Verwachtingen leiden niet altijd tot teleurstelling

Leidt het verwachten van iets van anderen onvermijdelijk tot teleurstelling? Laten we eens kijken hoe het hebben van hoop over iets ervoor zorgt dat de dingen op een gegeven moment niet gebeuren zoals we veronderstellen.
Verwachtingen leiden niet altijd tot teleurstelling
Sergio Bero

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sergio Bero.

Laatste update: 22 maart, 2024

Is het mogelijk om geen verwachtingen te hebben bij Benidorm Fest? Is het zelfs mogelijk om ze op elk moment of onder elke omstandigheid te vermijden? Of leiden verwachtingen altijd tot teleurstelling?

Het team van gedragspsychologen onder leiding van Ricardo de Pascual (2020) legt uit dat verwachtingen reactiepatronen vertegenwoordigen voor toekomstige situaties, die worden verklaard door het leren van eerdere soortgelijke ervaringen.

Daarom associëren we reacties met gevolgen, of die nu wenselijk zijn of niet. Het is onmogelijk om geen verwachtingen te hebben. Laten we onszelf niet voor de gek houden: niet alle verwachtingen zetten ons op een teleurstelling.

Het is puur leren, dus net zoals deze patronen werden aangeleerd, kunnen we ze bijstellen. Op een heel eenvoudige manier helpt de animatiefilm Turning Red van Pixar ons om na te denken over wat we verwachten, de teleurstellingen en wat we leren.

Deze patronen, onze perspectieven, hangen af van de evaluaties die we maken. De psycholoog Albert Bandura maakt al sinds eind jaren zeventig onderscheid tussen effectiviteitsverwachtingen (onze inschatting van ons vermogen om een gedrag uit te voeren) en uitkomstverwachtingen (onze inschatting van het effect dat het gedrag zal hebben).

“Verwachtingen over het leven hangen af van ijver: de monteur die zijn werk wil perfectioneren, moet eerst zijn gereedschap slijpen.”

~ Confuncio ~

Wedstrijden en hoop om iets te bereiken

Beoordelingen vertellen ons altijd over de toekomst: we verwachten dat iets zal zijn zoals we het voor ogen hebben. Als we bijvoorbeeld aan een wedstrijd meedoen (op welk gebied dan ook), vormen de verwachtingen dus de basis voor onze toekomstige vreugde of teleurstelling. Als we op het internet zoeken, vinden we het begrip verwachting terug in persoonlijk, politiek, sportief… en ook muzikaal nieuws.

Als we het bijvoorbeeld hebben over een competitief evenement van de nabije nationale toekomst, dan hebben we in de tweede helft van december al de lijst met liedjes gehoord die zullen meedingen naar de bronzen microfoon van het volgende Benidorm Fest, waarvan de finale wordt gehouden in februari 2024 en dat zal onthullen wie Spanje drie maanden later zal vertegenwoordigen bij Eurovisie in Malmö (Zweden).

Benidorm Fest
Presentatie van de Benidorm Fest 2024 kandidaten. Teatro Alameda (Sevilla) © Sergio Bero.

Hoewel we al weten wie de kandidaten van dit jaar zijn, is het onmogelijk om niet bepaalde vermoedens en inschattingen te maken over de vraag of we, op basis van eerdere ervaringen met hun bekende composities, de typische flamenco van María Peláe, de verwachte rock van Angy en de karakteristieke indie van Miss Caffeina zullen krijgen.

Of dat ieder van hen voor andere stijlen zal gaan dan de vooraf vastgestelde. En daar zullen we een aantal onvermijdelijke verwachtingen van het resultaat hebben. De eerste weddenschappen over wat we zullen vinden, werden al vanaf het begin van de presentatie van de kandidaten geserveerd.

“Als je stopt met verwachten dat mensen perfect zijn, kun je ze aardig vinden om wie ze zijn.”

