Vijf citaten van Giorgio Nardone over relaties

Vijf citaten van Giorgio Nardone over relaties

Laatste update: 21 september, 2018

Giorgio Nardone wordt beschouwd als een van de vaders van brief strategic therapy. Deze psychotherapeut heeft een aantal boeken geschreven waarin hij zich bezighoudt met complexe zaken als eetstoornissen, angst en belangrijke bevindingen in de psychologie. Om een ​​beter begrip van zijn ideeën te krijgen, bekijken we vijf citaten van Giorgio Nardone, die we hebben gehaald uit een van zijn boeken. Het is een Spaans boek met de titel Los errores de las mujeres en el amor (Fouten die vrouwen maken in de liefde).

In dit boek behandelt Nardone zeventien verschillende manieren waarop vrouwen liefde kunnen interpreteren. Hij geeft deze manieren grappige namen, zoals ‘De fee’, ‘Doornroosje’ of ‘Kikkerkusser’. Het is makkelijk om jezelf met deze scenario’s te identificeren. Ze beschrijven de manier waarop we leren hoe we ons tot elkaar moeten verhouden. Een manier die normaal is gemaakt door de maatschappij.

Vijf geweldige citaten van Giorgio Nardone

1. Elke stimulus heeft een verandering nodig

“Als het zich vaker voordoet, wordt zelfs de meest opwindende stimulus minder effectief in het kader van de manier waarop we onze waarneming en fysiologie aanpassen. Om de aantrekking in leven te houden, moet het constant veranderen.” [Vertaling]

Dit eerste citaat van Nardone haalt een van de gemeenschappelijke aannames over liefdesrelaties volledig onderuit: dat passie zal nooit sterven. Volgens Nardone is dit namelijk niet waar. Zonder verandering zal de aantrekkingskracht uiteindelijk vervagen en sterven, net zoals de vlam van een kaars. Nardone stelt twee opties voor om dit probleem op te lossen:

  • Zorg voor een verscheidenheid aan stimuli. Zonder diversiteit is er verveling. Het is belangrijk om nieuwe activiteiten te introduceren. Je kunt bijvoorbeeld nieuwe speeltjes in de slaapkamer brengen. Dat helpt om de passie te behouden of zelfs te vergroten.
  • Afwisselende stimuli of de afwezigheid van stimuli. Alles samen doen kan de relatie verslijten. Het kan er ook voor zorgen dat jij en je partner ruzie gaan maken over de meest onzinnige dingen. Begin dingen los van elkaar te doen, zodat je de andere persoon kunt ‘missen’. Je kunt ook proberen om elkaar sexy berichtjes te sturen of een suggestieve opmerking achter te laten in huis zodat je partner deze zal vinden.
Meisje dat op een lp zit

2. Zelfbedriegende liefde

“In het begin van een relatie zien we alleen in de ander wat we willen zien. Liefde is de meest sublieme vorm van bedrog. Wanneer deze aanvankelijke impuls van de relatie minder krachtig wordt, is teleurstelling onvermijdelijk.”

Als je verliefd wordt, idealiseer je de andere persoon. De verwachtingen die je van de ander hebt, kunnen ervoor zorgen dat je de dingen die je niet leuk aan hem vindt volledig negeert. De beginstadia van een relatie zullen op een gegeven moment echter altijd tot hun einde komen. En op het moment dat dat gebeurt, valt die ‘ideale partner’ die jij hebt gecreëerd van zijn voetstuk.

Dat is wanneer de persoon die voor je staat je begint te verrassen. De dingen die je voorheen duldde, zullen je ineens gaan irriteren. Deze teleurstelling kan zo’n zware klap zijn dat jullie relatie gestaag achteruit begint te gaan. Om die reden is het belangrijk om je bewust te zijn van dit zelfbedrog aan het begin van een relatie. Zodat je je best kunt doen om je partner te zien voor wie hij is en niet in de val te lopen.

3. Egoïsme in een relatie

“Om zichzelf in stand te houden, moet een relatie aan elke behoefte en elk verlangen voldoen. In een romantische relatie moet het egoïsme van elk individu samenvallen met dat van de ander. Als dat niet gebeurt, werkt de relatie niet.”

Dit is nog een van die mooie citaten van Giorgio Nardone en stelt ons in staat na te denken over de zelfzucht die inherent is aan een relatie. Zie het als de behoeften en verlangens die je wilt dat je partner voor jou vervult.

Stel je bijvoorbeeld eens voor dat jouw idee van een relatie twee mensen is die liefhebbend naar elkaar zijn. Bovendien is het iets dat je een goed gevoel geeft. Je geeft genegenheid en je verwacht genegenheid terug. Stel je dan echter voor dat de partner die je hebt gekozen juist koud en afstandelijk is en niet geneigd is om veel genegenheid te tonen.

Jongen die een bootje vaart in het haar van een meisje

In dit geval valt het ‘egoïsme’ van de ene partner niet samen met het ‘egoïsme’ van de ander. Dit zal er op een gegeven moment voor zorgen dat beide partners inzien dat hun relatie niet verder kan. Dit komt omdat er conflicten zullen ontstaan ​​en beide partners dingen zullen verwachten die de ander niet kan geven.

4. Het aanvullen van elkaars eigenschappen is niet per se een goede zaak

“Dat de ene persoon de ander aanvult in een relatie is geen goede zaak. Bovendien is het vaak zo dat als een iemand een ander ‘aanvult’ in een relatie, dit meestal komt doordat er sprake is van disfunctionele elementen in de interactie tussen twee mensen die op elkaar teren.”

Als we denken aan mensen die elkaar aanvullen in een relatie, zien we vaak twee mensen voor ons die het goed met elkaar kunnen vinden. Volgens Nardone is het echter zo dat als twee mensen elkaar aanvullen, dit komt doordat er iets niet goed functioneert. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een van de twee dominant is en de ander onderdanig.

Het feit dat deze twee mensen elkaar aanvullen, betekent nog niet noodzakelijk dat hun relatie gezond is. Een emotioneel afhankelijke persoon kan zich aangetrokken voelen tot iemand die een ontwijkende persoonlijkheid heeft (de coyote en de roadrunner). Zoals je kunt zien, zijn er ‘complementaire’ koppels die duidelijk niet functioneel zijn.

5. Het stel moet zich aanpassen

“Een relatie is een levend systeem. Om het evenwicht te behouden, moeten beide partners leren om zich aan te passen. Ze moeten evolueren samen met de veranderingen die de tijd onvermijdelijk met zich meebrengt.”

Dit laatste citaat van Giorgio Nardone vertelt ons dat een stel naarmate de tijd verstrijkt moet veranderen. Dit is helemaal niet negatief. Het is eigenlijk juist het tegenovergestelde. Weten hoe je je aan veranderingen kunt aanpassen, is een teken dat een relatie succesvol kan zijn.

Toch zal er altijd sprake zijn van problemen. Gebrek aan passie, routine, kinderen… Dit zijn allemaal factoren die een relatie kunnen verslijten. Dat gezegd hebbende, ze hoeven niet het einde te betekenen als het stel weet hoe het zich moet aanpassen en oplossingen kan vinden. Als ze dat niet kunnen, en in plaats daarvan elkaar voortdurend van van alles beginnen te beschuldigen, is de relatie gedoemd te mislukken.

Citaten van Giorgio Nardone

Elk van deze citaten van Giorgio Nardone helpt ons om liefde in een relatie anders te zien. Het benadrukt de dingen die elke relatie moet doorstaan. Welke van de citaten uit dit artikel zal je het meeste bijblijven? Is er iemand die op een speciale manier met je resoneert? 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.