Vijf essentiële geschenken om aan je kinderen te geven

Een van de beste geschenken die je je kinderen kunt geven, is door ze met liefde en respect op te voeden en om er altijd voor hen te zijn.
Vijf essentiële geschenken om aan je kinderen te geven

Laatste update: 23 februari, 2022

De kindertijd is een cruciale fase in onze ontwikkeling. Het is het moment waarop we de fundamenten leggen van onze persoonlijkheid en onze manier om de wereld te begrijpen. Daarom kunnen je acties als ouder een grotere impact hebben op je kinderen dan je misschien denkt. Sterker nog, ze een bewuste en respectvolle opvoeding geven is een van de grootste geschenken die je ze kunt geven.

Te midden van de wervelwind van stress en dagelijkse verplichtingen, is het echter gemakkelijk om het belang van je kleine acties in hun leven te vergeten. Om deze reden stellen we vijf geschenken voor die je aan je kinderen kunt geven, zodat ze gelukkige en emotioneel gezonde mensen worden.

Een gezin op de bank

Vijf essentiële geschenken om je kinderen te geven

Aandacht

Als je kinderen jong zijn, ben jij, als hun ouders, hun grootste rolmodel. In feite is je aandacht een van de krachtigste bekrachtigers die er voor hen bestaan. Wees je daarom bewust van hoe je het gebruikt.

Vaak gedragen je kinderen zich ongepast omdat dit de enige manier is die ze kennen om je aandacht te trekken. Dat komt omdat, zolang ze zich goed gedragen, je de neiging hebt ze te negeren, omdat je zoveel andere dingen hebt om voor te zorgen. Aan de andere kant, wanneer ze ongepast gedrag vertonen, richt je al je energie op hen, al is het maar om ze uit te schelden.

Zorg er daarom voor dat je voor je kinderen zorgt, aan hun behoeften voldoet en naar hun ideeën luistert. Geef ze waar mogelijk je aandacht, en doe het gewoon omdat je van ze houdt en graag tijd met ze doorbrengt.

Onvoorwaardelijke liefde

Onvoorwaardelijke liefde vormt de basis van een juiste emotionele ontwikkeling (Spaanse link). Soms gedragen je kinderen zich ongepast en het is jouw plicht om hen te laten weten dat dit niet juist is. Het is echter uiterst belangrijk dat je onderscheid maakt tussen hen en hun gedrag. Het is bijvoorbeeld niet hetzelfde om ze te vertellen dat ze zich slecht gedragen als om ze te vertellen dat ze ‘slecht’ zijn.

Het is absoluut noodzakelijk dat ze weten dat ze onvoorwaardelijk door jou, als hun ouder, geliefd en geaccepteerd worden. Bovendien, om te weten dat je nooit je genegenheid zult intrekken, ondanks hun fouten, driftbuien of slecht gedrag. Daarom moet je heel voorzichtig zijn met labels als ‘ongehoorzaam’. Beoordeel hun specifieke gedrag, niet zichzelf.

Daar zijn

Wat je persoonlijke omstandigheden ook zijn, het is belangrijk dat je er bent voor je kinderen. Toch gaat het hier niet alleen om in hetzelfde huis zijn. Aanwezigheid houdt in dat je je vijf zintuigen aan je kind wijdt, naar hun zorgen luistert, praat, hen ondersteunt en een toevluchtsoord voor hen bent.

Misschien weerhoudt je werk je ervan om zoveel tijd met je kinderen door te brengen als je zou willen. Als dit het geval is, zorg er dan voor dat de momenten die je met hen doorbrengt van goede kwaliteit zijn, en dat je ze gebruikt om je relatie te verbinden en te versterken.

Zoek momenten om alleen met ze te zijn wanneer je ze je volledige aandacht geeft en het zal genoeg zijn. Kinderen voelen wanneer ze geliefd en gewaardeerd worden ondanks een gebrek aan tijd.

Respect

Dit is een van de meest relevante en meest vergeten aspecten in de opvoeding van kinderen. Als je ze met respect behandelt, moet je begrijpen dat ze niet je eigendom zijn en dat ze niet inferieur zijn. In feite moet je ze dezelfde aandacht schenken als een volwassene. Schreeuwen, fysiek geweld of beledigingen zijn ondraaglijk en totaal onnodig.

Kinderen verdienen het om met waardigheid behandeld te worden. Ze verdienen ook dat er rekening wordt gehouden met hun mening en dat hun stem wordt gehoord (Spaanse link).

Zij hebben het recht zich vrij te kunnen ontplooien vanuit hun eigen persoonlijkheid. Inderdaad, door jouw kind te respecteren, leer je hen om zichzelf te respecteren en zichzelf als waardevol en belangrijk te beschouwen.

Moeder met blije kinderen

Een van de geschenken die je je kinderen kunt geven: grenzen stellen voor een gelukkige jeugd

Respect is niet synoniem met toegeeflijkheid. Kinderen goed behandelen is niet onverenigbaar met het stellen van grenzen en consequenties. Deze twee elementen zijn essentieel omdat ze minderjarigen een gevoel van veiligheid bieden dat hen helpt om gelukkiger op te groeien.

Vergeet vooral niet consequent te zijn bij het stellen van de regels en het toepassen van de consequenties. Zelfs als ze het op dat moment vervelend vinden, zullen ze je in de toekomst dankbaar zijn.

Dit zijn slechts enkele van de vele manieren waarop je je liefde en toewijding als ouder kunt tonen bij het opvoeden van je kinderen. Hoe duur het ook mag zijn, het leveren van inspanningen tijdens hun eerste levensjaren zal onvoorstelbare beloningen opleveren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • López, G. C. H., & Vesga, M. C. G. (2009). Interacción familiar y desarrollo emocional en niños y niñas. Revista Latinoamericana de Ciencias Sociales, niñez y juventud7(2), 785-802.
  • Capano, Á., & Ubach, A. (2013). Estilos parentales, parentalidad positiva y formación de padres. Ciencias psicológicas7(1), 83-95.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.