5 verschillen tussen IQ en EQ
IQ en EQ zijn twee afkortingen die vaak worden genoemd, maar niet iedereen weet wat ze betekenen. Kort gezegd zijn het maten van intelligentie die gebaseerd zijn op testresultaten of instrumenten die ontworpen zijn om vaardigheden te beoordelen.
Omdat ze ons in staat stellen om het niveau vast te stellen waarop iemand zich bevindt op basis van een vooraf vastgesteld model, trekken veel experts de geldigheid van zowel IQ als EQ in twijfel voor het bepalen van het niveau van emotionele of cognitieve intelligentie van mensen. In elk geval zijn het twee maten die op veel gebieden in de wereld van vandaag worden toegepast.
Hieronder gaan we dieper in op de belangrijkste verschillen tussen IQ en EQ.
Wat zijn de verschillen tussen IQ en EQ?
Hoewel IQ en EQ maten zijn die enkele overeenkomsten vertonen, hebben ze betrekking op verschillende domeinen: de eerste, IQ, verwijst naar de intellectuele coëfficiënt; de tweede, EQ, komt overeen met het emotionele quotiënt. In die zin heeft elk van beide bepaalde bijzonderheden, die we hieronder zullen uitleggen.
1. IQ en EQ richten zich op verschillende vaardigheden
IQ en EQ besteden aandacht aan verschillende vaardigheden. Het IQ richt zich op algemene cognitieve vaardigheden, die te maken hebben met het vermogen om te redeneren, problemen op te lossen, te leren en nieuwe ideeën te begrijpen. Bij dit IQ gaat het dus om de beoordeling van de volgende vaardigheden:
- logisch redeneren.
- verbaal redeneren.
- numeriek redeneren.
- verwerkingssnelheid.
- visueel-ruimtelijk begrip.
- korte- en langetermijngeheugen.
Anderzijds richt het EQ zich op het vermogen om eigen emoties en die van anderen te herkennen en te reguleren, en het vermogen om emoties te gebruiken om denken en gedrag te sturen. Het EQ richt zich dus op het beoordelen van vaardigheden zoals de volgende:
- empathie.
- motivatie.
- sociale vaardigheden.
- emotieregulatie.
- emotioneel zelfbewustzijn.
2. Ze testen verschillende soorten intelligentie
Een ander verschil tussen IQ en EQ is dat IQ verwijst naar cognitieve intelligentie, die gemeten kan worden met gestandaardiseerde en objectieve tests. Er zijn gedefinieerde tests die vragen en oefeningen bevatten.
Deze worden in elke situatie of waar ook ter wereld even goed gebruikt. EQ verwijst naar emotionele intelligentie, die moeilijker objectief te meten is en grotendeels gebaseerd is op zelfrapportages. Over het algemeen wordt EQ beoordeeld met behulp van instrumenten zoals de volgende:
- gestructureerde interviews.
- vragenlijsten en enquêtes.
- prestatiebeoordelingen.
- observationele beoordelingen.
3. Resultaten voorspellen verschillende soorten succes
Een hoog IQ voorspelt meestal betere academische en werkprestaties. Het is gebruikelijk dat mensen met een hoog IQ beter in staat zijn om complexe situaties aan te kunnen en problemen op te lossen.
Daarnaast is gebleken dat IQ een nuttige voorspeller is van bepaalde resultaten, zoals de kans om af te studeren aan de universiteit of een goed betaalde baan te hebben. EQ voorspelt daarentegen betere prestaties in sociale en emotionele situaties, zoals het oplossen van conflicten, empathie en effectieve communicatie.
IQ en EQ kunnen echter niet in absolute zin worden genomen. Er zijn veel gevallen waarin een hoog IQ niet voldoende is om professioneel succes te behalen.
Evenzo kan een hoog niveau van emotionele intelligentie een lagere IQ-score meer dan compenseren. Verschillende onderzoeken hebben zelfs een verband gelegd tussen goede academische prestaties en EQ.
Om er slechts één te noemen, kunnen we het onderzoek (Spaanse link) noemen dat is gepubliceerd in het Havana Journal of Medical Sciences. Daarin werden universiteitsstudenten geëvalueerd en werd vastgesteld dat een hoge emotionele intelligentie een significante invloed heeft op betere academische prestaties.
