Wat zijn sociale vaardigheden en waarom zijn ze zo belangrijk?

Sociale vaardigheden zijn aangeleerde gedragingen die je in staat stellen om op een gezonde manier met andere mensen om te gaan.
Wat zijn sociale vaardigheden en waarom zijn ze zo belangrijk?

Laatste update: 24 januari, 2022

Als mens ben je een sociaal wezen. Daarom is communicatie met anderen noodzakelijk. Het stelt je in staat om te overleven, te groeien, jezelf te voeden vanuit andere gezichtspunten en in harmonie te leven. Om dit te doen, moet je weten hoe je je moet verhouden en moet je een reeks sociale vaardigheden tot je beschikking hebben. Zo voorkom je misverstanden en conflicten.

Maar wat zijn sociale vaardigheden precies? Sommigen definiëren ze als die gedrags- en communicatiekenmerken die ervoor zorgen dat je slaagt in het leven. Desalniettemin moeten we het niet over succes hebben, maar over welzijn en weten hoe we in harmonie kunnen leven.

Verder moeten we ervaringen delen, effectief communiceren en vormgeven aan een soort sociale cohesie waar afspraken worden gemaakt en welzijn vorm krijgt. Dit heeft directe gevolgen voor je professionele en persoonlijke leven, evenals voor je gezondheid.

“Wat er echt toe doet voor succes, karakter, geluk en levenslange prestatie is een duidelijke reeks emotionele vaardigheden – je emotionele intelligentie – niet alleen puur cognitieve vaardigheden die worden gemeten door conventionele IQ-tests.”

Daniel Goleman

Professor David Deming, een doctor in onderwijs en economie aan de Harvard University, voerde een interessant onderzoek (Engelse link) uit waarin hij concludeerde dat we in onze samenleving een punt hebben bereikt waarop je meer nodig hebt om een baan te hebben of een relevante functie na te streven. dan technische vaardigheden.

In feite zijn sociale vaardigheden een fundamentele pijler in elk scenario. Daarom zijn ze van grote waarde in de wereld van organisaties.

In dit artikel gaan we kijken naar deze sociale vaardigheden die je manier van omgaan met de wereld beslissend bepalen en daarom een impact hebben op veel aspecten van je dagelijks leven.

Definitie van sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden zijn een reeks gedragingen die je in staat stellen om op een effectieve en bevredigende manier met anderen om te gaan en met anderen om te gaan. Een interessant aspect van hen is dat ze door oefening van dag tot dag kunnen worden geleerd, versterkt en ontwikkeld. Sommige zijn echter behoorlijk complex, dus niet al te gemakkelijk te leren, maar ook niet onmogelijk.

Vrienden die liggen te laten zien dat ze sociale vaardigheden hebben

Een belangrijk aspect waarmee rekening moet worden gehouden, is dat cultuur en sociodemografische variabelen essentieel zijn om je sociale vaardigheden te trainen en te evalueren. Dat komt omdat, afhankelijk van waar je woont, je gewoonten en manieren om met elkaar om te gaan, kunnen verschillen.

Het is niet alleen belangrijk om een goed repertoire aan sociale vaardigheden te hebben. Sterker nog, je moet weten wanneer en waar je ze in de praktijk moet brengen. Dit staat bekend als sociale competentie.

Het hebben van sociale vaardigheden helpt je angst te voorkomen in moeilijke of nieuwe sociale situaties. Ze vergemakkelijken je emotionele communicatie, probleemoplossing en relaties met anderen, zolang ze maar zijn aangepast aan de context.

“De emotioneel intelligente persoon heeft vaardigheden op vier gebieden: het identificeren van emoties, het gebruiken van emoties, het begrijpen van emoties en het reguleren van emoties.”

-John Mayer-

Als je bepaalde sociale vaardigheden mist, ga je passief met situaties om. Dit betekent dat je de neiging hebt om ze te vermijden en toe te geven aan de eisen van anderen. Je kunt echter ook in patronen van agressiviteit vervallen, criteria opleggen aan en inbreuk maken op de rechten van anderen.

Soorten sociale vaardigheden

Er zijn een groot aantal sociale vaardigheden. Niettemin kunnen we op algemeen niveau onderscheid maken tussen twee typen. In feite omvatten en organiseren ze de rest. Dit zijn sociale basisvaardigheden en complexe sociale vaardigheden. Laten we ze eens bekijken.

Basisvaardigheden

Luisteren

Horen is niet hetzelfde als luisteren. In feite is het alleen wanneer je in staat bent om actief, nauwgezet en empathisch aanwezig te zijn bij degenen voor je, dat je de eerste stap op weg naar succesvolle sociale interacties zet. Bovendien is deze dimensie, hoe basaal die ook voor je lijkt, iets waarin je vaak faalt.

Een gesprek beginnen

Hoe nieuwsgierig het ook is, weten hoe je een gesprek op de juiste manier begint, zegt veel over jou. Deze vaardigheid vereist een gevoel van gemak, hoffelijkheid en nabijheid met wie je communiceert. Daarnaast vraagt het om positiviteit en het soort communicatieve vaardigheden waarbij je niet bedreigend of onzeker overkomt, maar juist het tegenovergestelde.

Een vraag stellen

Weten hoe je moet vragen, betekent weten hoe je een claim kunt indienen en voldoende assertief zijn. Deze sociale competentie is een van de eerste dingen die kinderen in de klas leren. In feite is het degene die je het meest kan helpen in je dagelijks leven, in bijna elk scenario.

