Houd van je lichaam, welke lichaamsvorm je ook hebt

Houd van je lichaam, welke lichaamsvorm je ook hebt
Alicia Garrido Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Alicia Garrido Martín.

Laatste update: 27 december, 2022

Het moment dat je besluit om van je lichaam te houden, ongeacht je lichaamsvorm of gewicht, is een grote stap vooruit in je leven. Het is een stap die veel mensen niet kunnen zetten vanwege de vooroordelen die ze zich eigen hebben gemaakt over hoe een lichaam zou moeten zijn.

Maar … hoe zou een lichaam eruit moeten zien? Laten we onszelf iets afvragen voordat we de waardigheid van ons eigen lichaam beoordelen en vernietigen: hoe zou een lichaam er eigenlijk uit moeten zien? Wie zegt dat? Mode speelt natuurlijk een grote rol in hoe wij over ons lichaam denken. De mode-industrie vertelt ons wat we moeten denken.

Onze eigen ideeën en belangen zijn echter volkomen geldig en daar hebben wij recht op. Je zult immers zelf moeten beslissen of je je lichaam liever accepteert volgens de normen die geschreven zijn door anderen of de normen die je zelf opstelt. Het is een persoonlijke keuze, maar niet altijd bewust.

Liefde voor je lichaamsvorm: het verdient acceptatie, geen voortdurende beledigingen

Als we onze lichaamsvorm accepteren op basis van externe normen, normen die veranderen met de grillen van de mode-industrie, zullen we ons hele leven vastgeketend zijn aan iets waar we geen controle over hebben. Als je echter een van de weinigen bent die hun lichaam verdedigen in plaats van het aan te vallen, ben je op weg naar acceptatie.

We behandelen onszelf niet met liefde. In plaats daarvan kijken we heel kritisch naar ons eigen lichaam, alsof het voortdurend gerepareerd moet worden. We vinden altijd iets aan onszelf dat niet goed genoeg is. En die kritiek gaat soms over in wreedheid, vooral tijdens bepaalde delen van ons leven. Vooral tijdens de jeugd kan het ernstig zijn.

Vrouw die uit elkaar valt omdat ze haar lichaamsvorm niet kan accepteren

Bijna alle mensen voelen de behoefte om gezien en bewonderd te worden. In veel gevallen is de behoefte beperkt tot het lichaam. Het lichaam moet er dus op een bepaalde manier uitzien om het waard te zijn om bekeken te worden. Het identificeert ons als uniek en bijzonder. Maar datzelfde lichaam eindigt met constante interne strijd.

Houd van je lichaam: stop met het beoordelen ervan

Zo wordt ons lichaam een slagveld, een echt rampgebied. De maatschappij leert ons te focussen op wat we niet leuk vinden aan ons lichaam. Je leert niet om je lichaamsvorm te accepteren en ervan te houden. Niemand moedigt ons aan om het nieuwsgierig te onderzoeken in plaats van het te evalueren. We straffen ons lichaam en weten het niet eens.

Daarom verandert voor veel mensen hun lichaam in een gevangeniscel. Geen thuis, geen plaats van bewondering en verrassing en verandering. Voor hen is het een zware last om te dragen. Een nadeel in een competitieve wereld die erg op uiterlijke schijn gericht is.

Vrouw die geniet van haar lichaamsvorm

Wat als ons lichaam naar ons schreeuwt en we niet luisteren? ‘Houd van me! Zorg alsjeblieft voor me! Verkoop me niet aan de hoogste bieder!’ Het is alleen wanneer we onszelf bevrijden van onze oordelende lens die de wereld ons gaf, dat we in staat zullen zijn om deze te ruilen voor een meer vriendelijke, gezondere lens.

Houden van je lichaam is houden van jezelf.

Van perspectief veranderen

We moeten ons perspectief veranderen. ‘Ja, ik heb cellulitis, maar ik zal besluiten om mijn lichaam met genegenheid en niet met afkeer te bekijken.’ of ‘Ja, ik heb een buikje, maar in plaats van naar de sportschool te gaan als straf, ga ik omdat ik ervan geniet.’

Natuurlijk is gezondheid de basis van elke dringende behoefte aan verandering. Lekker in ons vel zitten gebeurt wanneer we vanuit een plaats van acceptatie en genegenheid voor ons lichaam zorgen.

Lichaamsbeweging, dansen, voor je lichaam zorgen, ernaar kijken. Het hoort er allemaal bij om verbonden te zijn met je lichaam. Te ontdekken hoe het werkt. Leren om jezelf met meer vriendelijkheid te bekijken is de moeite waard.

“Maak je lichaam geen graf van je ziel.”

Pythagoras

Er is een enorm verschil tussen willen ‘zorgen’ voor je lichaam en het willen straffen. Alsof het een tijdelijke schil is, bewoon je het slechts tot je het kunt vernieuwen. Werk eraan om te accepteren dat dit je lichaam is, nu en voor altijd. Houd van je lichaamsvorm, ongeacht hoe het eruitziet, omdat het het enige lichaam is dat je hebt. Wellicht ook interessant voor jou

Vijf manieren om je zelfvertrouwen te verbeteren
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vijf manieren om je zelfvertrouwen te verbeteren

Jij bent niet hetzelfde als een ander. Dit hoef je ook niet te zijn. Wensen dat je anders was zal alleen maar jouw zelfvertrouwen ondermijnen.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.