Je comfortzone verlaten: wellicht is vandaag een goede dag?
Het perfecte moment om je comfortzone te verlaten komt wanneer je het het minst verwacht. En als het komt heb je maar twee dingen nodig: moed en de overtuiging dat je beter verdient. Het is een sprong in het diepe, een stap die moet worden gezet met een sterke geest en een vastberaden hart. Je comfortzone verlaten is een verandering die je uiteindelijk dichter bij de persoon brengt die je echt wilt zijn.
Iets wat we allemaal wel weten, is dat de uitdrukking ‘je comfortzone verlaten’ diep geworteld zit in onze taal. Je hoort het overal. Het is inmiddels zo populair op het gebied van persoonlijke groei dat we de behoefte voelen om een aantal dingen te verhelderen.
“Als we groeien, zullen we ons altijd buiten onze comfortzone bevinden.”
-John Maxwell-
Ten eerste voelt het tegenwoordig alsof we worden gedwongen om altijd maar onze comfortzone te verlaten. We worden gedwongen een verandering aan te brengen, omdat verandering zelf een positief, lonend gegeven is. Het helpt ons nieuwe perspectieven te krijgen. Het maakt ons meer ontvankelijk voor alle mooie kansen die op de horizon liggen. Kansen die we soms, vanwege besluiteloosheid, angst of verlegenheid, niet durven te grijpen.
Advertenties nodigen ons bijvoorbeeld voortdurend uit om nieuwe producten te proberen. Om ons vertrouwde merk te verlaten voor een nieuw en beter product. In andere gevallen, wanneer we bijvoorbeeld met iemand delen dat onze vriend met ons wil gaan samenwonen, maar dat wij er nog niet zeker van zijn, is er altijd wel iemand die antwoordt met de klassieker: ‘Ga er gewoon voor, het is tijd om uit je comfortzone te stappen’.
Maar deze term moet niet te lichtvaardig worden gebruikt. In de oorspronkelijke theorie van de comfortzone waren er enkele elementaire, essentiële principes die we inmiddels misschien zijn vergeten. We moeten onszelf echt kennen om te beslissen wanneer en hoe we die sprong in het diepe kunnen wagen. Het laatste wat we willen is namelijk dat onze sprong een vrije val wordt. Daarom moeten we leren hoe we dat perfecte moment kunnen identificeren…
Je comfortzone, waar alles geweldig is
Men probeert ons het idee te verkopen dat magie buiten onze comfortzone groeit. Dit idee omvat echter enkele nuances. De magie bevindt zich eigenlijk in jou en je voelt je goed wanneer je bent waar je zou moeten zijn. Wanneer je op een plek bent die je gelukkig en tevreden maakt. Soms moet je over de muren van je dagelijkse, comfortabele omgeving klimmen om iets nieuws te vinden. Iets dat past bij wat je echt nodig hebt.
“Een geleerde die de liefde van comfort koestert, is niet geschikt om als een geleerde te worden beschouwd.”
-Lao Tse-
In sommige gevallen geeft je comfortabele omgeving je echter precies wat je nodig hebt. Dat is hoe sommige mensen hun geluk opbouwen. Om het begrip ‘je comfortzone verlaten’ een beetje beter te begrijpen, is het nuttig om naar de oorsprong van dit concept te kijken. Laten we eens kijken waar het vandaan komt…
De oorsprong van de comfortzone
In de jaren 80 van de vorige eeuw onderzochten wetenschappers het bereik van temperaturen waar mensen in kunnen werken, op zoek naar de optimale omstandigheden en zonder het koud of warm te hebben. Ze stelden vast dat er een thermische comfortzone bestaat van ongeveer 20 tot 23 graden.
Later, in 1991, werd er een boek gepubliceerd over bedrijfsbeheer met de titel Danger in the Comfort Zone. Auteur Judith M. Bardwick gebruikte deze wetenschappelijke term en introduceerde deze op het gebied van persoonlijke groei. Ze definieerde het als een staat waarin mensen handelen met een angstniveau van nul.
Welnu … wat gebeurt er als de angst die we ervaren zo laag is? Je innoveert niet, je bent niet creatief, je hebt niet zoveel motivatie. Het is een staat waarin de controle over onze omgeving zo groot is dat we niets nieuws meer creëren. Er komt niets origineels voort uit deze plek van comfort.
In 2009 ging psycholoog Robert Yerkes iets dieper in op het concept en introduceerde hij de term ‘optimaal prestatiegebied.’ Het is waar een kleine hoeveelheid stress en angst mensen helpt beter te presteren.
Die kleine opwinding dwingt ons om naar andere opties te zoeken en creatiever na te denken. Het stimuleert meer innovatief denken om echt tevreden te zijn, maar altijd met een zeker gevoel van controle.
Daarom moeten we een belangrijk detail onthouden: een sprong in het diepe zonder een parachute en met gesloten ogen is niet altijd een goed idee. Als je met te veel enthousiasme uit je comfortzone stapt, loop je zo de gevarenzone in. Hier zou je gemakkelijk de teugels, die jou de controle geven, kunnen verliezen en het optimale prestatiegebied kunnen overschrijden.
Hoe en wanneer we onze comfortzone verlaten is iets dat we alleen zelf kunnen bepalen
Soms worden we uit onze comfortzone verdrongen, niet om op zoek te gaan naar succes maar gewoon om te overleven. De jonge man die zijn huis verlaat om bijvoorbeeld in het buitenland te werken, doet dit niet altijd om gewoon ‘iets uit te proberen.’ Soms is het een gedwongen ballingschap op zoek naar betere kansen.
“We kunnen niet worden wat we moeten zijn door te blijven wat we zijn.”
-Max DePree-
Iemand die zijn partner verlaat na tien of twintig jaar samenwonen, doet dit ook niet om succes te behalen. Hij doet het om weer gelukkig te zijn, om zichzelf en zijn waardigheid terug te krijgen. We moeten dus naar meer luisteren dan alleen de zogenaamde goeroes die ons vertellen dat mensen veel te comfortabel zijn.
Laten we niet vergeten dat veranderingen nooit lichtvaardig mogen worden opgevat. Er worden wijzigingen aangebracht omdat er sprake is van concrete, duidelijke, objectieve behoeften. De behoeften kunnen ontevredenheid, verdriet, existentiële leegte, apathie zijn…
Houd er tot slot rekening meer dat ‘veranderen omwille van verandering’ niet is wat je wilt. En alleen jij kunt de deuren ontgrendelen en je comfortzone verlaten om te vinden wat je nodig hebt. Jij bent degene die zal kiezen wanneer. Het zal zijn wanneer je je er sterk genoeg voor voelt en erin slaagt om uit de handen van de angst te glippen.