Wat kunnen we doen om mishandeling te voorkomen?

december 8, 2016

Kan het zijn dat ik er zwak uitzie? Waarom ik en niet iemand anders? Mishandeling is selectief, of zo lijkt het voor degenen die eronder hebben geleden. Mishandeling kan komen van een partner, vrienden of zelfs familie. Mishandeling kan ons verrassen op ieder moment en ons overrompelen.

Mishandeling kan verbaal of lichamelijk zijn. Verbale mishandeling komt waarschijnlijk het vaakst voor, omdat het zo moeilijk is op te merken. Het kan zo subtiel zijn dat we onze dader niet kunnen vinden, omdat zijn klappen zijn woorden zijn.

“Het verschil tussen agressie en geweld wordt bepaald door de doelstelling. Terwijl de agressie wordt gedefinieerd als iets dat schade veroorzaakt, wordt misbruik omschreven met woorden als onderwerping, vernedering, dominantie, angst, slavernij en ga zo maar door.”
-Juan Antonio Cobo Plana-

Leren om assertief te zijn

Hart in Hand

Het eerste dat je moet begrijpen als je geen slachtoffer wilt worden van mishandeling, is dat je moet leren om assertief te zijn. Assertiviteit is iets dat je kunt leren. We leren om onze rechten af te dwingen, we leren dat mensen ons respecteren, we leren uit te drukken wat we voelen…

Het is makkelijker gezegd dan gedaan en de mishandelaar weet dit. Dat is waarom hij vaak misbruik maakt van situaties waardoor je verrast zult worden. Op zo’n moment weet je vaak niet wat je moet doen.

Totdat een situatie zich een tweede keer voordoet, weet je niet wat je moet doen. Je bent verward, misschien voel je je verloren en in shock door wat er is gebeurd. Dit is compleet normaal. Er is iets gebeurd dat je nooit verwacht had, zeker niet van de hand van die persoon!

“Het mentale effect van mishandeling is groter mentaal effect dan het lichamelijke.”
-Juan Antonio Cobo Plana-

Op dit moment moet je nadenken over of je gaat antwoorden of reageren op de mishandeling. Dit zijn twee hele verschillende dingen. Denk eraan dat het belangrijk is om niet aan het spelletje mee te doen. Het is belangrijk dat het stopt.

Om niet aantrekkelijk voor de dader te zijn, moeten we weten hoe we alles wat hij ons vertelt kunnen pareren. We doen dit door assertiviteit. Laat nooit toe dat iemand zijn machtspositie tegen je gebruikt: ons niet bang laten maken is het beste dat we kunnen doen.

Speel het spelletje niet mee

Man in het Midden

Zoals we al hebben gezegd, is het beste dat we kunnen doen hun spelletje niet meespelen. Daarom is onze reactie heel belangrijk. Daardoor weet de dader of hij ons met rust moet laten of dat hij door kan gaan. Denk hierbij aan een aantal factoren die je zullen helpen om te gaan met een dader:

  • De mishandelaar zal je bang maken. Gebruik dit om snel na te denken, alert te blijven en te weten hoe je moet reageren. Laat angst je niet verlammen en je blokkeren.
  • Wees streng en stel vragen bij alles wat de dader je laat doen. Laat hem niet weten dat hij macht over je kan krijgen. Wie is hij dat hij dingen van je kan eisen?
  • Wees zeker van jezelf. Natuurlijk is zelfvertrouwen tastbaar en dit zal daders ervan weerhouden om jou als slachtoffer te kiezen.
  • Wees niet agressief, want dan doe je mee met zijn spelletje. Het belangrijkste is dat we niet onderdanig of agressief worden. Soms is er een middenweg die het beste is.
  • Je lichaamstaal verraadt je. Blijf ontspannen, kijk hem in de ogen en blijf streng. Het is belangrijk dat je stem niet trilt en dat je zelfvertrouwen uitstraalt.

Er zijn zeker mensen die vaker te maken hebben met mishandeling dan anderen. Er zijn bijvoorbeeld mensen die goed opgewassen zijn tegen verbale mishandeling, maar daarom hebben ze te maken met lichamelijke mishandeling. Als je mishandeld wordt en het stopt niet, zoek dan hulp! Er zijn mensen die kunnen helpen en je kunnen steunen. Je staat er niet alleen voor.

“Mentale mishandeling vernietigt mensen volledig. Net als pesterijen, het gevoel bekeken te worden, je onbemind voelen. Het is ook zeer pijnlijk om te worden genegeerd, een koude blik te ontvangen of een minachtende blik te krijgen.”
-Maria Jose Rodriguez de Armenta-

Vrouw achter Handen

Leer om ‘nee’ te zeggen, leer te weten wat je wil, wat je niet toe wil laten, wat je verdient… De zekerheid die je hebt in jezelf jaagt mishandelaars weg. Een hoog zelfvertrouwen en onbreekbare zekerheid zullen je twee beste wapens zijn, zodat mishandelaars vluchten en niet bij je in de buurt zullen komen.

–Afbeeldingen dankzij Yu Zhongwen–