Vergeet nooit wie je bent, de wereld zal dat ook niet doen

Vergeet nooit wie je bent, de wereld zal dat ook niet doen

Laatste update: 08 augustus, 2017

“Vergeet nooit wie je bent, de wereld zal dit ook niet doen. Gebruik het als een pantser en het zal nooit tegen je kunnen worden gebruikt om je te pijn te doen.” Dit is wat Tyrion Lannister zegt tegen Jon Snow in de vijfde aflevering van het eerste seizoen van Game of Thrones.

Vergeten wie we zijn, wat onze geschiedenis en ons verleden is, maakt ons kwetsbaar. Al die geschiedenis is ervaring en kennis en is daarom een ​​leermogelijkheid, zowel voor de wereld als voor onszelf. Ons verleden is wie we zijn, hoezeer het ons ook pijn doet of ons depressief maakt.

Hoe we ook we vergeten waar we vandaan komen, een verleden verbergen waar we ons voor schamen of dat ons pijn doet, of onze beperkingen negeren, toch zijn er dingen die nooit veranderen. Het eerste punt is dat je niet kan veranderen. Het tweede is dat, hoewel wij het niet willen zien, iedereen het zal zien. Dus, hoe meer we proberen om niet te kijken, hoe groter de schade die het ons kan doen wordt.

Accepteer je zwakke punten

Door je zwakke punten te accepteren, heb je niet alleen de kans om sterker te worden, maar neem je deze punten ook weg van degenen die het tegen je willen gebruiken. Je moet je zwakke punten en je slechte eigenschappen onder ogen zien en om jezelf kunnen lachen, zodat als anderen hetzelfde doen, je er klaar voor bent. Daarom is het goed om je in iets essentieels te verdiepen: jezelf leren kennen.

Wegkijken

Dit werk van zelfkennis zal de deuren openen om alle vaardigheden te ontwikkelen die je nodig hebt om de persoon te worden die je wilt zijn. Bovendien ontdek je wat je echt wil.

En dankzij het werk van zelfkennis ontdek je welk deel van je gedrag afkomstig is uit het familie-erfgoed. Vergeet niet dat veel van de dingen die we doen of geloven slechts een erfenis zijn van een verleden dat ons achtervolgt en ons niet toelaat om te groeien. Het is de manier waarop kinderen betalen voor de zonden van hun ouders.

Wanneer je jezelf kent, ben je je bewust van je eigen identiteit, je eigen waarden, je eigen aspiraties. Zo kun je je zwakheden en beperkingen vinden. Je kunt ook je sterke punten en je kracht laten zien, die vaak zijn veroordeeld tot een leven in de schaduw van je zwakheden of je verleden.

Door jezelf te leren kennen, kun je leren om op gebeurtenissen te reageren door niet alleen nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, maar ook door je gedrag te beheersen en door problemen aan te pakken.

“Als je de vijand kent en je jezelf kent, hoef je niet bang te zijn voor het resultaat van honderd gevechten.”

-Sun Tzu-

Niemand kan voor je beslissen als je jezelf kent

“Als je je zwakheden accepteert, kan niemand ze tegen je gebruiken.” Tyrion zei dat ook tegen Jon in dezelfde scène. En niet zonder reden. Als je jezelf goed kent, kan je niet gemanipuleerd worden. Je zwakke punten worden niet langer gebruikt als een wapen dat wordt aangevallen en veranderen in een verdedigingsmiddel om je tegenstanders mee te confronteren. Dit zal het vertrouwen dat je in jezelf en je eigenwaarde hebt, versterken.

Kracht

Als je jezelf goed kent, als je weet wat je zwakke punten zijn, vergeet dan niet dat je de  boosheid  die je zwakke punten veroorzaakt,  kan beheersen. Je kunt degenen die verantwoordelijk zijn vergeven en weten hoe je de verantwoordelijkheid voor wat je hebt gedaan accepteren. Maar vooral zal je kunnen beslissen wat er van nu af aan zal gebeuren.

Door je zwakke punten te erkennen en je beperkingen te accepteren, heb je al je kaarten op de tafel gelegd. Het zijn misschien niet de beste kaarten, maar het zijn de kaarten die je hebt en het zijn de kaarten waarmee je moet spelen. In dit spel zal, als jij je kaarten niet speelt, de ander ze voor je spelen, maar dan is het voor zijn eigen voordeel en niet in dat van jou. Het is veel slimmer om ze zelf in de hand te nemen en niemand anders voor je te laten beslissen.

“Ieder van ons heeft scheuren en gebreken. Het was nooit de bedoeling geweest om onvolmaakt te worden, maar dat is wat er in het leven gebeurt. We maken fouten en leren ervan. Dit is wat ons maakt tot wat we zijn ”

-Demi Lovato-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.