Anderen behagen? Het is tijd om naar jezelf te kijken

Anderen behagen? Het is tijd om naar jezelf te kijken

Laatste update: 25 september, 2018

Is anderen behagen verlangrijker geworden dan jezelf zijn? Ben jij iemand geworden die je niet bent, zodat mensen je leuk zullen vinden? Wanneer je opoffert wie je bent, verlies je jezelf in die mate dat je vergeet wie je echt bent. Je weet niet langer wat je leuk vindt of wat je wilt. De sleutel van je leven heb je dan in handen van andere mensen gegeven.

Wanneer je opoffert wie je echt bent en wordt wie anderen willen dat je bent, dan betaal je een hoge prijs voor het verwerven van goedkeuring en een vals gevoel van waardering. Want de waarheid is dat ze jou niet leuk vinden maar een valse jij. Je toont hen alleen maar een luchtspiegeling.

Je bent dan nog niet tot het besef gekomen wat het leven betekent. Het leven gaat niet over kijken wie het meest opoffert zodat anderen hen zullen aanvaarden. Maar het leven gaat volledig over jezelf ontdekken en dan het beste van jezelf geven. Als je beslist om diegene te zijn die anderen willen dat je bent, dan zal je heel kwetsbaar zijn voor hun manipulaties. Je zal ook het ongemakkelijke gevoel ervaren dat veroorzaakt wordt door te proberen iemand te zijn die je niet bent.

“Wat je ook doet, je zal niet iedereen kunnen behagen. Geloof me: je hebt niemands goedkeuring nodig om gelukkig te zijn.”

-Walter Riso-

Anderen behagen en opofferen wie je bent, zorgen ervoor dat je begint te lijden

Vanaf het moment dat je opoffert wie je echt bent, zal lijden een altijd aanwezige metgezel in je leven worden. Jouw ogen zullen de mensen om je heen strak aankijken. Je zal je vervuld voelen van zorgen en schuld. Bovendien zal je je in een voortdurende staat van waakzaamheid bevinden, vooral met het oog op mogelijke kritiek en afkeuring.

Wanneer je opoffert wie je echt bent, dan probeer je te behagen, te zorgen dat iedereen je leuk vindt en koste wat kost aanvaard te worden.

In plaats van je gelukkig te maken kan deze situatie ervoor zorgen dat je nachten huilend doorbrengt. Angstgevoelens en stress zullen zonder ophouden aanwezig zijn. “Je moet…,” “Je moet zijn…” zijn de gedachten die je geest vullen. Je weet niet waar deze eisen vandaan komen en waarom je je zo opgewonden voelt.

Het lijkt alsof jouw mening niet telt. Eigenlijk bestaat je mening zelfs niet meer! Het enige wat telt, is wat anderen zeggen. Bovendien trek je de manier zelfs nooit in twijfel waarop je tegenover anderen handelt. Je geeft alles! Maar… heb jij je ooit afgevraagd waarom je je niet goed voelt over jezelf? Waarom heb je dat gevoel dat je niet op je plaats bent wanneer je alles gedaan hebt wat men jou gevraagd heeft?

Anderen behagen en evenwicht zoeken

Anderen behagen, het evenwicht vinden

Vanaf een jonge leeftijd heeft men jou geleerd dat jij je buur een plezier moet doen en dat anderen behagen belangrijk is. Wanneer andere mensen het nodig hebben, help je een handje. Je biedt jouw steun en aanmoediging aan. Je hebt begrip voor hun tekortkomingen.

Bovendien ben je heel flexibel naar anderen toe. Soms vergeef je hen zelfs enorme fouten. Maar het lijkt alsof je jezelf niet op dezelfde manier behandelt. Je slaat jezelf. Tegenover jezelf ben je heel veeleisend. Je wil perfect zijn. Want je denkt dat anderen jou niet zullen aanvaarden of van je houden als je de dingen niet goed doet.

Je denkt ook dat als je “nee” zegt, anderen jou dan zullen afwijzen en haten. Je denkt zelfs dat je als gevolg vrienden zal verliezen. Maar wat zou er gebeuren als één van je vrienden “nee” zegt? Je zou het toch begrijpen, of niet? Waarom laat je jezelf dan niet toe gewoon te zijn zoals je bent? Te zeggen wat je denkt en wat je wil? Waarom laat je niet toe dat je voor eens en altijd eerlijk bent in plaats van altijd anderen te behagen?

Vaak hebben we een wazig idee van hoe we zouden moeten zijn. Dat is de reden dat we onze eigen behoeften opzij zetten. Maar eigenlijk zijn wij de enige hoofdrolspelers in ons leven. Onze focus gaat verloren. We nemen de verkeerde weg. Hiervoor zullen we een hoge prijs betalen.

Want we zorgen niet voor onszelf. Het enige waarover we ons zorgen maken, is anderen behagen. We bedriegen onszelf, doen alsof en liegen. En dit doen we allemaal omwille van een paar glimlachjes en een paar complimentjes. Waar zijn we in godsnaam mee bezig?

“Jezelf zijn in een wereld die voortdurend probeert dat niet te zijn, is de grootste verwezenlijking.”

Ralph Waldo Emerson

Het is tijd om je zelfvertrouwen sterker te maken

Wanneer je opoffert wie je echt bent om op die manier anderen te behagen, is de kans groot dat je zelfvertrouwen aan flarden ligt. Om gelukkig te zijn ben je afhankelijk van anderen. En zelfs dan werkt het niet.

Wat zou er gebeuren als de vriend voor wie je je voorovergebogen hebt, niet langer met jou zou praten? Wat zou er gebeuren als je partner je verliet? En als je baas je morgen ontslaat? In al deze situaties zou je het op je eentje onder ogen moeten zien. Je moet de persoon vinden die je was, de echte jij die je opgeofferd hebt voor een handvol glimlachjes die anderen je gaven. Het is diegene die jij verloochend hebt.

Er zijn momenten in het leven waarop je geen enkele andere keuze hebt dan de gebroken stukken oprapen. Deze gebroken stukjes zijn het gevolg van het feit dat je jezelf weinig aandacht gegeven hebt. Dit is de enige manier om je zelfvertrouwen sterker te maken.

Je zelfvertrouwen versterken

Voor jezelf zorgen is niet egoïstisch. Jezelf helpen in tijden van wanhoop en verdriet is dat ook niet. Het is volledig toegelaten dat je alleen wil zijn en niemand zien. Je moet jezelf verwennen, naar jezelf luisteren en jezelf zijn.

We zijn bang van wat anderen zullen zeggen, maar we zijn niet bang onszelf te verliezen of te vergeten om voor onszelf gelukkig te zijn – wat het belangrijkste van alles is.

Met anderen behagen verlies je tijd die totaal niet winstgevend is. Het maakt je kwetsbaar. Giftige mensen kunnen het gebruiken om jou te manipuleren wanneer ze maar willen. Vergeet om altijd voor anderen te zorgen en besteed je tijd aan zorgen voor jezelf.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.