Vijf sensationele citaten om je te helpen van jezelf te houden

Vijf sensationele citaten om je te helpen van jezelf te houden

Laatste update: 29 april, 2017

Weet je hoe kritisch je bent ten opzichte van jezelf? Misschien zeg je kwetsende dingen tegen jezelf iedere keer als je in de spiegel kijkt. Vaak ben je je eigen ergste criticus.

Deze keer zullen we een paar citaten en uitdrukkingen met je delen om je te helpen van jezelf te houden. Uiteindelijk ben jij degene met wie je samen zult zijn voor de rest van je leven. Ondanks je angsten, je fouten, je overwinningen en je ervaringen.

1. “Ik ben eindelijk gestopt met wegrennen voor mezelf. Wie kan ik beter zijn dan mijzelf?” – Goldie Hawn

Deze Amerikaanse actrice doet ons eraan herinneren dat van jezelf houden een keuze is. Het is makkelijk om te denken dat je meer nodig hebt om gelukkig te zijn. Veel mensen leven hun leven alsof het een race is.

Je denkt misschien dat je meer geld nodig hebt, het perfecte lichaam of iets anders. Maar uiteindelijk zal je niet gelukkig zijn als je niet houdt van wie je bent. Als je gedurende je leven steeds maar blijft rennen voor wie je bent, zal je jezelf verliezen. Leer jezelf kennen. Laat geen enkel stereotype je ervan overtuigen dat jij anders zou moeten zijn.

Maan

2. “Als je niet van jezelf houdt om wie je bent, zal je niet van anderen kunnen houden. Als je geen compassie voelt voor jezelf, zul je dat ook niet voor iemand anders voelen.” – Dalai Lama

Veel mensen leven hun leven door anderen te helpen en de wereld liefde te geven, maar van binnen voelen ze zich alsof er iets ontbreekt en ze begrijpen niet wat dat gevoel betekent. Ben jij een van die mensen? Hoe vaak laat jij zien dat je van jezelf houdt? Heb jij compassie voor jezelf?

Houden van wie je bent en het laten zien, is beter voor jezelf dan wat dan ook. Negatieve houdingen, zoals jezelf bekritiseren, jezelf onderwaarderen of op een negatieve manier tegen jezelf praten, kunnen alleen maar schadelijk voor jezelf zijn. Denk eraan dat de belangrijkste liefde en compassie in je leven van jezelf komen, recht uit je hart en gericht op jezelf.

3. “Het is niet jouw taak om van mij te houden; het is de mijne.” – Byron Katie

Waar let je op in het leven? Het is aannemelijk dat je een groot deel van de dag probeert om iedereen gelukkig te maken. We hebben de neiging om te denken dat als we het goed doen, mensen meer van ons zullen houden en we gelukkiger zullen worden.

Het probleem met deze mentaliteit is dat niemand in staat zal zijn om meer van je te houden dan jij van jezelf houdt. Als je het moeilijk hebt en je alleen voelt, denk dan eraan om van jezelf te houden. Je zwakheden, je angsten en zelfs je tekortkomingen, ze doen er niet toe. Je bent een volledig, compleet persoon die alle liefde verdient. Waarom begin je niet met van jezelf te houden?

4. “Van jezelf houden, betekent niet dat je een narcist bent of ondankbaar. Het betekent dat je jezelf verwelkomt als belangrijkste gast in je leven, die liefde en respect verdient.” – Margo Anand

Hoeveel mensen laten we toe in ons leven? Als we voelen dat iemand onze liefde verdient, doen we veel moeite om diegene zich thuis te laten voelen. Maar behandelen ze ons op dezelfde manier?

Bepaalde houdingen, zoals het geven om je uiterlijk, de tijd nemen om jezelf te verwennen en jezelf te vertellen dat je van jezelf houdt om wie je bent, zijn basisdingen. Er zijn mensen die denken dat voor jezelf zorgen hetzelfde is als narcisme.

Hart

Dit is helemaal niet waar.  Er is een groot verschil tussen eigenliefde en narcisme: de schade die je toe kan brengen. Een narcist zal iedereen om zich heen kwetsen zonder erover na te denken. Iemand die van zichzelf houdt en zichzelf waardeert, deelt zijn geluk en schaadt niemand om zich heen.

5. “Als niemand je eert, eer dan jezelf. Als niemand je een compliment geeft, geef jezelf er dan een. Het is niet de taak van iemand anders om je moed te geven; dat is jouw taak. Moed kan alleen maar uit het diepste van jezelf komen.” – Joel Osteen

Vanaf jonge leeftijd leren we om te wachten op erkenning van anderen. Van een goed cijfer op school tot de erkenning van je partner, je vrienden of zelfs je baas.

Jouw geluk is niet afhankelijk van wat anderen over je te zeggen hebben.

Je moet leren om te houden van wie je bent en je successen te eren. Als je te maken krijgt met mislukkingen, ben je in staat om erover heen te komen op eigen kracht. Dit zal je helpen vooruit te gaan zonder dat je je druk maakt om wat anderen denken of zeggen.

Ik ben er zeker van dat je jezelf in situaties hebt bevonden waarin je niet veel steun kreeg van anderen. Zelfs de mensen die het meest van ons houden, kunnen afstand van ons nemen op een bepaald moment, hoewel ze het misschien niet bewust of expres doen.

Deze citaten zijn uitermate geschikt om je te laten realiseren dat je van jezelf moet houden. Het is makkelijk voor je om af en toe te vergeten hoe belangrijk je bent, maar deze citaten kunnen je helpen als je het het hardst nodig hebt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.