Vertraagde ejaculatie: symptomen, oorzaken en behandeling

Er zijn veel mannen die de tijd moeten nemen om te ejaculeren, maar als het buitensporig wordt, kunnen ze lijden aan een seksuele disfunctie die vertraagde ejaculatie wordt genoemd.
Vertraagde ejaculatie: symptomen, oorzaken en behandeling

Laatste update: 19 november, 2023

Seksuele disfuncties zijn veranderingen in normaal seksueel gedrag. Ze kunnen de verschillende stadia van de seksuele handeling beïnvloeden. Bijvoorbeeld verlangen, opwinding, orgasme en oplossing. Sommige van deze stoornissen worden door beide seksen ervaren, andere door een geslacht. Eén zo’n geval waar alleen mannen last van hebben is vertraagde ejaculatie (ook wel anejaculatie genoemd).

Vertraagde ejaculatie is een stoornis die vier tot tien procent van de mannen treft. De diagnose wordt gesteld wanneer een man moeite heeft met klaarkomen nadat hij een normale opwindingsfase heeft doorlopen tijdens geslachtsgemeenschap. Met andere woorden, ondanks dat je opgewonden bent, is de ejaculatie vertraagd of komt helemaal niet tot stand.

Symptomen van vertraagde ejaculatie

Het belangrijkste symptoom van vertraagde ejaculatie is de afwezigheid of vertraging van ejaculatie op een terugkerende basis. Bij sommige mannen kan de zaadlozing plaatsvinden na 20 of 30 minuten seksuele stimulatie. In andere gevallen gebeurt het helemaal niet.

De aanwezigheid van deze stoornis wordt bepaald door de angst of frustratie die wordt veroorzaakt door de vertraging van de zaadlozing. Om deze reden wordt de seksuele daad onderbroken.

Dat komt omdat vermoeidheid, fysieke irritatie, ongemak of het verlies van de erectie verhinderen dat het normaal verder kan gaan. Dit veroorzaakt een stressvolle situatie voor zowel de man als zijn partner. Bovendien kan het uiteindelijk andere psychologische of relatieproblemen veroorzaken.

Om de diagnose vertraagde ejaculatie te stellen, voeren artsen zowel psychologisch als lichamelijk onderzoek uit. Ze onderzoeken ook de medische voorgeschiedenis van de patiënt. Ze voeren een lichamelijk onderzoek uit om uit te sluiten dat de stoornis niet te wijten is aan een onderliggende medische aandoening.

Als dit wel het geval zou zijn, zouden artsen het behandelen als een symptoom en niet als een seksuele disfunctie op zich.

Man ligt bezorgd wakker

Oorzaken

Achter vertraagde ejaculatie kunnen een of meer oorzaken liggen. Deze worden meestal gegroepeerd in lichamelijke, psychologische of gedragsmatige factoren.

Lichamelijke oorzaken

Het is altijd belangrijk voor een arts om te onderzoeken en uit te sluiten of de aandoening het gevolg kan zijn van een van de volgende oorzaken:

 • Hormonale veranderingen. Deze kunnen het proces van seksuele opwinding en het oplossen ervan veranderen.
 • Zenuwaandoeningen. Dit is vooral relevant met betrekking tot de sensorische input in het ruggenmerg. Het kan het gevolg zijn van ziekten zoals multiple sclerose of diabetes.
 • Gebruik van stoffen en medicijnen. Medicijnen zoals antidepressiva, anxiolytica of stoffen zoals cocaïne verminderen het seksuele verlangen en de seksuele respons. In deze gevallen kan seksuele disfunctie zich na verloop van tijd ontwikkelen.

Psychologische oorzaken

Vertraagde ejaculatie vindt zijn oorsprong in psychologische aspecten die de normale ontwikkeling van de seksuele daad onderbreken of belemmeren. Tot de belangrijkste oorzaken behoren de volgende:

