Chronische angst en de link met noradrenaline

juli 30, 2018

Je begint de dag met te zeggen dat het je vandaag niet zal overkomen. Vandaag zal een goede dag zijn. En toch gebeurt het. Want wanneer je last hebt van chronische angst, is er altijd angst. Het wacht om je vast te grijpen, en als dat zo is, ben je verloren. Het beneemt je de adem, laat je beven, geeft je het koude angstzweet en laat je eindeloze gedachten en catastrofale ideeën ervaren. Al deze processen worden gemedieerd door één enkele molecule: noradrenaline

Voor degenen die nog nooit van deze neurotransmitter hebben gehoord, die op zijn beurt als een hormoon werkt, zullen we een klein voorbeeld geven om mee te beginnen. Stel je voor dat je een straat oversteekt en plotseling hoor je een auto claxonneren. Je vergat om naar het stoplicht te kijken en moest vervolgens in een fractie van een seconde reageren om uit de weg te gaan. Door dit te doen, kunnen we voelen hoe snel ons hart klopt. We kunnen een knoop in onze maag voelen en onze ademhaling is aanzienlijk versneld.

Mensen die lijden aan chronische angst hebben een hoog noradrenalinegehalte, een hormoon-neurotransmitter die de gezondheid van je hart ernstig kan beïnvloeden.

Wat doet noradrenaline?

Noradrenaline werkt rechtstreeks op het sympathische zenuwstelsel. Noradrenaline is verantwoordelijk voor het beoordelen van situaties waarin ons brein interpreteert dat er een gevaar is. Het is deze neurotransmitter die ons helpt om te reageren, weg te rennen, te vechten en simpelweg te overleven. Het doet dit door onze hartslag en bloeddruk te verhogen. Daarnaast verhoogt het de doorgang van lucht door de longen en de samentrekking van voedingsstoffen in de spieren. Al deze neurochemische en fysiologische acties stellen ons in staat om veel beter te reageren op alledaagse risico’s.

Het probleem met onze hedendaagse wereld is echter dat de meesten van ons reageren op stressfactoren die niets te maken hebben met echte fysieke risico’s. Onze psychologische angsten, zorgen en fobieën activeren dit hormoon op dezelfde manier. Als iemand daarom niet in staat is om zijn angst goed te beheersen, kan het effect van noradrenaline in ons lichaam verwoestend zijn.

Verlicht brein

Ik heb last van chronische angst. Wat gebeurt er met mij?

Ze zeggen van chronische angst dat het de “100 symptomenziekte” is. Het meest eigenaardige van dit alles is dat, ondanks het feit dat er zoveel fysieke, emotionele en cognitieve symptomen zijn, de meeste mensen met deze aandoening op een regelmatige basis met hun angsten zullen leven. Wat ooit begon als een gebruikelijke en zelfs beheersbare angst werd chronisch. Het heeft zich ontwikkeld tot een veel ernstigere ziekte.

Het ergste van angst is dat het een vreselijke leugenaar is. Het laat ons geloven dat we op het punt staan ​​de controle te verliezen. Het vertelt ons dat we naar onze fobieën moeten luisteren omdat ze altijd gelijk hebben. En bovendien zal het ons overtuigen om ons overal zorgen over te maken. Verwacht altijd het ergste, zo vertelt het ons. Zoals we kunnen zien, is het niet gemakkelijk om uit dit eeuwige lijden te geraken. En dat komt vooral door het effect van die cerebrale biochemie die ons controleert. In deze processen is noradrenaline van cruciaal belang.

Chronische angst beïnvloedt je cardiovasculaire gezondheid

Recent onderzoek van de universiteit van Iowa heeft enkele interessante resultaten opgeleverd. Het heeft de intieme relatie tussen noradrenaline en het risico op cardiovasculaire aandoeningen bij mensen met chronische angst aan het licht gebracht. Stress die na verloop van tijd blijft, resulteert in zeer schadelijke fysiologische veranderingen. Onder deze zijn bloeddruk, hartkloppingen en ritmestoornissen. Al deze processen brengen onze gezondheid in gevaar.

Oortelefoons

Noradrenaline en veranderingen in de bijnieren

Iets dat we ons moeten herinneren is dat noradrenaline niet alleen in de hersenen wordt geproduceerd. Buiten de hersenen komt noradrenaline ook voor in het endocriene systeem. Of, meer specifiek, in de bijnieren. Wat betekent dit dan? Dat chronische angst een overproductie van deze stof produceert. Dit kan het volgende produceren:

  • Hoofdpijn.
  • Spijsverteringsproblemen.
  • Slapeloosheid.
  • Verlies van eetlust.
  • Vermoeidheid.
  • Zweten.
  • Constant gevoel van malaise.
Profiel van een hoofd

Noradrenaline en cognitieve effecten

Er zijn zeer interessante onderzoeken die bijvoorbeeld de relatie aantonen tussen een verhoogd niveau van noradrenaline en ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Als neurotransmitter is deze verbinding essentieel om ons te helpen om onze aandacht te richten. Bovendien helpt het ons om gegevens te onthouden, te leren en informatie te verwerken. Het niveau moet echter correct zijn om onze cognitieve processen effectief te laten werken.

Een niveau dat te hoog of te laag is, kan leiden tot geheugenverlies, aandachtsproblemen en problemen bij het leren van nieuwe dingen. Het is een vrij vermoeiende en gecompliceerde toestand.

Noradrenaline en het verband met chronische angst en depressie

We weten al dat mensen met chronische angst een teveel aan noradrenaline hebben. Er is echter een feit dat we niet kunnen negeren. Het is bekend dat catecholamines, zoals noradrenaline en dopamine, een sleutelrol spelen in de pathofysiologie, of symptomen, die ten grondslag liggen aan bepaalde depressieve stoornissen. Elke overproductie of tekort kan ernstige veranderingen in onze stemming veroorzaken.

Het is gebruikelijk voor veel patiënten, die momenteel leven in de cyclus van angst en negatieve gedachten gecreëerd door hun angst, om uiteindelijk in een zware depressie te belanden. Dr. Joseph J. Schildkraut van de universiteit van Harvard speculeerde hierover in de jaren ’60. Hij realiseerde zich dat het noradrenaline is, en niet serotonine, dat ervoor zorgt dat we aan chronische angst of depressie lijden.

Meisje in het gras

De oorsprong van deze aandoeningen doet er niet echt toe. Het is een feit dat, als we dezelfde symptomen hebben, we moeten weten dat we eraan kunnen ontsnappen. We kunnen kiezen tussen twee situaties. De eerste is om op de rand van de afgrond te blijven en elke dag dezelfde angst te ervaren. Op deze manier vallen we dagelijks terug in die afgrond. De tweede optie is eenvoudig. We kunnen ervoor kiezen om een reactor te zijn. Een reactor zoals een vliegtuig dat over diezelfde afgrond vliegt. Het observeert het van boven, begrijpt het beter, gaat er omheen en laat het achter.

Cognitieve gedragstherapie kan ons helpen de oorzaak van onze angst te begrijpen. Ook mogen we de farmacologische benadering om de productie van noradrenaline in evenwicht te houden niet negeren. Onthoud tenslotte dat diëten rijk aan vitamine C, koper en omega 3 vetzuren ons helpen om de juiste niveaus van deze neurotransmitter te behouden.