Hoe maak je vrienden als volwassene?

Hoe kun je als volwassene vrienden maken? Als je het gevoel hebt dat je nooit tijd hebt, bekijk dan deze ideeën.
Hoe maak je vrienden als volwassene?

Laatste update: 05 januari, 2021

Vrienden komen en gaan je hele leven lang. Als kind lijkt het maken van vrienden vaak gemakkelijk. Maar als volwassene? Hoe kun je als volwassene vrienden maken? In dit artikel geven we je een aantal goede tips om mensen te ontmoeten.

Misschien heb je geen tijd om te socializen, ben je te gestrest of voel je je overbelast door verantwoordelijkheden. Wat de reden ook is, verlies de moed niet! Vrienden maken als volwassene is mogelijk!

Iedereen weet dat vriendschappen een cruciaal onderdeel van het leven zijn, maar enkele interessante onderzoeken analyseren ook de specifieke voordelen van vrienden. Een onderzoek van de Universiteit van Virginia heeft bijvoorbeeld uitgewezen dat het maken van vrienden op elke leeftijd je empathie vergroot.

Psycholoog Julianna Holt-Lunstad, hoogleraar aan de Brigham Young University in Iowa (Engelse link), zegt dat het ontbreken van een sociaal ondersteuningsnetwerk een grotere risicofactor is voor sterfte dan obesitas of een zittende, inactieve levensstijl.

Ben jij overtuigd van het belang van het maken van vrienden? Mis deze tips dan niet om als volwassene vriendschappen te bevorderen.

Hoe maak je vrienden als volwassene

Hoe maak je als volwassene vrienden?

Uit een onderzoek van de non-profitorganisatie Relate bleek dat in het Verenigd Koninkrijk één op de acht volwassenen geen goede vrienden heeft. Hoewel het niet altijd gemakkelijk is om als volwassene vrienden te maken, is het niet onmogelijk. Blijf dus lezen voor enkele ideeën over hoe je zinvolle vriendschappen kunt sluiten.

Schrijf je in voor activiteiten

Een van de beste manieren om te socializen, is door deel te nemen aan groepsactiviteiten. Je kunt je aanmelden om een les of workshop te volgen, om lid te worden van een groep of  om vrijwilligerswerk te doen.

Als je in een stad woont, is er vast wel iets waar je aan mee kunt doen. Als je in een landelijk gebied of een kleinere plaats woont, kijk dan wat de dichtstbijzijnde stad te bieden heeft. Vriendschappen zijn het reizen waard!

Dit is een geweldige manier om mensen te ontmoeten en onderweg iets nieuws te leren. Of misschien is het je kans om een hobby te herontdekken die je al jaren niet meer hebt beoefend.

Het voordeel van je aanmelden bij iets waar je meer vertrouwd mee bent, is dat je mensen ontmoet met dezelfde interesses. Als je je daarentegen aanmeldt voor iets nieuws, stap je uit je comfortzone en doe je nieuwe ervaringen op. Elke optie heeft zijn voordelen. Het is een win-winsituatie!

“Wees niet bang om te bloeien, om uit je comfortzone te stappen. Dat is waar de vreugde en het avontuur liggen.”

-Herbie Hancock-

Ga sporten of doe aan lichaamsbeweging

Een ander idee in dezelfde richting is om aan lichaamsbeweging te gaan doen of te gaan sporten. Of je nu besluit om lid te worden van een sportschool of dat je zelf gaat joggen, je hebt zo volop kansen om mensen van je eigen leeftijd te ontmoeten. Maar het zal wat inspanning van jouw kant vereisen, vooral als je meer introvert bent.

Als je wat hulp nodig hebt, zijn er tal van sportclubs en organisaties voor volwassenen. Vooral wandel- en hardloopclubs komen veel voor. Sites zoals Meetup zijn perfect om mensen met dezelfde interesses te bereiken. Doe wat online onderzoek en kijk wat je interesse het meeste wekt. Je hebt niets te verliezen dan eenzaamheid en die extra vijf kilo.

Sta overal voor open als je als volwassene vrienden wil maken

Als iedereen extravert zou zijn, zouden we dit artikel niet hoeven te schrijven. Maar voor alle introverte mensen die dit lezen: maak je geen zorgen. Ook jij kunt nog steeds goede vrienden maken. Probeer gewoon open te staan als je nieuwe mensen ontmoet. Als je echt verlegen bent, stel je dan als doel jezelf beetje bij beetje aan mensen voor te stellen.

Als je bijvoorbeeld lid wordt van een hardloopclub, probeer dan bij elke bijeenkomst met iemand anders te praten. Je kunt ook proberen om naar je nieuwe activiteit te gaan met iemand die je vertrouwt, in ieder geval in het begin.

Extraversie is een persoonlijkheidskenmerk dat voor sommige mensen aangeboren is. Maar wat veel mensen niet weten, is dat je gewoon kunt ‘leren’ om extravert te zijn.

Een recent onderzoek, uitgevoerd door onderzoeker Seth Margolis en gepubliceerd in de Journal of Experimental Psychology (Engelse link), suggereert dat extraverte mensen over het algemeen gelukkiger zijn, zelfs als ze eigenlijk introvert zijn.

Zoals je kunt zien, helpt deze eigenschap het ijs te breken en contact te maken met mensen, wat erg handig is als je als volwassene vrienden wilt maken.

Stap uit je comfortzone en sta open voor nieuwe vriendschappen

Houd contact

In contact blijven met de vrienden die je onderweg maakt, is een voor de hand liggende maar soms moeilijke manier om blijvende vriendschappen te sluiten. Het is tenslotte niet belangrijk om alleen vrienden te maken. Je moet ook weten hoe je ze kunt behouden!

Vriendschap wordt geboren op dat moment dat de ene persoon tegen de andere zegt: “Wat! Jij ook? Ik dacht dat ik de enige was.”

-C. S. Lewis-

Je vraagt je misschien af hoe het mogelijk is om in contact te blijven als je zoveel andere verantwoordelijkheden hebt. Nou, probeer gewoon wat tijd vrij te maken om je vrienden te zien of te bellen.

Je hoeft niet elke keer uren met ze door te brengen, maar door berichten te sturen, een kort gesprek te voeren en plannen voor te stellen, weet je vriend dat je om hem geeft en dat je er nog steeds voor hem bent.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.