Vereenvoudig je dagelijkse besluitvorming

De beslissingen die je elke dag neemt, kunnen een groot deel van je tijd opslokken. In dit artikel geven we je enkele tips om je te helpen deze je dagelijkse besluitvorming makkelijker te maken.
Vereenvoudig je dagelijkse besluitvorming

Laatste update: 05 oktober, 2021

Vereenvoudiging is meestal een winnende strategie. Ondanks dit feit lopen we allemaal het gevaar te veel tijd te besteden aan de triviale en dagelijkse beslissingen die je moet nemen. In dit artikel geven we je wat advies om je te helpen bij het vereenvoudigen van je dagelijkse besluitvorming.

Hoewel je het misschien niet merkt, veroorzaken alledaagse beslissingen wel een zekere mate van stress. Soms kan het zijn dat ze je tijd wegnemen van belangrijkere zaken. Op andere momenten creëren ze problemen.

Je kunt echter enkele regels en richtlijnen volgen om je dagelijkse besluitvorming te vereenvoudigen. De ideale manier is om je pad vrij te maken van deze triviale problemen. Op deze manier kun je je energie besteden aan de zaken die dat rechtvaardigen. Hier is hoe je dat kunt doen.

“We zijn omgeven door mysterie, en de grootste mysteries zijn vervat in wat we elke dag zien en doen.”

 Henri-Frédéric Amiel

Een vrouw die nadenkt

Drie gouden regels om je dagelijkse besluitvorming te vereenvoudigen

Je kunt op bijna elke situatie een aantal regels toepassen, van winkelen tot timemanagement. Ze zijn eenvoudig en gebaseerd op gezond verstand. De drie gouden regels voor het vereenvoudigen van je dagelijkse beslissingen noemen we hieronder.

Identificeer en organiseer terugkerende beslissingen

Vaak sta je elke dag op hetzelfde kruispunt. Je vraagt je bijvoorbeeld af, wat ga ik vandaag dragen? Wat zal ik vanavond te eten gaan maken? Dit zijn slechts een paar voorbeelden.

Het beste is om deze terugkerende beslissingen te identificeren. Organiseer vervolgens je oplossingen. Plan bijvoorbeeld elke dag van de week van tevoren wat je gaat dragen of te eten gaat maken. Dit zal je veel tijd en energie besparen.

Vooruitdenken en plannen

Dit gaat over vooruit denken. Werk de dingen uit die je gebruikt en nodig hebt in het dagelijkse leven en zorg dat je er genoeg van hebt. Dit kunnen voedsel, medicijnen en andere noodzakelijke benodigdheden zijn. Het idee is om altijd wat in huis te hebben, zodat je niet naar buiten hoeft om meer te kopen.

Hetzelfde geldt voor de taken die je regelmatig, elke week of maand moet uitvoeren. Bijvoorbeeld rekeningen betalen of je budget beheersen. Je moet elke week of maand een toegewezen tijd reserveren om deze taken uit te voeren in plaats van ze op een ongeorganiseerde manier uit te voeren.

De voedselregel

Jezelf voeden is een basisbehoefte. Elke dag moet je plannen wat je gaat eten. Als je niet uit eten gaat, moet je zelf eten maken. Dit kost tijd en energie.

De gouden regel hier is dat het niet langer duurt om een maaltijd te maken dan nodig is om hem op te eten. Besteed gemiddeld niet meer dan 15 minuten aan koken. Hoe bereik je dit? De regel zegt dat als je jezelf die limiet stelt, je je er geleidelijk aan aanpast.

Een vrouw die in de koelkast kijkt en aangeeft dat er een dagelijkse beslissing moet worden genomen.

Andere ideeën om je dagelijkse besluitvorming te vereenvoudigen

Om deze maatregelen succesvol uit te voeren en de gewenste resultaten te behalen, adviseren wij het volgende:

  • Regels zijn niet bedoeld om je onredelijk te beperken. Ze zouden niet als een dwangbuis moeten zijn. Als een regel daarom niet voor je lijkt te werken, negeer je deze.
  • Regels verbeteren je beslissingen, maar houden geen rekening met onverwachte gebeurtenissen. In sommige gevallen kunnen ze je zelfs meer energie laten verbruiken. Stel bijvoorbeeld dat je je outfits voor de hele week hebt geregeld. Dan vertelt je baas je dat er een aantal formele evenementen zijn waar je heen moet. Dus moet je je kledingkeuze herzien.
  • Regels werken het beste als je ze flexibel toepast. Als ze werken, is dat perfect. Zo niet, dan moet je ze herzien. Het is jouw beslissing.
  • Regels zouden geen wilskracht moeten vereisen. Ze zouden geen bovenmenselijke inspanningen moeten vereisen om eraan te voldoen. Als dit het geval is, moet je ze herzien.

Deze regels zijn bedoeld om je dagelijkse besluitvorming te vereenvoudigen en je leven gemakkelijker te maken. Ze helpen je bij het ordenen van je ideeën. Bovendien helpen ze je je bewust te zijn van die triviale problemen die te veel tijd in beslag nemen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Aizpuru, P. G. (2006). Introducción a la historia de la vida cotidiana. El Colegio de México.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.