Vijf gewoontes van effectieve mensen

Vijf gewoontes van effectieve mensen

Laatste update: 18 februari, 2017

Effectieve mensen doen dingen waar ze hun zinnen op hebben gezet. Vroeg of laat zullen ze hun dromen en wensen verwezenlijken. Zou jij jezelf omschrijven als zo’n persoon?

Effectieve mensen maken gebruik van hun tijd

Je hebt het ongetwijfeld weleens meegemaakt dat jij bij het uitvoeren van bepaalde taken volkomen geblokkeerd raakte en dat je het gevoel kreeg dat het gewoon niet mogelijk was om nog verder te gaan, alleen maar omdat je je tijd had verspild aan andere dingen.

Als je een effectieve persoon bent, dan zal dit nooit gebeuren. Je bent dan productief; je rond elke taak die op je pad ligt volledig af en, nog belangrijker, je zorgt ervoor dat deze taak geslaagd is.

In dit artikel delen we aantal gewoontes die effectieve mensen vaak hebben. En als jij jezelf deze gewoontes ook zou aanleren, dan zou ook jij zomaar eens effectief kunnen worden! Ben je bereid om het te proberen?

“Wijsheid bestaat niet echt in de kennis van wat je moet doen op het ultieme moment, maar in de kennis van wat je volgende stap zal zijn.”

-Herbert Hoover-

Werken

1. Wees proactief

Effectieve mensen zijn zeer proactieve mensen. Dit betekent dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en hun leven onder controle hebben.

Effectieve mensen creëren hun eigen lot, terwijl ze tegelijkertijd de doelen volbrengen die ze voor zichzelf gesteld hebben. Dit is erg motiverend en zorgt ervoor dat ze over voldoende kracht beschikken om naar het verwezenlijken van hun dromen te blijven streven.

Een duidelijk doel voor ogen hebben en de nodige motivatie om dit doel te bereiken is echter niet genoeg. Een effectief persoon weet duidelijk wat hij wil en wat hij gaat doen om dit te bereiken.

2. Stel duidelijke doelen

Effectieve mensen weten precies waar ze naar streven. Voor een effectieve persoon is de eerste stap altijd erachter komen wat hij wil bereiken.

Je moet weten wat je wil en hier realistisch over zijn. Je doelen zouden geheel duidelijk moeten zijn en binnen een bepaalde tijd bereikt moeten kunnen worden. Het hebben van duidelijke doelen vereist echter dat je van te voren eerst alles op orde brengt. Waar moet je beginnen? Welke stappen kun je het beste ondernemen? Dit zijn vragen waar je antwoord op moet geven.

Effectiviteit houdt in dat je in staat bent onderscheid te maken tussen datgene wat belangrijk is en datgene wat dringend is en dat je aan de hand van dit onderscheid de juiste prioriteiten stelt.

3. Rekening houden met het algemeen belang

Rekening houden met het algemeen belang helpt je niet alleen om je interpersoonlijke relaties in balans te houden, maar ook om een algemene staat van welzijn te ontwikkelen die absoluut noodzakelijk is om je doelen succesvol te bereiken.

Samenwerking, ook wel teamwork genoemd, werkt meestal alleen goed als iedereen zich bezig houdt met het algemeen belang in plaats van zijn eigen belang. Je zult hierdoor niet alleen de vruchten kunnen plukken van de vele verschillende ideeën die jou levensreis zullen verrijken, maar het zal er ook voor zorgen dat je productiever en creatiever wordt en dat je beter in staat zult zijn om te leren.

Je zult zien dat je minder last zult hebben van stress wanneer je kunt rekenen op de steun van een groep. Dingen alleen doen kan soms erg negatief zijn. Samenwerking maakt de weg vrij, zodat je doel een succes kan worden.

Samenwerken

4. Ontwikkel effectieve communicatievaardigheden

Wanneer je in een groep werkt, dan is het belangrijk om goed naar anderen te luisteren en hen te begrijpen, zodat je met iedereen goed overweg kunt. Dit zal er ook voor zorgen dat de anderen naar jou zullen luisteren en begrip voor jou op zullen brengen.

We moeten relaties opbouwen op basis van wederzijds vertrouwen en begrip en vooral actief luisteren. Interpersoonlijke relaties die op deze factoren gebaseerd zijn, zullen hoe dan ook slagen en helpen om binnen een groep gevoelens van wederzijds respect te koesteren.

Zonder effectieve communicatie zal de groep waarschijnlijk nooit de eindstreep bereiken.

5. Sta jezelf toe om de anderen te vertrouwen

Om effectief te kunnen zijn, is het belangrijk om goed uitgerust te zijn. Voortdurende druk en stress zal er vroeg of laat voor zorgen dat je productiviteit afneemt. Daarom gunnen effectieve mensen zichzelf de tijd om uit te rusten, een paar dagen vrij te nemen, tijd vrij te maken om een goed boek te lezen, om te mediteren, aan lichaamsbeweging te doen of noem maar op.

Tijd voor jezelf nemen zal er hoe dan ook voor zorgen dat je beter in staat zult zijn om je op je werk te richten, je staat van welzijn te verbeteren en succesvolle resultaten te behalen.

Het is daarom belangrijk om een groep mensen te hebben waar je op terug kunt vallen, met wie je positieve relaties kunt opbouwen. En wanneer stress en negativiteit de kop opsteken, is het belangrijk om gewoon diep adem te halen en je kracht te herpakken, zodat je verder kunt gaan op de weg die je hebt uitgekozen, helemaal tot aan succes.

“Efficiëntie betekent dingen goed doen; effectiviteit betekent de juiste dingen doen.”

-Peter Drucker-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.