Vijf mythen over vergeving

Vijf mythen over vergeving

Laatste update: 26 april, 2017

Vergeving is een krachtig wapen dat je in staat stelt om in vrede te leven met anderen en vooral met jezelf, maar veel mensen begrijpen niet hoe bevrijdend vergeving kan zijn.

Vergeving kan echter een tweesnijdend zwaard zijn. Het is eigenlijk een veelvoorkomende vorm van manipulatie door anderen om mensen te laten doen wat ze willen. Het is daarom belangrijk om vergeving goed te begrijpen en om te leren grenzen te stellen om jezelf te beschermen tegen mishandeling door anderen.

Bovendien legt onze cultuur bepaalde vormen van gedrag op die we mechanisch volgen, vaak zonder ons te realiseren wat we doen of waarom we het doen. We reageren simpelweg zoals van ons verwacht wordt, zonder na te denken over andere opties, die de stereotypen voeden en versterken waar we een hekel aan hebben.

We zullen hierna de bekendste mythen en misvattingen bekijken over vergeving. Het nadenken over deze mythen zal je helpen anderen oprechter te vergeven en je bewuster te zijn van wat je doet en waarom.

Hart

1. We moeten het gevoel van pijn overwinnen voordat we kunnen vergeven

Veel mensen geloven dat ze eerst de pijn en woede moeten overwinnen voordat ze kunnen vergeven, alsof ze zich eerst beter moeten voelen voordat ze in staat zijn om te vergeven. Maar de waarheid is eigenlijk het tegenovergestelde.

Vergeving is een keuze die je moet maken. Als je wacht totdat je over je woede heen bent, zal de woede het steeds moeilijker maken om het te doen. Je moet beslissen op het moment dat je kwaad bent. Zo gaat de gemoedstoestand van woede en spanning sneller voorbij, omdat je de woede je niet laat beheersen.

2. Je moet voor vergeving kiezen, zelfs als je dit niet zo voelt

Dit is iets dat we vaak tegen onze kinderen zeggen en veel mensen houden hieraan vast in hun volwassen leven. Vergeving is geen keuze die je kunt afdwingen. Het moet een vrije en bewuste keuze zijn, zelfs als dat wat langer duurt.

Als je alleen vergeeft omdat je vind dat het moet, omdat je gelooft dat dit het juiste is om te doen, maar je vergeeft niet vanuit je hart, zal de woede negatieve vormen aannemen op een ander moment. Neem alle tijd die je nodig hebt, maar kies vrij of je wilt vergeven of niet.

3. Je moet hetzelfde niet steeds opnieuw vergeven

Mensen zijn menselijk en dat betekent dat we fouten maken, en soms maken we ze steeds opnieuw. We zijn in feite de enige levende wezens die zich steeds weer aan dezelfde steen stoten (zoals ze zeggen).

Het leren van je fouten is niet makkelijk, vooral als je je niet volledig bewust bent van je fout. Uiteindelijk begrijpt niet iedereen dingen op dezelfde manier en in ons gedrag spelen er veel factoren mee.

Er zijn dingen die je één keer kunt vergeven, die je de tweede keer moeilijker vindt te vergeven. Maar niet alle overtredingen zijn even serieus en hun impact is afhankelijk van de persoon die ze pleegt. Dat is waarom je ieder probleem individueel moet zien en niet moet generaliseren.

Luchtbellen

4. Je kunt iemand die geen spijt heeft niet vergeven

Als de andere persoon geen spijt heeft van wat hij/zij heeft gedaan, zal al het gewicht van de woede en kwaadheid op jou terecht komen. Het doet in feite nog meer pijn. Als je iedere persoon die je heeft gekwetst vergeeft, zal je jezelf bevrijden van deze zware last.

Veel mensen gebruiken dit om anderen te kwetsen, omdat ze de macht die ze hebben door geen spijt te hebben van hun acties begrijpen. Als je ze vergeeft, zal je ze ontwapenen. Je zal een waardevol middel voor hun negatieve doelen van ze afnemen.

5. Door te vergeven, valideer je de acties van de ander

Veel mensen denken dat vergeving een manier is om de ander te vertellen dat wat hij/zij doet oké of acceptabel is. Veel menen gebruiken deze manier van denken zelfs om ongepast of onwettig gedrag goed te praten.

Door iemand te vergeven stuur je hem/haar een boodschap dat hij/zij geen macht meer over je heeft. Je zegt dat je erboven staat. Op die manier stelt vergeving je in staat om boven de geestelijke manipulatie uit te stijgen die de ander probeert op je toe te passen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.