Verstandelijke achteruitgang geassocieerd met drugsgebruik
Is er een soort van verstandelijke verslechtering geassocieerd met drugsgebruik? Het antwoord is vrij duidelijk: ja. Vroeg of laat beïnvloedt het drugsgebruik de hersenen op de een of andere manier. Niet alleen dat, maar het effect is altijd negatief.
Studies tonen aan dat elk jaar meer dan 20.000 mensen vroegtijdig overlijden als gevolg van overmatig alcoholgebruik. Vergeet niet dat alcohol ook een drug is. Wat anders is aan alcohol is dat onze maatschappij het gebruik normaliseert. Maar hoe zit het met andere drugs?
Elk jaar worden meer dan 4.000 mensen opgenomen in ziekenhuizen in Spanje wegens door drugs veroorzaakte psychose. Dit is een stijgende trend. Volgens het nationaal strategisch actieplan voor de bestrijding van drugs steeg de afgelopen tien jaar het aantal mensen dat werd opgenomen voor door drugs veroorzaakte psychose met 103%.
Er zijn een aantal studies die het idee ondersteunen dat frequent drugsgebruik aanzienlijke schade veroorzaakt. Niet alleen dat, maar het lijkt erop dat de gevolgen van drugsgebruik moeilijk zijn om te keren. Het maakt niet uit hoe vroeg de interventie komt.
Waarom gebruiken mensen drugs?
Dit is geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden. In feite zou het onmogelijk zijn om elke zaak aan één oorzaak toe te schrijven. Het klopt dat er een oprechte sociale bezorgdheid bestaat over drugsgebruik, maar we weten er nog steeds niet veel van af. Er wordt veel gepraat over drugs en drugsgebruik, maar we hebben de neiging om gewoon in cirkels te praten. Mensen herhalen veel verkeerde informatie en zeggen dingen die nergens op slaan.
Mensen associëren drugs ook vaak met twee dingen: jeugd en criminaliteit. Als zodanig is de informatie die we krijgen vanaf het begin bevooroordeeld. Drugsgebruik veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen. Niet alleen dat, maar het is de oorzaak van veel misdaden en familieconflicten.
Frequent en intensief drugsgebruik heeft zeker invloed op het lichaam. Aan de andere kant kunnen we deze recreatieve stoffen niet isoleren van de maatschappij die deze wilde toename van het verbruik mogelijk heeft gemaakt. Niet alleen dat, sociale kringen zijn zo vaak de begeleiders en zelfs drijfveren van drugsgebruik. Onze maatschappij normaliseert drugsgebruik. De negatieve effecten van drugsgebruik worden genegeerd, samen met het feit dat drugsgebruik de problemen die de persoon probeert te vermijden, intensiveert.
Hoe veroorzaakt drugsgebruik een verstandelijke achteruitgang?
Drugsmisbruik kan morfologische veranderingen in de hersenstructuur veroorzaken. Deze wijzigingen hebben de volgende effecten:
- Verlies van hersenvolume.
- Vermindering van het percentage grijze stof.
- Een afname van ventrikel hersenvocht.
- Een verwijding van de peri-articulaire ruimte en beide laterale ventrikels.
- Een afname van de neurongrootte.
- Neuronale dood.
- Hersenatrofie.
Tegelijkertijd veroorzaakt drugsgebruik schade door de metabole reorganisatie van de synaptische verbindingscircuits. Metabolische reorganisatie vindt plaats als gevolg van tolerantie, onthouding en terugtrekking.
Deze processen komen vaak voor bij alle verslavingen. Ze veroorzaken biochemische aanpassingen in de systemen die dopamine, serotonine en noradrenaline controleren. Deze neurotransmitters werken samen met glutamaatreceptoren. Ze kunnen de versterkings- en onderdrukkingsmechanismen op lange termijn in de hippocampus en de nucleus accumbens (letterlijk: aanliggende kern) blokkeren.
Tot slot kunnen ze het volgende veroorzaken:
- vascularisatieveranderingen
- bloedvatvernauwing
- intraparenchymale en subarachnoïdale hersenbloeding
- herseninfarct
Wat zeggen studies over drugsgerelateerde hersenbeschadiging?
Nu weten we dat drugsgerelateerde hersenschade een realiteit is. Maar hoe beïnvloedt drugsgebruik de cognitieve prestaties?
Qua geheugen hebben mensen die meer alcohol en cannabis consumeren dan cocaïne en andere drugs een slechter kortetermijngeheugen. Hoe langer de verbruiksperiode, hoe groter de impact op het werkgeheugen.
In termen van uitvoerende functies hebben patiënten die langer cannabis en alcohol gebruiken een verminderde interferentiecapaciteit. Dat betekent dat ze een verminderde remming van automatische reacties vertonen.
We weten ook dat drugsgebruikers een verminderde afwisselende aandacht hebben. Ze hebben meer tijd nodig om activiteiten uit te voeren die een opeenvolgend en logisch denken vereisen. Alcohol-en cannabisgebruikers ervaren echter mildere bijwerkingen op andere gebieden. Ze onderhouden bijvoorbeeld hun fonologische verbale vlotheid.
Zoals je kunt zien veroorzaakt drugsgebruik neuropsychologische en neuro-anatomische veranderingen. Deze veranderingen produceren functionele neuro-adaptatie in cognitieve, motivationele, gedragsfuncties en emotionele functies. Als gevolg hiervan worden ook het dagelijkse psychosociale functioneren en de kwaliteit van leven van de gebruiker beïnvloed.
Deze gewijzigde functies hebben te maken met aandachtsspanne, concentratie, integratie, informatieverwerking en uitvoering van specifieke actieplannen. Niet alleen dat, maar volgens de bio-psychosociale verklaring spelen deze wijzigingen een belangrijke rol. Wanneer we kijken naar verslaving vanuit een breder en ideografisch oogpunt, werken ze als variabelen die het gebruik van drugs ondersteunen.