4. Er is een ander potentieel voor ontwikkeling
Jarenlang werd aangenomen dat IQ een vaste maatstaf was voor intelligentie en niet kon veranderen gedurende iemands leven. Onderzoek (Engelse link) gepubliceerd door het IZA Institute of Labor Economics toonde echter aan dat IQ niet vastligt.
Hoewel IQ over het algemeen stabiel is, kan het beïnvloed worden door verschillende factoren, zoals toegang tot hulpbronnen, voeding, enzovoort. Ook kunnen IQ-scores stijgen in de adolescentie en dalen op latere volwassenheid. EQ is ook niet vast; het is in feite veel flexibeler en verandert meer gedurende het leven.
Het kan beïnvloed worden door factoren als opleiding, werkervaring, voeding en blootstelling aan verschillende situaties en culturen. Ook training in emotionele en sociale vaardigheden kan iemands EQ verbeteren. Bovendien implementeren veel bedrijven en organisaties trainingsprogramma’s om de emotionele en sociale vaardigheden van hun werknemers te verbeteren.
5. Verschillende interpretaties van resultaten
Een van de verschillen tussen IQ en EQ is ook dat IQ, of intelligentiequotiënt, een numerieke maat is die gebruikt wordt om iemands intelligentie in te schatten. Het wordt uitgedrukt als een getal op een schaal, met een gemiddelde score van 100 en een standaardafwijking van 15 punten. Dit betekent dat de meeste mensen een IQ-score tussen de 85 en 115 punten hebben.
Slechts een klein percentage van de bevolking heeft zeer lage of zeer hoge scores. Daarom is het niet gepast om mensen in te delen op basis van hun niveau van emotionele intelligentie. EQ is geen maatstaf voor persoonlijke superioriteit of inferioriteit, maar eerder een vaardigheid die in de loop van de tijd ontwikkeld en verbeterd kan worden.
Elke persoon is uniek en heeft zijn of haar eigen combinatie van sterke en zwakke punten met betrekking tot EQ.
IQ en EQ, controversiële maatstaven
Momenteel staan deze modellen voor het schatten van intelligentie en vaardigheden ter discussie, omdat veel onderzoekers het niet eens zijn met dergelijke maatstaven.
Ze zijn van mening dat ze bevooroordeeld zijn en dat ze ons niet echt in staat stellen om het potentieel van een persoon vast te stellen, noch intellectueel, noch emotioneel. Tot slot is het ook belangrijk om binnen deze verschillen tussen IQ en EQ te vermelden dat ze geen directe correlatie hebben. Iemand kan een hoog IQ hebben maar een laag EQ, of andersom.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Ferrándiz, C., Bermejo, R., Sainz, M., Ferrando, M., & Prieto, M. D. (2008). Estudio del razonamiento lógico-matemático desde el modelo de las inteligencias múltiples. Anales de Psicología/Annals of Psychology, 24(2), 213-222. https://revistas.um.es/analesps/article/view/42731
- Hacker, S. K., & Washington, M. (2017). Spiritual intelligence: going beyond IQ and EQ to develop resilient leaders. Global Business and Organizational Excellence, 36(3), 21-28. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/joe.21777
- Vásquez, M. L. (2021). Inteligencia visual espacial en el rendimiento académico en la historia incaica en estudiantes 2° de secundaria 2020. Universidad César Vallejo. https://repositorio.ucv.edu.pe/handle/20.500.12692/63968
- Carl, N. (2016). IQ and socioeconomic development across regions of the UK. Journal of Biosocial Science, 48(3), 406-417. https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-biosocial-science/article/abs/iq-and-socioeconomic-development-across-regions-of-the-uk/3619058D47087A4DA496345690FD7083
- Deckers, T., Falk, A., Kosse, F., Pinger, P., Schildberg, H. (2017). Socio-Economic Status and Inequalities in Children’s IQ and Economic Preferences. IZA Discussion, 11158. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3081390
- Llibre, J., Prieto, A., García, A., Díaz, J., Viera, C., Piloto, A. (2015). Influencia de la inteligencia emocional en los resultados académicos de estudiantes de las Ciencias Médicas. Revista Habanera de Ciencia Médicas, 14(2). http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-519X2015000200014