Bedanken

Heb je ooit iemand ontmoet die niet in staat is om je te bedanken? Weten hoe je de ander kunt herkennen is een basisdynamiek in elke persoonlijke of professionele relatie. Het omvat beleefdheid en respect en mag nooit worden vergeten.

Jezelf en andere mensen voorstellen

Je doet het met je vrienden en in familieverband en ook in de werk- of academische omgeving. Weten hoe je jezelf of anderen moet voorstellen, is inderdaad een uiterst belangrijke basisvaardigheid.

Afspraken maken

Het vermogen om toekomstige afspraken met anderen te maken is een uiterst nuttige vaardigheid als het gaat om het beheren van je dagelijks leven in relatie tot andere mensen. Van het maken van een afspraak met de arts tot het ontmoeten van een klant om een verkoop te sluiten, het zijn noodzakelijke en nuttige handelingen.

Complexe vaardigheden

Om deze complexe sociale vaardigheden te ontwikkelen, moet je eerst de basisvaardigheden leren. Elke situatie waarin je je bevindt, afhankelijk van de kenmerken en moeilijkheidsgraad, zal vaardigheden vereisen.

Empathie en emotionele intelligentie 

Tegenwoordig zijn deze empathie en emotionele intelligentie  essentieel in elke dynamiek en omstandigheid. Het zijn vaardigheden die je relaties voeden. Daarom moet je weten hoe je ze effectief kunt beoefenen.

Assertiviteit

In de complexe wereld van sociale relaties zijn het zeer waardevolle vaardigheden om te weten hoe je jezelf met respect kunt verdedigen, over je behoeften kunt praten, communiceren, luisteren en letten op de rechten van anderen.

Definieren, onderhandelen en evalueren

Het gaat hierbij om het vermogen om een probleem te definiëren, te onderhandelen en oplossingen te evalueren. Deze dimensie is iets dat je dagelijks moet oefenen en maximaliseren. Zo kun je makkelijker afspraken maken, onderhandelen en doelen stellen waar beide partijen winnen.

Vraag om hulp

Je bewust zijn dat je niet alles weet, dat je advies, ondersteuning of andere dimensies nodig hebt, is een daad van volwassenheid. Weten hoe je effectief om hulp kunt vragen, is inderdaad een voorbeeld van een goede beheersing van sociale vaardigheden.

Anderen overtuigen

Overtuiging betekent niet manipulatie. Het betekent weten hoe je moet argumenteren, verbinding kunt maken en een begrip kunt bereiken waarin je de ander laat zien dat een bepaald gedrag of bepaalde handeling gunstiger kan zijn. Dus impact creëren en dit met respect doen is een kunst die het leren waard is.

Zelfbevestiging

Zeker zijn van je eigen beslissingen en overtuigingen, maar ook in staat zijn om ze te verdedigen en je eigen rechten op te eisen, zijn noodzakelijke vaardigheden om te overleven in de samenleving.

Collega's praten over een gezonde werkomgeving

Waarom missen sommige mensen sociale vaardigheden?

Net als alle soorten gedrag hangen sociale vaardigheden nauw samen met de persoonlijke kenmerken van elk individu. In feite is je sociale gedrag gesmeed in je kindertijd. Ze komen voort uit je relatie met je familie en sociale omgeving.

Gedurende de kindertijd geef je vorm aan je manier van denken, voelen en handelen, rekening houdend met de verschillende omstandigheden van het leven. In die zin spelen je ouders een fundamentele rol bij de ontwikkeling van je sociale vaardigheden. Dat komt omdat ze je leren hoe je moet ‘zijn’ en hoe je je moet gedragen.

Je ouders zijn de figuren uit je kindertijd die je leren om je veilig en zelfverzekerd te voelen, je gepast uit te drukken, begripvol, respectvol, assertief enz. te zijn.

Als je dus van jongs af aan hebt geleerd schaamte te voelen in plaats van veiligheid, woede in plaats van begrip, of egoïsme in plaats van empathie, is het zeer waarschijnlijk dat je op volwassen leeftijd niet over de sociale vaardigheden zult beschikken die nodig zijn om goed met elkaar om te gaan.

Bovendien, als je omgeving geen adequaat sociaal gedrag vertoonde, heb je geen referentie om je naar dat doel te begeleiden. Niettemin, ondanks dit feit, is er goed nieuws. Het is inderdaad nooit te laat om te beginnen met het ontwikkelen van je sociale vaardigheden. Zoals alle gedrag kunnen ze worden aangeleerd en verbeterd.

Waarom is het beheersen van sociale vaardigheden zo belangrijk?

Zoals je kunt zien, is het probleem van sociale vaardigheden aanwezig in je dagelijks leven, zowel door hun aanwezigheid als door hun afwezigheid, in familie- en werkomgevingen en onder vrienden. Het aanleren en ontwikkelen van deze vaardigheden bij jezelf is essentieel om optimale en bevredigende relaties met anderen te bereiken.

Er zijn veel voordelen die je zult behalen met hun implementatie. Zo word je niet belemmerd bij het bereiken van je doelstellingen en weet je zich uit te drukken, rekening houdend met de interesses, behoeften en gevoelens van anderen.

Sociale vaardigheden helpen je ook om te krijgen wat je wilt, om op een bevredigende manier met anderen te communiceren en om een goed gevoel van eigenwaarde te bevorderen, naast andere aspecten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.