Vijf citaten van Jane Goodall om over na te denken

Vijf citaten van Jane Goodall om over na te denken
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 20 januari, 2023

Deze citaten van Jane Goodall hebben allemaal een geweldig doel: het respect van de mens voor de natuur herstellen. Een van de dingen die Jane Goodall altijd wilde bereiken was, dat de mens eens goed naar zichzelf zou kijken.

Met name zodat hij van zijn trotse troon zou afstappen en in staat zou zijn te begrijpen dat soorten zoals primaten ook emoties, intelligentie, empathie en een sociaal systeem hebben.

Jane Goodall is niet alleen primatoloog, etholoog, antropoloog en VN-vredesbewaarder, maar ook een legende. Op 85-jarige leeftijd draagt ​​ze nog steeds haar karakteristieke paardenstaart en serene glimlach.

Ze straalt ook nog steeds de gevoeligheid uit van iemand die de wereld observeert met een kinderlijke nieuwsgierigheid. Ook is ze een van de meest revolutionaire wetenschappers in de geschiedenis.

Van sommige dieren houd ik meer dan van sommige mensen, en van sommige mensen meer dan van sommige dieren.

-Jane Goodall-

50 jaar geleden daagde Jane Goodall de wereld en de sceptische wetenschappelijke gemeenschap uit door te laten zien dat dieren ook intelligent zijn. Hoewel veel mensen dit vaak denken, is haar vakgebied niet beperkt tot chimpansees. Nog een passie die deze Engelse etholoog heeft is, het bestuderen van vogels.

Ze was een van de eerste mensen die sprak over hoe zoogdieren en vogels in staat zijn tot meer geavanceerd denken. Sommige dieren zijn bijvoorbeeld in staat om te plannen en eenvoudige problemen op te lossen, gereedschap in elkaar te zetten om aan voedsel te komen of sociale structuren te organiseren.

Haar theoretische bijdragen hebben invloed gehad op veel verschillende wetenschapsgebieden, zoals de psychologie. Concepten zoals zelfbewustzijn, empathie, altruïsme of misleiding zijn niet langer exclusief voor het menselijk ras.

Jane goodall benadert chimpansee

Citaten van Jane Goodall om over na te denken

Jane Goodall liet ons zien hoe nauw we verbonden zijn met de grote primaten. Volgens deze etholoog en primatoloog is taal eigenlijk het enige dat ons van deze dieren onderscheidt. Met oog hierop zouden mensen zichzelf opnieuw onder de loep moeten nemen en zichzelf moeten herdefiniëren.

Laten we eens kijken naar enkele citaten van Jane Goodall die voornamelijk uit haar boeken komen, zoals In de schaduw van de mens: mijn leven met chimpansees en Reason for Hope: A Spiritual Journey.

1. Dieren hebben gevoelens

Je kunt je leven niet delen met een hond, zoals ik gedaan heb in Bournemouth, of een kat, en niet zeker weten dat dieren persoonlijkheden, geesten en gevoelens hebben.

-Jane Goodall-

We hebben hier in het begin ook al naar verwezen. Jane Goodalls bijdragen aan de psychologie zijn ook opmerkelijk. Sterker nog, ze benadrukt de noodzaak om dierenpsychologie te bestuderen, omdat primaten niet de enige dieren zijn die intelligentie vertonen.

Andere dieren hebben nagenoeg ook sociale intelligentie, complexe emoties en een geest die zich bewust is van zichzelf.

Zelfs onze meestvoorkomende huisdieren, zoals honden of katten, hebben persoonlijkheden. Daarom hebben ze emotionele behoeften en een niveau van empathie dat niet alleen in staat is om contact te maken met hun eigen soort, maar ook met de onze.

2. Het maakt niet uit wie je bent, maar wat je kunt doen

… het deed er eerlijk gezegd niet toe hoe wij mensen zijn geworden zoals wij zijn, of evolutie of speciale creatie verantwoordelijk was. Wat er toe deed en telde, was onze toekomstige ontwikkeling. Zouden we doorgaan met het vernietigen van Gods schepping, met elkaar vechten, het pijn doen van de andere schepselen van Zijn planeet?

