Verken je duistere zijde om de controle over jezelf terug te winnen

Verken je duistere zijde om de controle over jezelf terug te winnen

Laatste update: 05 november, 2016

Heb je gevoelens die je haat? Schaam je je om over bepaalde dingen te praten? Is er een deel van je waar je vanaf wilt? Wil je dingen waarvan je het haat om het toe te geven? We hebben allemaal een duistere zijde waarvoor we bang zijn om hem onder ogen te zien.

Je duistere zijde begrijpt geen goede bedoelingen, compromissen, hij doet niet wat hij moet doen. Hij blijft onderdrukt, maar groeit, op zoek naar een manier om naar buiten te komen. Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat het verkennen van je duistere zijde je ertoe in staat zal stellen om de controle over jezelf terug te winnen, om jezelf te begrijpen en te kennen.

Waden door Zee

Waar voedt je duistere zijde zich mee?

De duistere zijde van je geest voedt zich met ellende en zelfvernietiging, met alles dat je jezelf onthoudt, met al die verlangens die er niet in slagen om vorm te krijgen.

Je onbevredigde behoeften produceren negatieve emoties die hem voeden. Als je er niet in slaagt om een uitlaatklep aan die behoeften te geven, zullen die negatieve emoties blijven helpen het slechtste in je te laten groeien en ervoor zorgen ervoor dat je gelooft dat dat de ware versie van jezelf is, of misschien zelfs de enige.

Er zijn veel dingen waarvan je weet dat je ze niet moet doen omdat ze slecht voor je zijn en toch doe je ze. Je weet dat je niet moet roken, dat je niet moet toegeven aan vet eten, dat je niet moet schreeuwen tegen je partner of je kinderen, dat je geen nutteloze conflicten moet aangaan die nergens toe leiden… maar je doet het toch.

Goede bedoelingen zijn ook niet genoeg voor je duistere zijde. Ofwel je onderneemt actie en stopt met het voeden ervan, ofwel het slechtste komt in je naar boven.

Wat heeft je duistere zijde nodig?

Om te stoppen met het voeden van je duistere zijde, moet je weten wat het is waar je het meest van houdt. Dit voedt zich met je negatieve psychologische bagage, die gevoelens die je uit alle macht vastklampen aan een vroegere staat die angst in je veroorzaakt.

Die negatieve bagage verhindert je om je veilig, goed aangepast en sterk te voelen. Het wordt uitgedrukt door middel van afwijzing, vernedering, verraad en gevoelens van nutteloosheid en falen.

Geest

Al deze negativiteit voedt het donkerste deel van je ziel, dat groeit met je negatieve gevoelens, gedachten en gedragingen, met de invloed van giftige mensen die je in je leven hebt gehad en nog steeds hebt.

Elke keer dat er iets negatiefs in je leven gebeurt of elke keer dat je je iets herinnert waar je niet van houdt, komt je duisterste zijde naar buiten om te schitteren. Hij probeert negativiteit te behouden alsof hij er alle recht op had, alsof er geen ontsnapping meer mogelijk was. Zo trek je nog meer ellende, zelfvernietiging en negativiteit aan om hem mee te voeden.

Hoe biedt je je duistere zijde het hoofd?

De oplossing om de duistere zijde van je geest het hoofd te bieden, is hem bewust te trainen. Er zijn dingen die niet kunnen worden uitgeschakeld, maar dat wat je kan uitschakelen, moet worden geconfronteerd en je moet ermee vertrouwd raken. De grootste uitdaging is je in je geest te verdiepen en alles wat er binnenin verborgen is te belichten.

De duistere zijde verbergt veel meer dan onvervulde verlangens, gedwarsboomde ambities of uiteengespatte dromen, maar jij alleen kan erin duiken en hem verkennen.

Elke keer dat negativiteit voorkomt in je leven, elke keer dat je het gevoel hebt dat iets boosaardigs je over probeert te nemen; dat is wanneer je moet proberen erachter te komen waarom, zonder je te schamen.

Je moet accepteren dat er een duistere zijde in je geest aanwezig is en dat hij niet zomaar langzaam zal verdwijnen omdat je hem wilt verdringen. Verdringing zal hem alleen maar sterker maken en hij zal met meer kracht ontploffen zodra hij de kans krijgt.

Wees moedig. Wees eerlijk tegen jezelf en probeer die negativiteit los te laten.

Boom op Vuilnisbelt

Meditatie kan je helpen. Coaching kan ook nuttig zijn. Zelfs door middel van kunst kan je de ergste dingen die in je gedachten zijn verstopt beetnemen en die negativiteit sturen.

Alleen door te doen wat je duistere zijde verbergt, zul je in staat zijn om de controle over je leven terug te krijgen en te leren om de negativiteit te beheren, zodat het geen controle over je heeft.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.