Liefhebben is onze superkracht

Liefhebben is onze superkracht

Laatste update: 20 maart, 2017

Liefde is onze emotionele vitamine die ons voorziet van vitaliteit en kracht in dit leven. Daarom zeggen wij, liefde is onze superkracht. Het versterkt onze groei en ons vermogen om met opgeheven hoofd door het leven te wandelen.

Wie is er nu niet verliefd geweest en voelde zich toen alsof hij de hele wereld aankon? Wie zou er nu niet na het krijgen van een knuffel de teugels van het leven met groter gemak in handen nemen dan hij eerder gewend was? Wie heeft er nu niet de behoefte gehad om te zeggen ‘ik hou van je en vertrouw je’, of om dit te horen om verder te kunnen met zijn projecten?

We hebben het nodig om liefde te geven en te ontvangen. Het is iets dat bij ons hoort. We hebben het hier niet per se over het hebben van een partner, maar eerder over het liefhebben van de mensen om ons heen en wat dit voor ons betekent. Omdat vaak genoeg wanneer we op het punt staan om te vallen, het de liefde is die ons overeind houdt.

“Ik hou genoeg van je om je te vragen of je op een van deze avonden samen met mij op droge bladeren wil lopen. Ik hou genoeg van je om met je te wandelen, om over de liefde te praten, terwijl we kiezelsteentjes wegschoppen. Ik hou genoeg van je om te schaterlachen, om dronken te worden van niets en om zonder haast te slenteren op straat.

Ik hou genoeg van je om samen met jou naar de plekken te gaan die ik het meest bezoek en je te vertellen dat ik daar altijd aan jou zit te denken. Ik hou genoeg van je om de hele nacht naar jouw gelach te luisteren. Ik hou genoeg van je om je nooit meer los te laten.

Ik hou op een bepaalde manier van je, de ouderwetse manier, met de ziel en zonder ooit nog achterom te kijken.”

-Jaime Sabines-

Roos

Liefde en intimiteit, twee bronnen van kracht

Bewondering en genegenheid zijn bronnen van kracht. Genegenheid, intimiteit en het diep van binnen geven om het welzijn van een dierbare vormt een deel van die emotionele banden die we smeden en die ons evenwicht bieden.

Volgens Maslow maken liefdes en relaties deel uit van onze basisbehoefte aan verbondenheid en veiligheid. We hebben ze dan ook nodig om onze steeds maar hoger wordende piramide te balanceren en om zelfherkenning, vertrouwen, respect, spontaniteit etc. te bereiken.

Uiteindelijk zijn degenen van wie we houden ons noorden en helpen ze ons om de hemelsrichtingen te markeren waar we onze ogen te allen tijde op zouden moeten richten.

Paardenbloem
Liefhebben is op elk niveau onze superkracht, met inbegrip van onze hersenen. Het is zelfs zo, zoals we wel vaker hebben gezegd, dat het analyseren van de neurochemische veranderingen die zich voordoen in onze hersenen door middel van gevoelens en emoties van essentieel belang is.

Dit betekent dat hoewel we over het algemeen naar het hart verwijzen als de plek waar onze liefde huist, het belangrijk is dat we weten dat liefde eigenlijk wordt geconfigureerd in onze hersenen door middel van gevoelens, emoties, gedachten en gedragingen die neurochemische veranderingen en nieuwe neurale verbindingen veroorzaken. Serotonine, oxytocine en dopamine worden herschapen in ons zenuwstelsel en zorgen ervoor dat aandacht en zorg de overhand krijgen in onze gedragingen.

Hart

Ondertussen lijkt de onvoorwaardelijke steun van het liefhebben te liggen in het periaqueductale grijs, waar zich tevens het centrum voor het controleren van overmatige pijn bevindt. Dit verklaart waarom als we heel veel van iemand houden, hiervoor geen enkele andere beloning hoeven dan de genegenheid die diegene ons biedt. 

Kortom, de liefde die we voor anderen voelen is grotendeels verantwoordelijk voor onze kracht op elk niveau. Liefhebben zal ons dan ook helpen om alles te bereiken waar we onze zinnen op zetten. Lopen naast degene die je liefhebt zal tenslotte altijd een garantie zijn voor succes en welzijn, omdat liefde onze grootste superkracht is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.