Vijf manieren om tijd te managen na een echtscheiding
Na een echtscheiding zul je het in het begin moeilijk vinden om je tijd in te delen. Jarenlang met iemand samen zijn kan een routine creëren die moeilijk te doorbreken is.
Je bent gewend om dingen op een bepaalde manier te doen en na deze ervaring gaat dit allemaal weg. Zo behoren afspraakjes of wandelingen in het park tot het verleden. Nu heb je veel vrije tijd en je weet niet wat je ermee moet doen.
Dit is moeilijk. Vooral als je vrienden ook de vrienden van je ex-partner zijn of als je niet de tijd had om je vriendschappen te koesteren. Hoewel dit heel vaak voorkomt, kan het worden opgelost als je leert hoe je je tijd kunt beheren na een echtscheiding.
Vijf manieren om tijd te managen na een echtscheiding
1. Werk aan je gevoel van eigenwaarde
Zoals vermeld in het artikel “Perceptie van echtscheiding bij gescheiden vrouwen” (Spaanse link), kan een echtscheiding je gevoel van eigenwaarde en je zelfidentiteit schaden. Daarom moet je aan je gevoel van eigenwaarde werken nu je genoeg tijd hebt om aan jezelf te werken.
Schrijf je in voor workshops om te leren hoe je je emoties kunt onderhouden en beheren. Ga naar lezingen die gaan over zelfliefde en hoe je de positieve dingen in het leven kunt waarderen.
Om aan dat laatste te werken, begin je met het schrijven van een dagboek waarin je de dingen weergeeft waar je dankbaar voor bent. In je droevigste tijden zal het lezen van je dagboek je helpen een nieuwe kijk te krijgen op elk probleem.
2. Plan je tijd voor jezelf
Schrijf aan het begin van je week alles op wat je wilt doen. Bijvoorbeeld, je wilt naar een boekenbeurs gaan, een museum bezoeken, door de stad wandelen en ook elke dag een uur sporten. Als je je tijd voor jezelf op deze manier plant, zul je je niet eenzaam voelen als je dode uren doorbrengt met denken en medelijden hebben met je scheiding.
Bovendien is het belangrijk om tijd met jezelf door te brengen, of je nu gaat wandelen, hardlopen of in je eentje naar de film gaat. Een echtscheiding is een uitstekende gelegenheid om je eenzaamheid te omarmen.
“Totdat je je op je gemak voelt met alleen zijn, zul je nooit weten of je iemand kiest uit liefde of uit eenzaamheid.”
-Mandy Hale-
3. Maak je dromen waar
Wanneer je leert om je tijd te managen na een echtscheiding, kun je overwegen om die dromen na te jagen die je ooit hebt laten varen. Reizen, op vakantie gaan, terug naar school gaan, een bedrijf starten of misschien wel een boek schrijven.
Nu, na je echtscheiding, heb je genoeg tijd en geen excuses om aan jezelf te gaan werken. Doe alles wat je ooit van plan was te doen. Door je aan jezelf te blijven wijden, verbeter je je gevoel van eigenwaarde en geniet je van je eigen gezelschap.
4. Praat bij met je vrienden
Afspreken met je vrienden is een geweldige manier om je sociale kring te versterken. Je moet je er echter van bewust zijn dat je vrienden zich in de steek gelaten kunnen voelen. Bovendien kunnen de mensen die ooit deel uitmaakten van je sociale kring verder zijn gegaan of met iets anders bezig zijn.
“Veel mensen zullen je leven in en uit lopen, maar alleen echte vrienden zullen voetafdrukken in je hart achterlaten.”
5. Ontmoet nieuwe mensen
De laatste tip van de lijst heeft te maken met je sociale kring wat breder maken. Het is belangrijk om opnieuw contact te maken met oude vriendschappen, maar sommigen hebben misschien echtgenoten of kinderen en dit maakt het moeilijker om een date-avond met hen te plannen.
Daarom kan het een grote stap zijn om nieuwe mensen te ontmoeten die zich in dezelfde situatie bevinden als jij. Door je aan te melden bij groepen en mee te werken aan workshops kunt je makkelijker nieuwe banden smeden.
Deze nieuwe vrienden kunnen het makkelijker maken om de leegte die je nu voelt te doorstaan. Ze zullen het werk niet voor je doen, maar ze zullen je wel helpen om je leven weer op te bouwen.
Leren om te gaan met tijd na een echtscheiding is mogelijk als je je zowel inzet voor je tijd voor jezelf als je sociale tijd. Vind een evenwicht tussen deze twee en besteed wat tijd aan je eenzaamheid en je metgezellen en je zult het prima doen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Alberdi, I. (1979). Historia y sociología del divorcio en España (No. 9). Cis.
- Houle, R., Simó, C., Solsona, M., & Treviño, R. (1999). Análisis biográfico del divorcio en España. Reis, 11-35.
- Testor, C. P., Pujol, M. D., Vidal, C. V., & Alegret, I. A. (2009). El divorcio: una aproximación psicológica. Universidad Ramon Llull, 2, 39-46.