Je lichaam accepteren is niet makkelijk

Je lichaam accepteren is niet makkelijk
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 06 april, 2018

Elke samenleving heeft zijn eigen normen voor fysieke schoonheid. Een reis door de geschiedenis en over de hele wereld bewijst dat ‘schoonheid’ een steeds veranderend concept is. Voor sommige groepen in bepaalde plaatsen en tijden is er niets aantrekkelijker dan een flink, vol persoon. Het weerspiegelt weelde en kracht. Weer andere zien schoonheid in misvormde gezichten of zichtbare littekens op de huid. Als schoonheid zo subjectief is, waarom is je lichaam accepteren dan toch zo’n groot probleem in de huidige maatschappij?

In het Westen zijn we momenteel helemaal in de ban van ‘commerciële schoonheid’. Wil je een mooi gezicht, een mooi lichaam? Er bestaat vast een product voor om het te bereiken. Dit kost natuurlijk wel geld. Aantrekkelijkheid kan worden gekocht en verkocht. Hierachter gaan enorme economische belangen schuil.

“We weten nu dat de ziel het lichaam is en het lichaam de ziel. Ze vertellen ons echter dat beide iets anders zijn omdat ze ons ervan willen overtuigen dat we onze ziel kunnen houden als we hen toestaan om slaven te maken van ons lichaam. ‘

-George Bernard Shaw-

Deze situatie is nogal verontrustend. Veel mannen en vrouwen over de hele wereld accepteren en internaliseren deze ideeën blindelings. Ze vergeten het of ze weten niet dat ze gemanipuleerd worden. Weten ze dan niet dat een handjevol mensen stinkend rijk van ze wordt? Ondertussen leren ze om hun lichaam hard te beoordelen. Dat ze dat beetje vet niet mogen vergeven en dat ze het gevoel moeten hebben dat ze waardeloos zijn als ze niet voldoen aan het opgelegde idee van schoonheid. De druk van de media is intens, maar het meest intelligente is om weerstand te bieden. Hier is wat advies over hoe je uit deze giftige situatie kunt komen.

Leer de berichten die de media uitzendt over het lichaam te lezen

Er is één ding waar je zeker van kunt zijn – de modellen die je in de media ziet, zijn niet echt. De meeste mensen in reclames zijn niet zo geboren. Ze brengen veel te veel tijd door in de sportschool of ondergaan een operatie om hun perfecte lichaam te krijgen. Photoshopping helpt natuurlijk ook. Waarschijnlijk kijk je naar een combinatie van al deze dingen.

Naakte vrouw met vleugels

De ‘perfecte maat’ wordt bepaald door de reclamewereld en door mensen die schoonheid verkopen. Waarom zijn lichamen met bepaalde kenmerken ‘perfect’ en andere lichamen niet? Omdat degenen die crèmes en chirurgie en schoonheidsproducten verkopen, deze ideeën opleggen. Hoe moeilijker het is om het ‘perfecte’ lichaam te bereiken, hoe meer producten ze verkopen. Als het ideale lichaam gemakkelijk te bereiken was, als je lichaam accepteren de norm was, dan zouden deze bedrijven failliet gaan.

Misschien heb je zelf ook zo je ideeën over schoonheid en vindt je alleen bepaalde lichamen en gezichten mooi. Niettemin moet je je ervan bewust zijn dat je bent getraind om op die manier te denken. Misschien is het een goed idee om jezelf te beschermen tegen deze schadelijke berichten. Stel jezelf niet bloot aan de media zonder de juiste afweermiddelen.

Denk na over waarom je lichaam accepteren zo moeilijk is

Misschien heb je gemerkt dat niet veel mensen zich echt gelukkig voelen met hun lichaam. Zelfs niet de modellen die je in alle reclames ziet. De meeste mensen hebben wel wat te klagen over hun lichaam. Sommigen willen langer zijn, anderen willen korter zijn. Mensen met krullend haar willen steil haar en andersom. Mensen met grote billen proberen ze kleiner te maken, en mensen met kleine billen proberen ze groter te maken. Het is ongelooflijk normaal om niet tevreden te zijn met je lichaam. Je lichaam accepteren zoals het is, is zeer zeldzaam.

Naakte man

Tegelijkertijd zijn veel mensen erg kritisch over het fysieke uiterlijk van anderen. We zien dit veel bij vrouwen. Ze beoordelen elkaars lichaam en uiterlijk zonder toestemming om dit te doen. Ze evalueren elkaar. ‘Je zou er goed uitzien als je een paar kilo zou afvallen’, ‘Je haar zag er beter uit toen je het nog niet geknipt had’. Er is altijd wel een professionele criticus die opmerkingen maakt, en stiekem willen ze niet eens dat je er beter uitziet. Ze proberen zichzelf gewoon een beter gevoel te geven door te wijzen op de gebreken van een ander.

Het is dan ook goed mogelijk dat het onvermogen om je lichaam te accepteren een zelfs nog dieper gelegen ontevredenheid over jezelf of iemand in je buurt verbergt. Misschien heb je het gevoel dat je niet genoeg waard bent. Misschien denk je dat mooi zijn van buiten zich zal vertalen in meer eigenliefde. Of misschien zijn er relaties in je leven die niet gebaseerd zijn op eerlijkheid en oprechtheid. Het is veel makkelijker om jezelf te accepteren als degenen om je heen jou accepteren zoals je bent.

Vrouw met haar haren in de wind

Tot slot…

Je lichaam goed verzorgen is belangrijk. Je moet ervoor zorgen dat het gezond is en al zijn vitale functies kan uitvoeren. Het is ook belangrijk dat je eruitziet zoals je eruit wilt zien, dit recht heb je ook. Maar niemand is meer of minder waard vanwege zijn lichaam, dat is een ding wat zeker is. Niemand is gelukkiger of meer in balans omdat hij eruitziet als iemand in een tijdschrift. Je mag denken dat het zo is, maar zo is het niet. Niets dat echt belangrijk is in het leven, kan worden bereikt door alleen maar een mooi lichaam te hebben. Je lichaam accepteren betekent dat je accepteert wie je bent.  Wellicht ook interessant voor jou

Lichamelijk zelfvertrouwen: accepteer je lichaam
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Lichamelijk zelfvertrouwen: accepteer je lichaam

Er bestaan een hoop vijanden die jou kunnen beroven van je lichamelijk zelfvertrouwen, die liefde die je voelt voor je eigen lichaam.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.