~ Donald Miller ~

Verwachting en frustratie

In dit voorbeeld, en in vele andere, kan het afstemmen van verwachting op uitkomst zelfs leiden tot veel oprechte frustratie. Pas op! Niet alleen als toeschouwers van een evenement als Eurovisie in het bijzonder, of muziekconsumenten in het algemeen, het kan ons beïnvloeden… Ook de deelnemers zelf.

Hoewel we weten dat “niet iedereen ons aardig kan vinden,” leiden angst, schuldgevoel en bezorgdheid ons naar toestanden van bezorgdheid waar we soms moeilijk uit komen. Het leren managen van de verwachtingen van anderen is misschien wel een complexe maar fundamentele taak. Terugkomend op ons perspectief als verwachtingsvolle mensen, vond de neurowetenschapper Carlos García (2019) het volgende in zijn onderzoek:

  • Intolerantie voor frustratie correleert positief met toestanden van woede, vijandigheid en agressie.
  • Frustratietolerantie correleert negatief met de persoonlijkheidsfactoren verantwoordelijkheid, inschikkelijkheid en stabiliteit.

Behoefte en teleurstelling

Volgens dit artikel moeten we ons bewust zijn van wat teleurstelling in onze persoon teweeg kan brengen na een onvervulde ambitie. Herinner je je de piramide van Maslow? Hij leerde ons dat onze neiging om te groeien en te leren onze behoeften organiseert.

Piramide van Maslow
Pyramide van behoeften, volgens Abraham Maslow.

Net als behoeften kunnen verwachtingen vervuld of onvervuld zijn, en hier is de relatie met teleurstelling. De psychologische sterktes eerlijkheid en acceptatie zijn ongetwijfeld de gereedschappen die ons de aanpassing en functionaliteit zullen geven die fundamenteel zijn voor emotioneel evenwicht tijdens onze groei in het leven. Het is het leren dat ons dit evenwicht zal verschaffen.

Soms noemen we dit “volwassen worden”, hoewel we ook andere concepten zouden kunnen toepassen, zoals “relativeren”, “vooruitgaan” of “opgroeien”.

“Ik ben liever aangenaam verrast dan dodelijk teleurgesteld”.

~ Julia Glass ~

Realistische verwachtingen om uit de teleurstelling te komen

Ontevredenheid is een teken van behoeften waaraan we niet voldoen. Om niet te vervallen in het spel van woede als gevolg van teleurstelling over bepaalde verwachtingen, zou iedereen steeds opnieuw moeten analyseren of deze behoeften verlangens of realiteiten zijn. Op die manier kunnen we de boosheid kanaliseren en manieren vinden om die teleurstellingen te overwinnen.

We weten al dat grenzen belangrijk zijn in onze inter- en intrapersoonlijke relaties. Daarom is het belangrijk om een realiteit te onderscheiden van een smaak, verlangen, wens, illusie of aspiratie. Werken aan begrip en acceptatie van diversiteit is essentieel zodat onze pretenties hoopvol maar niet beperkend zijn.

In deze zin legde het hoofd van de Spaanse delegatie in Eurovisie van RTVE, Ana María Bordas, afgelopen november uit dat respect de basis is van waaruit we onze aspiraties tegemoet moeten treden en daarom vroeg ze hierom voor de populaire beoordeling waarmee elke artiest van het Benidorm Fest te maken krijgt.

Laten we hopen dat we kunnen genieten van de muziek, in al zijn vormen, want voor smaken… zijn er kleuren!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • De Pascual, R. et al (2020). Análisis funcional de términos psicológicos. En Froxán, M.X. (Coord.) Análisis funcional de la conducta humana (pp. 127-156). Madrid: Pirámide.
  • García, C. (2019). Efecto de la frustración en seres humanos: un estudio conductual y psicofisiológico. Morón, I. y Echarte, L. E. (dirs.). [Tesis doctoral en Medicina. Universidad de Navarra, Pamplona].
  • Herver, E.K. (2021). Activa tus fortalezas. Madrid: Kailas.
  • Reeve, J. (2010). Motivación y emoción. México: McGraw-Hill.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.