Vijf effecten van scheiden van een giftige moeder

Soms veroorzaken relaties met ouders lijden. Daarnaast zijn er vaders of moeders die psychisch niet in orde zijn, wat schadelijke gevolgen kan hebben voor hun kinderen. Vandaag hebben we het over vijf van de effecten (of gevolgen) van het scheiden van een giftige moeder.
Vijf effecten van scheiden van een giftige moeder

Laatste update: 13 oktober, 2021

In dit artikel praten we over de effecten van scheiden van een giftige moeder. Ouder-kindrelaties zijn niet altijd wat je zou verwachten of voorstellen, of zelfs niet zoals de maatschappij beweert dat ze zijn.

Inderdaad, er zijn geen perfecte of idyllische levens, ook al vind je het soms moeilijk te geloven. In feite zijn er veel gevallen waarin een ouder zich zodanig gedraagt dat het lijden en schade veroorzaakt. Bovendien moeten kinderen soms de moeilijke beslissing nemen om bij de ouder in kwestie weg te gaan.

Hoe zou zo’n beslissing je emotioneel beïnvloeden? Wat zijn de effecten van het scheiden van een moeder met wie je een giftige relatie hebt of die een reeks gedragingen vertoont die schadelijk zijn voor je autonomie en welzijn? Laten we het uitzoeken.

Effecten van scheiden van een giftige moeder

Wat zijn de effecten van scheiden van een giftige moeder? Zijn ze allemaal negatief of zijn er ook positieve punten? Dit artikel is gebaseerd op echte getuigenissen van mensen die dit soort situaties hebben meegemaakt.

Bovenal zullen we ons concentreren op wat je zowel emotioneel als sociaal zou kunnen voelen als je ooit een beslissing moet nemen die zo moeilijk is als deze.

Vrouw met twijfels zonder te weten hoe ze zich moet voelen

Isolatie en misverstanden

Afscheid nemen van een giftige moeder kan in eerste instantie gepaard gaan met gevoelens van isolement en onbegrip. Dit komt omdat, sociaal en cultureel, het niet echt geaccepteerd is om afstand te nemen van of afstand te nemen van de persoon die je het leven heeft gegeven.

In feite kunnen dit een van de eerste effecten zijn die je ervaart. Gelukkig kan er echter aan worden gewerkt en zullen je gevoelens in de loop van de tijd veranderen. Aarzel echter niet om professionele hulp in te roepen als je denkt dat je die nodig heeft.

Schuld en schaamte

Een ander direct gevolg van het scheiden van een giftige moeder is het ontstaan van schuld- en schaamtegevoelens. Dit is tot op zekere hoogte “normaal,” hoewel het dat niet zou moeten zijn.

Net als bij het vorige punt, zijn het gevoelens die voortkomen uit het feit dat je je eigen moeder hebt afgewezen, om je eigen unieke en intens persoonlijke redenen. Toch kun je je schuldig voelen omdat je denkt dat je je niet goed hebt gedragen.

In het geval van schaamte kan dit echter meer op een “sociaal” niveau zijn. Dat komt omdat je je druk maakt over wat anderen misschien zeggen of denken. Helaas is het helaas een triest feit dat we allemaal veel te veel worden beïnvloed door wat anderen over ons denken.

Bevrijding

Gelukkig zijn niet alle effecten van het scheiden van een giftige moeder negatief. Bedenk tenslotte dat je de beslissing hebt genomen omdat je denkt dat het uiteindelijk goed voor je zal zijn.

Om deze reden is bevrijding ook een van de gevoelens die kunnen ontstaan als gevolg van je beslissing. In feite bevrijd je jezelf van de negatieve gevolgen van het onderhouden van de giftige relatie met je moeder. Van het lijden, de angst… en alle negatieve aspecten die de relatie in jou heeft voortgebracht.

We moeten vermelden dat de bevrijding meestal optreedt na een periode waarin je hard hebt gewerkt om de nieuwe situatie te accepteren. Dat komt omdat het een uiterst complexe en pijnlijke realiteit is.

De positieve effecten van het scheiden van een giftige moeder gaan echter verder dan gevoelens van bevrijding. Ze betekenen ook gemoedsrust en het ophouden van lijden.

Gevoelens van ambivalentie

De beslissing om te scheiden van een giftige moeder is altijd een moeilijke. Daarom is het, eenmaal ingenomen, volkomen normaal dat je je ambivalent voelt.

Aan de ene kant voel je je bevrijd, kalm en vredig. Aan de andere kant ben je bang dat je een fout hebt gemaakt en een belangrijk iemand hebt verloren. Je hebt twijfels. Dit is volkomen logisch. In feite maakt deze fase deel uit van het rouwproces.

Onzekerheid

Gevoelens van onzekerheid ontstaan vaak als gevolg van een beslissing die net zo ingewikkeld is als verhuizen of afscheid nemen van je eigen moeder.

Onzekerheid betekent dat je geen zekerheid hebt over bepaalde zaken. Het is de zorg die ontstaat als je niet weet wat er gaat gebeuren. Geconfronteerd met een onzekere toekomst, is het volkomen normaal dat dit soort gevoelens opkomen. Om eraan te werken, moet je je concentreren op het huidige moment.

“In het licht van onzekerheid is er niets mis met hoop.”

-Carl Simonton-

Jongen denkt aan de gevolgen van scheiden van een giftige moeder

Reflectie

In dit artikel hebben we slechts enkele van de effecten beschreven van het scheiden van een giftige moeder. De realiteit van elk individu is echter uniek en niet alle mensen zullen hetzelfde proces volgen.

Wat overduidelijk is, is dat zo’n beslissing je leven op alle mogelijke manieren op zijn kop zal zetten. Daarom is het logisch dat er intense schuldgevoelens, wroeging, melancholie en verdriet zullen optreden.

Maar gelukkig treden er ook positieve en bevrijdende gevoelens op, vooral als je aan de situatie werkt door naar een professional te gaan en therapie te ondergaan. De positieve gevoelens treden op omdat je een einde hebt gemaakt aan een situatie die je leed heeft veroorzaakt en nu je voor eens en voor altijd de controle over je leven hebt genomen.

Wat je ook besluit, zorg ervoor dat je erover nadenkt en erkent dat je beslissing niet per se onherroepelijk is. Je kunt bijvoorbeeld een tijdje afstand nemen van je moeder en het contact later hervatten, als het wat rustiger is geworden. Als alternatief kunt je met haar gezinstherapie starten.

Je bouwt aan je levenspad en je moet altijd je beslissingen nemen op basis van wat je denkt dat goed voor je is.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • James, J.W. & Friedman, R. (2001) Manual para superar las pérdidas emocionales. Los libros del comienzo. Madrid.
  • Rojas-Marcos, L. (2014). La familia: De relaciones tóxicas a relaciones sanas. Editorial Grijalbo.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.