Zeven verschillen tussen geestelijke en emotionele gezondheid

Zou je weten hoe je een emotioneel probleem kunt onderscheiden van een mentaal probleem? Is het verdriet dat je nu voelt te wijten aan een tijdelijk ongemak of zou het een depressie kunnen zijn? Leer hoe je deze verschillende omstandigheden kunt herkennen.
Zeven verschillen tussen geestelijke en emotionele gezondheid
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 30 april, 2024

Zijn er verschillen tussen geestelijke en emotionele gezondheid? Of zijn het twee kanten van dezelfde medaille? We zouden kunnen zeggen dat het snijvlak tussen beide gebieden 50 procent is. Immers, geestelijk welzijn omvat de fysieke en sociale dimensies en natuurlijk dat wat met emoties te maken heeft. Er zijn echter belangrijke verschillen tussen het ene en het andere gebied.

Zo komt emotionele gezondheid tot uitdrukking in het vermogen om emoties te begrijpen en te reguleren. Maar het omvat geen informatieverwerking of toestanden van chronische zorgen. Aan de andere kant vereisen evenwicht, tevredenheid en geluk uitgebreide zorg voor zowel geestelijke als emotionele gezondheid en hun processen.

Mensen die vaak moeite hebben om hun woede, angsten of onzekerheden te beheersen vertonen emotionele gezondheidsproblemen.

Verschillen tussen geestelijke en emotionele gezondheid

Er is een metafoor die ons kan helpen deze twee realiteiten te begrijpen. In feite kunnen we geestelijke gezondheid zien als de oceaan en emotionele gezondheid als de golven. De eerste bevat alles. Het is een immense uitbreiding die een goed deel omvat van wat we zijn. Maar, de golven geven ons beweging, gevoel en richting. De twee elementen zijn niet te scheiden, maar ze hebben elk hun eigen dynamiek.

Er zijn mensen die een goede geestelijke gezondheid bezitten, maar dezelfde emotionele reacties vertonen als een driejarig kind.

Door ons bewust te worden van dit soort bijzonderheden kunnen we ons richten op eventuele verwaarloosde gebieden en veel gebieden van het leven verbeteren, zoals onze sociale relaties. Vervolgens zullen we de verschillen tussen mentale en emotionele gezondheid onderzoeken.

1. Geestelijke gezondheid betreft de manier waarop we denken

Sommige mensen vervallen in vicieuze cirkels van irrationele, obsessieve en beperkende gedachten. Anderen geloven dat de hele wereld tegen hen samenspant.

Onze manieren van denken en het verwerken van de werkelijkheid hebben een direct verband met onze geestelijke gezondheid. Als deze disfunctionele mentale benaderingen na verloop van tijd in stand worden gehouden, ontstaan geestelijke stoornissen.

Hardnekkige ideeën als “Ik kan dit niet aan,” “Niemand houdt van me” of “Alles gaat mis” zijn problematische denkpatronen. Hetzelfde geldt voor meer complexe stoornissen waarbij wanen of totaal ongeorganiseerde denkwijzen ontstaan.

2. Emotionele gezondheid houdt in dat we ons bewust zijn van onze gevoelens en ze begrijpen

Gevoelens zijn de mentale processen die we ervaren direct na het voelen van een emotie. We zijn echter niet allemaal vaardig als het erom gaat te begrijpen wat we voelen en wat er in ons omgaat. Zijn we verdrietig? Zijn we boos? Wat maakt dat we reageren zoals we doen? Emotionele gezondheid betekent in staat zijn contact te maken met onze gevoelens en ze te identificeren.

3. Geestelijke gezondheid betreft het nemen van beslissingen en de moeilijkheid om problemen op te lossen

Soms is de hele wereld ingewikkeld en zijn we niet in staat beslissingen te nemen. Bovendien kunnen we zelfs de eenvoudigste problemen niet oplossen. We voelen ons geblokkeerd, kunnen ons niet concentreren en zijn niet in staat de uitdagingen van het dagelijks leven aan te gaan.

Geestelijke gezondheid betreft onze bereidheid en ons vermogen om beslissingen te nemen en oplossingen te bedenken voor elke situatie.

In dit verband beweert een onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van New England (Australië) dat therapie gebaseerd op het oplossen van problemen de geestelijke gezondheid van studenten verbetert.

We kunnen in goede geestelijke gezondheid verkeren en toch goede emotionele vaardigheden missen. In die gevallen moeten we onszelf bekrachtigen in de ontwikkeling van een goede emotionele intelligentie.

Gestreste man
Hoewel geestelijke en emotionele gezondheid gemeenschappelijke elementen hebben, zijn er nuances die hen van elkaar onderscheiden.

4. Emotionele gezondheid omvat onze angsten en onzekerheden

Vermijdingsgedrag en angsten zijn twee van de verschillen tussen geestelijke en emotionele gezondheid. Zo zijn emoties als schaamte of onzekerheid vaak beperkend. Ze zijn geworteld in het emotionele universum.

Je laten meeslepen door de moeilijkste emoties zonder ze te beredeneren, te kanaliseren en te reguleren conditioneert ons potentieel en welzijn volledig.

5. Geestelijke gezondheid betreft hersenprocessen en psychische stoornissen

Geestelijkegezondheid heeft een direct verband met de hersenen en hun processen. In feite vertonen bepaalde psychiatrische stoornissen, zoals schizofrenie, specifieke veranderingen op neurologisch niveau. Een artikel (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Biological Psychiatry beweert dat aandoeningen als de bipolaire stoornis corticale en subcorticale afwijkingen vertonen.

