Vijf onthullende citaten van de filosoof Arthur Schopenhauer

de filosoof Arthur Schopenhauer was een bijzondere man. In dit artikel bespreken we vijf onthullende citaten van hem, lees snel verder!
Vijf onthullende citaten van de filosoof Arthur Schopenhauer
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 11 september, 2021

Arthur Schopenhauer was één van de meest vermaarde Duitse filosofen. De citaten die we hier met jou delen, zijn geschenken voor die mensen die Schopenhauer willen leren kennen en nadenken over zijn gedachten.

Schopenhauer bewonderde Plato en Kant. Merkwaardig genoeg werd hij ook beïnvloed door de filosofie van het hindoeïsme, het boeddhisme en het taoïsme.

“Alle religies beloven een beloning voor de uitmuntendheid van de wil of het hart maar geen enkele religie voor de uitmuntendheid van het hoofd of van verstand.”

-Arthur Schopenhauer-

Schopenhauer is ook één van de meest geliefde filosofen vooral bij jonge mensen. Hij bezat een heel bijzondere en humoristische manier om zijn gedachten uiteen te zetten. Bovendien stimuleert zijn ethisch denken tot mededogen, zelf-ontkenning en de kunst op z’n best.

Citaten van Arthur Schopenhauer

1. Een citaat van Schopenhauer over het lot

Meerdere citaten van Arthur Schopenhauer zijn bespiegelingen over de betekenis van het leven en vrijheid. Hij had ook een uitgesproken mening over het begrip lot. Hij zei: “Het lot schudt de kaarten en wij spelen.” Eigenlijk is dit een heel slimme bespiegeling. We kunnen het lot immers omschrijven als al die omstandigheden waarover we geen controle hebben.

We geven een voorbeeld: op een bepaalde plaats, een familie of tijd geboren worden of in bepaalde historische omstandigheden leven. Wij zijn echter de personen die beslissen wat we in dit situaties doen met de middelen die we ter beschikking hebben.

Arthur Schopenhauer over het lot

2. Elke mens heeft een zekere hoeveelheid pijn nodig

“En ik kan verder zeggen dat een zekere hoeveelheid zorgen of pijn of problemen voor elk mens in elk tijdperk nodig zijn. Een schip zonder ballast is onstabiel en zal niet recht varen.”

Dit citaat geeft kritiek op het gebrek aan uithoudingsvermogen en vastberadenheid bij mensen. Het stelt dat het belangrijk is om tegenslag te ervaren als we willen verder kunnen gaan. Wat zegt Schopenhauer eigenlijk in dit citaat? Je zal nooit sterk zijn als je nooit met moeilijkheden geconfronteerd bent.

3. Waar kunnen we geluk vinden?

De filosoof dacht ook na over geluk.

“Het is moeilijk om geluk in jezelf te vinden maar het is onmogelijk om het ergens anders te vinden.”

Waar kunnen we geluk vinden

In dit citaat verwoordt hij eigenlijk twee dingen. De eerste stelling is dat geluk vinden geen gemakkelijke opdracht is. De andere stelling zegt dat er altijd een kans is dat we het vinden, ook al is het moeilijk.

4. Arthur Schopenhauer over denken en geloven

Arthur Schopenhauer was vooral een diepe en intelligente denker. Hij was echt geïnteresseerd in de manier waarop mensen informatie verwerken.

Hij zei: “De meeste mensen… zijn niet in staat om te denken maar alleen om te geloven en… zijn niet vatbaar voor rede maar alleen voor autoriteit.”

Schopenhauer vroeg zich af waarom vele mensen niet op een autonome manier voor zichzelf kunnen denken. Volgens hem overheerste de herhaling van de stemmen van het gezag of dat waarin de meeste mensen geloven, de wereld.

5. Eenzaamheid en zijn beloningen

Eenzaamheid is zeker één van de boeiende onderwerpen voor grote denkers. Het heeft er zelfs voor gezorgd dat Arthur Schopenhauer een interessante bedenking geformuleerd heeft: “Jonge mensen moeten vroeg getraind worden in het verdragen dat ze alleen gelaten worden; het is namelijk een bron van geluk en rust voor de geest.”

Eenzaamheid en zijn beloningen

Net als andere filosofen ziet Schopenhauer eenzaamheid als een onvermijdelijke werkelijkheid. Vele mensen proberen het uit de weg te gaan. Vroeg of laat zullen ze echter moeten omgaan met de hardheid van alleen zijn.

Het advies van Schopenhauer is dus om dit al vanaf een vroege leeftijd te ontdekken. Dit maakt niet alleen een einde aan de angst om alleen te zijn. Het verzekert ook een grotere geluk en rust.

De uitgelezen aandacht, de literaire vaardigheden en de sterke gedachten van Arthur Schopenhauer zullen voor altijd een speciale plaats behouden in de geschiedenis van de filosofie. Wellicht ook interessant voor jou

Ben je misschien bang om gelukkig te zijn?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Ben je misschien bang om gelukkig te zijn?

Ben jij bang om gelukkig te zijn? Zo ja, dan kan dit een ernstig probleem vormen voor je gezondheid en je gevoel van welzijn.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.