Verband tussen psychologische inflexibiliteit en depressie

Verband tussen psychologische inflexibiliteit en depressie
Fátima Servián Franco

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Fátima Servián Franco.

Laatste update: 27 december, 2022

Psychologische inflexibiliteit maakt het moeilijk voor iemand om normaal te functioneren en zich aan te passen. Het is ook vaak een van de factoren in het leven van mensen die lijden teweegbrengen of vergroten.

Het wordt gedefinieerd door zes processen die tegengesteld zijn aan de processen die gezien kunnen worden bij psychologische flexibiliteit. Deze processen zijn onbuigzame aandacht, eigen waarden verloochenen, inactiviteit of impulsiviteit, identificatie met een conceptueel zelf, cognitieve fusie en vermijding van ervaringen.

De rationeel-emotieve therapie van Albert Ellis stelt dat mensen depressief worden vanwege hun irrationele interpretaties van gebeurtenissen die hen overkomen. Iemands overtuigingssysteem speelt ook een zeer belangrijk rol in het verklaren van emotionele stoornissen. Als zodanig is dit een van de belangrijkste punten waarop deze therapie zich richt.

Een irrationele interpretatie van gebeurtenissen, samen met het niet willen veranderen van het overtuigingssysteem, houdt een depressie in stand. Het cognitieve model van depressie van Aaron Beck stelt dat depressieve denkpatronen plaats maken voor symptomen van depressie.

Dit gebeurt wanneer de frequentie van negatieve automatische gedachten toeneemt als een reactie op gebeurtenissen in het leven. Psychologische inflexibiliteit, evenals negatieve automatische gedachten, zijn belangrijke spelers in de relatie tussen depressief denken en symptomen van depressie.

Als zodanig zijn imperatieve, inflexibele, overweldigende en zelfvernietigende overtuigingen verbonden met patronen die emotionele stoornissen veroorzaken.

Deze patronen kunnen zich manifesteren in handelingen, emoties of overdreven of dogmatische interpretaties van levensgebeurtenissen. Daardoor kunnen ze uiteindelijk veranderen in stemmingsstoornissen.

De waarheid die compromisloos wordt verteld, zal altijd zijn rafelige kanten hebben.

-Herman Melville-

Vrouw die een wolk vasthoudt

Psychische inflexibiliteit en het behandelen van depressie

Experts hebben psychologische flexibiliteit gekoppeld aan verschillende positieve indicatoren bij mensen met psychische problemen of chronische ziekten.

Sommigen hebben het ook geïdentificeerd als een belangrijk mechanisme voor psychotherapeutische verandering. Desalniettemin besteden veel therapeuten nog steeds niet veel aandacht aan psychologische flexibiliteit.

Wanneer we voor het eerst een onbuigzaam persoon ontmoeten, kan het zijn dat hij ons een gevoel van vertrouwen lijkt te geven. Zodra je echter beter en objectiever naar deze persoon kijkt, kun je zien dat hij eigenlijk alleen zijn eigen onzekerheid proberen te verbergen.

Deze mensen vinden het fijn om keer op keer dezelfde dingen te doen, denken en verdedigen in verschillende situaties. Het is hun comfortzone. Wanneer je ze uit die comfortzone haalt, voelen ze zich weerloos, wat uiteindelijk tot angst kan leiden.

Als je wilt dat dit soort mensen veranderen, moet je ze de voordelen van mentale flexibiliteit laten zien. Tegelijkertijd moet je ze de nadelen van mentale inflexibiliteit laten zien.

Soms moeten mensen in bepaalde situaties onbuigzaam zijn. Flexibiliteit is echter de meest geschikte manier om met een breed scala aan situaties en gedachten om te gaan.

Het meest beperkende kenmerk van psychologische inflexibiliteit is het onvermogen van onbuigzame mensen om hun routines en mentale gewoonten aan te passen. In veel gevallen leidt dit uiteindelijk tot depressie.

De mentale mechanismen die verband houden met inflexibiliteit zijn zeer contraproductief als het gaat om het overwinnen van een depressie. Ze verslechteren iemands toestand en maken het moeilijk om eroverheen te komen. Ook hebben depressieve mensen de neiging om altijd negatief te denken, waardoor ze zich nog slechter kunnen voelen.

Geluk is een vlinder, die, wanneer je erachteraan gaat, altijd net buiten je bereik ligt, maar die, als je rustig gaat zitten, op je af kan vliegen.

-Nathaniel Hawthorne-

Depressie man staart voor zich uit

Psychologische flexibiliteit voor een beter leven

Hoe je de wereld en je omgeving bekijkt, bepaalt je gevoel van welzijn. Dit geldt ook voor je inzet en houding tegenover jezelf en anderen. Iemand met een flexibele geest profiteert daarom van veel voordelen.

Flexibele mensen blijven altijd leren, groeien en contact maken met anderen. Ze zijn ook beter in staat frustratie te tolereren, ze zijn niet bang voor verandering, ze veranderen na verloop van tijd en hebben over het algemeen een lager stressniveau.

Psychologische flexibiliteit is ook een algemeen hulpmiddel voor een leven dat gestructureerd wordt door gepast gedrag, gedachten en emoties.

Ik veronderstel dat het verleidelijk is om, als het enige hulpmiddel dat je hebt een hamer is, alles te behandelen alsof het een spijker is.

-Abraham Maslow-

Als je je leert aan te passen aan verschillende situaties en je gedrag in overeenstemming brengt met je waarden, zul je zo flexibel worden als water. Dat wil zeggen, je wordt iemand die, dankzij zijn aanpassingsvermogen, in staat is om elk obstakel te overwinnen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.