Vier van de meest verslavende voedingsmiddelen

In dit artikel hebben we het over vier van de meest verslavende voedingsmiddelen. Ze zijn ook vaak slecht voor je gezondheid op lange termijn.
Vier van de meest verslavende voedingsmiddelen

Laatste update: 10 maart, 2022

In dit artikel bespreken we de vier meest verslavende voedingsmiddelen. Sommige voedingsmiddelen worden gekenmerkt door extreem verslavend te zijn. Om deze reden moet je hun aanwezigheid in je dieet matigen. Anders zou je je gezondheid in gevaar kunnen brengen. Verder is het belangrijk om te onthouden dat variatie een van de pijlers is van goede voeding.

De vier voedingsmiddelen waar we het in dit artikel over hebben, zijn niet bijzonder rijk aan micronutriënten en antioxidanten. Voordat we ze opsommen, moeten we vermelden dat er bepaalde stoffen zijn die de afgifte van neurotransmitters veroorzaken. Dit zorgt op korte termijn voor een gevoel van geluk.

Suiker is een van deze voedingsmiddelen. Dus als je het regelmatig consumeert, kun je er uiteindelijk verslaafd aan raken. Het is inderdaad een element dat niet positief is voor het lichaam wanneer het te veel wordt geconsumeerd, dus je moet altijd voorzichtig zijn met hoeveel je consumeert.

In dit artikel vertellen we je over vier van de meest verslavende voedingsmiddelen die je kunt eten. Dit betekent niet dat je ze nooit moet eten, maar je moet ze zeker matigen.

1. Pizza

Pizza is een van de meest populaire gerechten in Italië. Het is nu echter overal geliefd en wordt over de hele wereld gegeten. Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Chemistry (Engelse link) , hebben hoog-glycemische koolhydraten het vermogen om verslaving en obesitas te veroorzaken. Pizza zit vol met deze elementen. Ze zitten vooral in het deeg.

Je kunt echter pizza’s van goede kwaliteit maken, zolang je de toppings verstandig kiest. Je moet ook deeg kiezen dat volkoren meel bevat. Toch moet je er rekening mee houden dat pizza een hoogcalorisch voedingsmiddel blijft.

2. Chocolade

Chocolade is een van de meest verslavende voedingsmiddelen. Dit komt ook door het suikergehalte. De inname ervan veroorzaakt de afgifte van dopamine, een neurotransmitter die verband houdt met geluk op de korte termijn. Een hoge synthese van dit element kan de behoefte aan een grotere prikkel veroorzaken, waardoor je meer gaat eten.

Als algemene regel geldt, en volgens onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Psychology of Addictive Behaviors (Engelse link), hoe hoger de mate van verwerking, hoe aantrekkelijker het voedsel.

Om deze reden zou het ideaal zijn om de consumptie van sterk bewerkte chocolade met een aanzienlijke hoeveelheid enkelvoudige suikers te vermijden. Het is zelfs aan te raden om te kiezen voor de bittere versie, met een hoog percentage cacao.

Vrouw die chocolade eet

3. Koekjes

Koekjes bevatten enkelvoudige suikers en een goede hoeveelheid transvetten. Dankzij deze beide elementen bezitten ze benijdenswaardige organoleptische kenmerken, tot grote vreugde van velen van ons. Als je er echter te veel van eet, kan dit verslaving veroorzaken. Bovendien zijn ze helemaal niet goed voor je gezondheid.

In feite zijn koekjes een van de slechtste producten om in je dagelijkse voeding op te nemen, ook al bieden veel ouders ze hun kinderen elke dag aan als ontbijt. Ze kunnen zelfs een negatieve invloed hebben op je metabole gezondheid, waardoor de incidentie van diabetes type 2 toeneemt.

4. Chips

Deze zijn ook sterk geconcentreerd in transvetten. Bovendien, hoewel er olie van goede kwaliteit wordt gebruikt om ze te frituren, zijn de lipiden die door deze voedingsmiddelen worden geleverd niet van goede kwaliteit. Ze verhogen het ontstekingsniveau in uw lichaam, wat op middellange termijn schadelijk is voor uw gezondheid.

Houd er rekening mee dat hoe meer transvetzuren je in je dieet opneemt, hoe groter het risico is dat je na verloop van tijd ziek wordt.

Man die chips eet

Pas op voor verslavend voedsel

Zoals je hebt gezien, kunnen sommige veelgebruikte voedingsmiddelen extreem verslavend zijn. Ze worden allemaal bewerkt, behalve bepaalde pizza’s en soorten chocolade. Daarom moet je ze slechts af en toe in je dieet opnemen om geen gezondheidsproblemen te veroorzaken.

Houd er ten slotte rekening mee dat je, naast het verzorgen van je dieet, ook andere goede levensstijlgewoonten moet opnemen, zodat je lichaam goed kan functioneren. Je moet bijvoorbeeld regelmatig aan lichaamsbeweging doen en ervoor zorgen dat je minimaal zeven uur per nacht slaapt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Lennerz, B., & Lennerz, J. K. (2018). Food Addiction, High-Glycemic-Index Carbohydrates, and Obesity. Clinical chemistry64(1), 64–71. https://doi.org/10.1373/clinchem.2017.273532
  • Schulte, E. M., Sonneville, K. R., & Gearhardt, A. N. (2019). Subjective experiences of highly processed food consumption in individuals with food addiction. Psychology of addictive behaviors : journal of the Society of Psychologists in Addictive Behaviors33(2), 144–153. https://doi.org/10.1037/adb0000441

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.