Verlies jezelf niet in kleine leugentjes

Verlies jezelf niet in kleine leugentjes

Laatste update: 26 november, 2016

Niemand houdt van leugens, hoe klein ze ook zijn. We vinden het geen fijn idee dat iemand anders voor ons bepaalt wat we wel en niet mogen weten.

Niets is zo hartverscheurend als leugens en hypocrisie, omdat we ons hierdoor klein en kwetsbaar voelen. Ze zorgen ervoor dat we de wereld wantrouwen en doen onze harten bevriezen. Kleine leugentjes zorgen ervoor dat we duizenden waarheden en honderden gevoelens waarvan we dachten dat ze oprecht waren in twijfel trekken.

Bloementak

Ik wil graag de waarheid weten, ik bepaal zelf wel of deze pijn doet of niet

Wanneer zoiets belangrijks als het vertrouwen gebroken is, sterft er iets in ons. Het is zo triest dat goede relaties en vriendschappen verpest raken door iets dat voorkomen had kunnen worden.

Sterker nog, wanneer we erachterkomen dat er tegen ons gelogen is, denken we meestal dat de waarheid nog minder pijn had gedaan dan het feit dat ons vertrouwen geschaad is. En dit is meestal ontzettend waar. Een leugen veroorzaakt altijd meer pijn dan de waarheid als deze ontdekt wordt. En we moeten niet vergeten dat het heel waarschijnlijk is dat de waarheid aan het licht komt; de waarheid komt tenslotte altijd uit.

Het mag overigens niet zo zijn dat we eerlijkheid eisen, maar vervolgens beledigd raken door de waarheid als deze respectvol wordt verteld. Dit is belangrijk, omdat eerlijke mensen vaak worden bestempeld als ‘slecht’ vanwege de waarheden die ze vertellen.

Meisje en Vogel

Oprechtheid is de basis van al het vertrouwen

We hebben allemaal de expliciete en impliciete opvatting dat de kwaliteit van een persoon afhankelijk is van zijn of haar vermogen om eerlijk te zijn en dit duidelijk te laten zien aan de wereld en de mensen om zich heen.

Op dezelfde manier gaan we ervan uit dat de basis van alle oprechte affectie volledige en absolute acceptatie is, zonder ‘gemaar’, zonder voorwaarden en zonder excuses. Dat wil zeggen: we begrijpen dat we in principe niet hoeven te liegen tegen of iets hoeven te verbergen voor de mensen van wie we houden en die van ons houden.

Maar misschien is het zo dat hoe meer affectie er is, hoe meer verwachtingen er zijn. We willen anderen simpelweg niet teleurstellen in hun verwachtingen van ons, wat er soms voor zorgt dat we ten onrechte geloven dat kleine leugentjes te rechtvaardigen zijn. 

Zoals we echter al zeiden, is dit niet het geval. Het mag dan misschien moeilijk te bevatten zijn, maar we moeten ons bedenken dat we anderen alleen maar nog meer teleurstellen als we niet oprecht zijn en dit doen ondanks dat we zo afbreuk doen aan het beeld dat anderen van ons hebben.

Teleurgesteld Kind

We maken allemaal fouten en denken misschien dat een leugen gewoonweg nog een fout is. Het is onze verantwoordelijkheid om alle mogelijkheden te overwegen en om tolerant te zijn ten opzichte van anderen, net zoals we willen dat zij dit zijn ten opzichte van ons.

Op basis hiervan is het aan ons of we in staat zijn om te vergeven of niet en hoe we de situatie aanpakken. Vergeet ook niet dat het feit dat vergeving bestaat niet betekent dat het gerechtvaardigd is dat anderen ons kwetsen.

Tenslotte zijn het de relaties die gebaseerd zijn op oprechte affectie die bestand zijn tegen elke waarheid en realiteit die ze omringt. Leugens echter vernietigen en verwoesten het vertrouwen, iets dat honderden ervaringen kost om op te bouwen, maar binnen een seconde gebroken kan worden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.