Met andere woorden, het is gebruikelijk dat geestelijke stoornissen eerder een dieper dan een complex substraat hebben. Hoewel het emotionele gebied ook veranderd kan zijn, betreffen de meeste veranderingen problemen in redeneren en denken en opvallende veranderingen in stemming en gedrag.

6. Emotionele intelligentie en veerkracht zijn het fundament van emotionele gezondheid

We weten dat goed beheer en begrip van onze emoties ons welzijn bemiddelen. Bovendien helpt het ons gezonde relaties op te bouwen en doelen te bereiken. Een van de verschillen tussen geestelijke en emotionele gezondheid is dat de laatste nauw samenhangt met emotionele intelligentie.

Daarom zal een individu zonder sociale vaardigheden of goed inlevingsvermogen een uiterst slechte emotionele gezondheid hebben. Hetzelfde geldt voor veerkracht. Het niet in staat zijn om moeilijkheden te overwinnen of op een meer hoopvolle manier naar het leven te kijken, tast immers ons welzijn aan.

Volgens Daniel Goleman bestaat emotionele intelligentie uit de volgende elementen. We zouden ze dagelijks moeten oefenen.

 • Empathie.
 • Motivatie.
 • Sociale vaardigheden.
 • Emotioneel zelfbewustzijn.
 • Emotionele zelfregulatie.

7. Geestelijke gezondheid omvat veranderingen in persoonlijkheid en gedrag

Een opmerkelijke factor is dat elke verandering in de persoonlijkheid kan wijzen op een probleem met de geestelijke gezondheid. Bijvoorbeeld apathischer, agressiever, achterdochtiger of impulsiever worden. Hetzelfde gebeurt met gedrag, en het uitvoeren van handelingen die tegen onze gezondheid ingaan, zoals zelfbeschadiging.

Poppetje in het water
Als er enige twijfel is of we aan geestelijke gezondheidsproblemen lijden, moeten we psychologische hulp zoeken.

Hoe weet je of je een geestelijk of emotioneel gezondheidsprobleem hebt?

“Ik voel me alleen”. “Ik voel me verdrietig”. “Mijn leven is een ramp”. We gaan allemaal door donkere momenten en ervaren een hoog emotioneel lijden. Op deze momenten komt het vaak voor dat we ons afvragen of we psychische problemen hebben.

We moeten er nogmaals op wijzen dat er uiterst diffuse grenzen zijn tussen emotionele en geestelijke gezondheid. Maar hier zijn enkele sleutels om ze van elkaar te onderscheiden.

Het emotionele lijden dat we kunnen ervaren door ongunstige gebeurtenissen is niet verbonden met geestelijke gezondheidsproblemen. In feite is het volkomen normaal dat we ons slecht voelen als we tegenslagen meemaken.

Hoe kom je erachter of je te maken hebt met een psychisch of emotioneel gezondheidsprobleem

Sommige levenservaringen brengen veel psychische pijn met zich mee. Het zijn het soort vitale gebeurtenissen waarbij lijden niet duidt op een psychische stoornis. Bijvoorbeeld, een verlies, een scheiding, of je angstig voelen over het niet vinden van een baan zijn gebeurtenissen die te maken hebben met emotionele en niet met geestelijke gezondheid.

Als je probeert uit te zoeken of je lijdt aan een emotionele of geestelijke gezondheidsprobleem, overweeg dan het volgende.

 • De hoeveelheid tijd. Heb je maandenlang niet helder kunnen denken met geheugenproblemen en echt negatieve gedachten?
 • Hoe beïnvloedt het ongemak verschillende gebieden van je leven? Heb je bijvoorbeeld wekenlang niet goed geslapen? Voel je je apathisch en verdrietig en niet in staat om naar je werk te gaan of te socialiseren?
 • Voer je zelfbeschadigend gedrag uit dat je niet kunt vermijden? Bijvoorbeeld verslavingen, zelfbeschadiging en purgeergedrag?
 • Heb je het gevoel dat je geen controle hebt over de werkelijkheid? Heb je geen belangstelling meer voor dingen die vroeger belangrijk voor je waren? Is het lang geleden dat je je goed voelde over jezelf?

Alle bovenstaande factoren wijzen op een psychisch probleem. Als je je met een van deze factoren identificeert, moet je daarom professionele hulp zoeken.

Concluderend: iedereen kan te maken krijgen met problemen op mentaal of emotioneel gebied. Het zijn twee sferen die, net als de delen van een atoom, altijd samengaan. Dat gezegd hebbende, is het raadzaam te weten hoe je ze kunt onderscheiden voor je integrale welzijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Abé, C., Ching, C. R. K., Liberg, B., Lebedev, A. V., Agartz, I., Akudjedu, T. N., Alda, M., Alnæs, D., Alonso-Lana, S., Benedetti, F., Berk, M., Bøen, E., Bonnin, C. D. M., Breuer, F., Brosch, K., Brouwer, R. M., Canales-Rodríguez, E. J., Cannon, D. M., Chye, Y., Dahl, A., … ENIGMA Bipolar Disorder Working Group (2022). Longitudinal Structural Brain Changes in Bipolar Disorder: A Multicenter Neuroimaging Study of 1232 Individuals by the ENIGMA Bipolar Disorder Working Group. Biological psychiatry91(6), 582–592. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34809987/
 • Malouff, J. M., Thorsteinsson, E. B., & Schutte, N. S. (2007). The efficacy of problem solving therapy in reducing mental and physical health problems: A meta-analysis. Clinical Psychology Review27(1), 46–57. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0272735805001686?via%3Dihub
 • Stewart-Brown S. (1998). Emotional wellbeing and its relation to health. Physical disease may well result from emotional distress. BMJ (Clinical research ed.)317(7173), 1608–1609. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1114432/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.