013). Intuición y razón. Sudamericana.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.