-Jane Goodall-

Dit is een van de interessantste citaten van Jane Goodall. Hierin vinden we een idee waar veel andere huidige antropologen ook in geloven. De wetenschappelijke gemeenschap is geobsedeerd door het kunnen uitleggen van ons evolutionaire verleden. Voor Jane Goodall maakt dat niets uit. Wat relevant is, is wat we doen met ons leven op het huidige moment.

Jane goodall houdt toespraak

3. Harmonie in de dierenwereld, onenigheid in de geciviliseerde wereld

Chimpansees, gorilla’s en orang-oetans leven al honderdduizenden jaren in hun bos, leiden fantastische levens, zijn nooit overbevolkt en vernietigen nooit het bos. Ik zou zeggen dat ze op een bepaalde manier veel succesvoller zijn geweest dan wij, voor zover ze in harmonie zijn met de omgeving.

-Jane Goodall-

Dit is zonder twijfel een prachtig citaat dat enigszins voor zichzelf spreekt. Geen enkel dier zou ooit zijn eigen huis vernietigen. De mens heeft onder andere bomen gekapt, graslanden verbrand, savannes verwoest en rivieren en oceanen vervuild. We beschouwen dieren als wild, maar eigenlijk is het enige wat zij doen in harmonie leven. Wij doen echter het tegenovergestelde.

4. We moeten de natuur beschermen omwille van onze eigen geestelijke gezondheid

Nou, er is al meerdere keren aangetoond dat contact met de natuur zeer belangrijk is voor onze psychologische ontwikkeling en toch zijn er kinderen die opgroeien in een betonnen jungle met, zoals je zegt, weinig kans om iets over de natuurlijke wereld te weten te komen, of kinderen die wel lijken vastgelijmd aan hun computerschermen en computerspellen. Ik bedoel, je weet dat dit echt beangstigend wordt. Wat kunnen we eraan doen?”

-Jane Goodall-

Jane Goodall blijft mensen er van bewust maken hoe belangrijk het is om onze bossen te behouden. Haar doel is om de natuur en dieren in het wild te beschermen. Ze wijst er echter op dat ons psychisch welzijn ook op het spel staat. De natuur is niet alleen leven, het is ook hetgeen leven mogelijk maakt.

5. We hebben een verantwoordelijkheid

Wanneer je chimpansees ontmoet, ontmoet je individuele persoonlijkheden. Als een babychimpansee naar je kijkt, is het net een menselijke baby. We hebben een verantwoordelijkheid tegenover hen.

-Jane Goodall-

Ook dit is zonder twijfel weer een van die mythische citaten van Jane Goodall. We hebben een verantwoordelijkheid voor de vele soorten die we vanwege onze onverzadigbare hebzucht uit hun habitat verdringen.

Of we dit nu doen om palmolie te produceren, onze natuurlijke hulpbronnen te exploiteren en landschappen te vernietigen om essentiële mineralen voor de technologische industrie te krijgen.

Jane Goodall knuffelt met chimpansee

We veroorzaken onherstelbare schade aan onze planeet, aan de dieren en ook aan onszelf. Boodschappen zoals die in dit artikel kunnen ons helpen meer bewust te worden en onze ogen te openen.

Ze helpen ons om van onze trotse troon af te stappen en met meer nederigheid naar onszelf te kijken. Bovenal moeten we andere dieren gaan beschouwen als onze broeders en medebewoners van de aarde, een planeet waar we niet zo goed voor zorgen als we zouden moeten doen. Wellicht ook interessant voor jou

11 citaten van Aldous Huxley over het leven
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
11 citaten van Aldous Huxley over het leven

Deze citaten Aldous Huxley nodigen ons uit om na te denken over het leven. Ze trekken onze eigen levensstijl en de waarden van de samenleving in tw...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.