 • Anticipatie- en prestatieangst. Door te veel aandacht te besteden aan de ontwikkeling van opwinding, erectie, orgasme en prestatie kan een man niet genieten en zich niet laten gaan. Op zijn beurt kan deze verhoogde angst een factor zijn die het probleem in stand houdt en verergert.
 • Gebrek aan vertrouwen en angst voor intimiteit. Negatieve ervaringen of onbevredigende ontmoetingen kunnen het vermogen van een man om van seks te genieten en eraan deel te nemen beïnvloeden.
 • Stress is een van de ergste vijanden van plezier. Het leidt tot lichaamsspanning, afleiding, angst en ongeduld.
 • Conflicten met seksueel verlangen. De lijder kan interne conflicten hebben met betrekking tot seksuele identiteit of geaardheid. Of ze kunnen negatieve overtuigingen hebben met betrekking tot seksualiteit.
 • Relatieproblemen. De emotionele relatie met een partner heeft ook invloed op de ontwikkeling van seksuele activiteit. Bijvoorbeeld als er een gebrek aan aantrekkingskracht is ten opzichte van de partner of zelfs gevoelens van wrok of minachting.
 • Angst voor zwangerschap. Bezorgdheid over het risico op zwangerschap kan ervoor zorgen dat een man, bewust of onbewust, het moment van klaarkomen uitstelt.

Gedragsmatige oorzaken

In deze categorie vallen die gedragsgewoonten die langdurige problemen van uitgestelde ejaculatie kunnen veroorzaken. Daaronder vallen de volgende op:

 • Frequente en routinematige masturbatie kan een verminderde seksuele opwinding veroorzaken, vooral bij seks met een partner.
 • Uitstellen van ejaculatie als strategie. Veel mannen denken dat het vrijwillig uitstellen van de zaadlozing goed is voor de seksuele daad. Dat komt omdat het de seksuele ontmoeting verlengt, wat volgens hen voor meer genot zorgt. Als ze het echter herhaaldelijk doen, kunnen ze later problemen krijgen met klaarkomen.
 • Intensieve en te heftige masturbatie. Vervolgens vinden ze penetratieve seks problematisch omdat ze niet hetzelfde niveau van opwinding kunnen bereiken.
 • De overmatige consumptie van pornografie.

Behandeling van vertraagde ejaculatie

Man in therapie

De behandeling (Spaanse link) van vertraagde ejaculatie hangt af van de oorzaak. Als de oorzaak lichamelijk is, zal de arts een farmacologische of andere behandeling voorschrijven om de symptomen van de onderliggende ziekte te verlichten. Medicamenteuze behandeling is echter meestal niet zo effectief als psychologische behandeling.

Bij psychologische therapie voor vertraagde ejaculatie richten therapeuten zich meestal op drie gebieden. Ten eerste aspecten van het individu, ten tweede aspecten met betrekking tot de relatie van het koppel (indien van toepassing) en ten derde seksuele therapie-oefeningen.

Onder de individuele psychologische aspecten die de therapeut behandelt, zijn de overtuigingen en gedachten die de angst veroorzaken waardoor de patiënt niet kan genieten van normale seksuele activiteit.

De therapeut kan bijvoorbeeld bepaalde overtuigingen over de duur van de geslachtsgemeenschap ontkrachten of irrationele ideeën die de patiënt heeft over zijn seksualiteit. Daarnaast kan de therapeut exposure oefeningen voorstellen om de angst weg te nemen die de patiënt voelt bij de seksuele handeling.

In relatietherapie werken therapeuten aan hoe het probleem de emotionele en seksuele relatie van het koppel beïnvloedt. Er kunnen bijvoorbeeld moeilijkheden tussen het stel zijn die de seksuele disfunctie van de man veroorzaken.

Tot slot kunnen therapeuten voorstellen om seksuele therapie-oefeningen te doen. Deze zijn erop gericht om de seksuele handeling te ontkoppelen en de aandacht voor het orgasme te verminderen. Met andere woorden, ze richten zich op het verlengen van de stimulatie voorafgaand aan penetratie en ejaculatie.

Ook zijn er oefeningen voor het benaderen van ejaculatie op het moment van penetratie. Eén zo’n oefening is de “brugmanoeuvre.”

Een probleem dat meestal opgelost kan worden

Zonder twijfel is vertraagde ejaculatie een seksuele disfunctie die veel angst en zorgen kan veroorzaken. Als de lijderechter psychologische hulp zoekt, is de kans op een succesvolle behandeling groot.

Voor het grootste deel wordt vroegtijdige ejaculatie veroorzaakt door bepaalde ideeën die het vermogen van de lijder om ontspannen te genieten blokkeren, evenals aangeleerd gedrag. Gelukkig kunnen deze aspecten worden omgekeerd met de juiste interventie.

Als je dit soort problemen hebt, zoek dan naar bewezen informatie en ga naar een psycholoog die gespecialiseerd is in sekstherapie. Met een beetje moeite, geduld en werk kun je al snel weer genieten zoals jij dat wilt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.