Trypofobie: symptomen, oorzaken en behandelingen

Trypofobie: symptomen, oorzaken en behandelingen
Francisco Pérez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Francisco Pérez.

Laatste update: 27 december, 2022

Trypofobie is een extreme angst of een gevoel van afstoting tegen elk patroon van geometrische figuren dat heel dicht bij elkaar staat. Deze figuren kunnen kleine gaten, rechthoeken of convexe cirkels zijn. In feite betekent het woord trypofobie letterlijk “angst voor gaten.”

Deze irrationele angst komt heel vaak voor bij mensen, hoewel we er op dit moment niet veel vanaf weten. Feit is dat miljoenen mensen zeggen dat ze afstoting en angst voelen wanneer ze patronen van kleine gaatjes zien die dicht bij elkaar liggen.

Bubbels dicht bij elkaar

Wat is een fobie?

Fobieën zijn een intense en irrationele angst voor een persoon, object of situatie die weinig of geen gevaar oplevert. Het woord komt van de Griekse fobos, wat “paniek” betekent.

In de Griekse mythologie was Phobos de zoon van Ares, God van de oorlog, en Aphrodite, Godin van de liefde. Hij stelde angst voor. Alexander de Grote bad voor elk gevecht naar Phobos om de angst op afstand te houden.

Met trypofobie wordt een specifieke fobie bedoeld die wordt gekenmerkt door angst of angst veroorzaakt door bepaalde objecten of situaties. We kunnen ze fobische stimuli noemen. In dit geval zijn het geometrische vormen die heel dicht bij elkaar staan.

Specifieke fobieën, zoals trypofobie, hebben de volgende kenmerken:

  • Intense angst of angst veroorzaakt door objecten of specifieke situaties (bijvoorbeeld vliegen, hoogten, dieren, injecties, het zien van bloed …)
  • De fobische situatie of het voorwerp veroorzaakt bijna altijd onmiddellijke angst.
  • De fobische situatie wordt vermeden of wordt actief bestreden met sterke angst.
  • De angst is onevenredig als we het reële niveau van gevaar analyseren dat het object of de specifieke situatie biedt. Dit omvat de sociaal-culturele context.
  • De angst of ontwijking is aanhoudend en duurt meestal zes of meer maanden.
  • De angst of ontwijking veroorzaakt klinisch significant ongemak. Aan de andere kant kan dit sociale, werkgerelateerde of andere soorten belangrijke functionele achteruitgang veroorzaken .

Het komt vaak voor dat mensen meerdere specifieke fobieën hebben.  Ongeveer 75% van de mensen met specifieke fobieën is bang voor meer dan één situatie of object.

Trypofobie wordt niet als een ziekte beschouwd, maar kan er een worden

Mensen met trypofobie hebben vaak symptomen van angst wanneer ze koraal, bijenkorven, zeepbellen, gevlekte jurken, bubbels of een stapel gestapelde boomstammen zien.

Aversie voelen bij het zien van deze geometrische figuren of gaten is geen ziekte. We beschouwen het als een normale en frequente angst bij de mens.  Dit komt omdat het bepaalde gevaren voorkomt zoals het oplopen van ziekten of het lijden van schade.

Niettemin kan deze irrationele angst ons welzijn of het dagelijkse leven beïnvloeden.  Het kan ons weerhouden van een normaal leven. In dit geval zou het zich vertalen in een stoornis die zou moeten worden aangepakt.

Gebouw met gaten

Wat zijn de oorzaken van trypofobie?

De oorzaken van trypofobie zijn onlangs bestudeerd door de Universiteit van Essex en zijn gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science. De visuele patronen die angstsymptomen genereren bij mensen met trypofobie zijn vergelijkbaar met patronen die veroorzaakt worden door verschillende giftige dieren.

Dus, trypofobie kan een evolutionaire verklaring hebben. Degenen die walgen van deze geometrische patronen houden zich op afstand van gevaarlijke dieren. Dit zou hen helpen te overleven en voorkomen dat ze “vergiftigd of aangevallen” worden door dit soort dieren.

Deze verklaring verschilt van de oorzaken van andere fobieën, aangezien we de meeste irrationele angsten leren. We leren angst te voelen voor bepaalde stimuli door persoonlijke of externe ervaringen. Het zou bijvoorbeeld kunnen komen van observaties of wat mensen ons hebben verteld.

Wanneer dat het geval is, ligt de oorsprong van trypofobie niet in een trauma. Het heeft ook geen culturele oorsprong, zoals het geval is met angst voor het getal 13, ook wel triskaidekafobie.

Afkeer, angst of afgunst van gaten in organische materie is gemakkelijk uit te leggen. Dit gebeurt omdat deze afbeeldingen vaak worden geassocieerd met ziektes.

Gaten in handen

Symptomen van trypofobie

De symptomen van trypofobie zijn dezelfde als die van andere specifieke fobieën:

  • Excessieve, irrationele en aanhoudende angst veroorzaakt door de aanwezigheid van of anticipatie op de stimulus. In dit geval zou de stimulus de observatie van een concreet geometrisch patroon zijn.
  • Angstreactie door blootstelling aan of anticipatie op de stimulus. In de meest extreme gevallen kunnen er angstcrises of paniekaanvallen veroorzaakt worden.
  • Vermijden van de stimuli of situaties waarin ze zouden kunnen verschijnen.
  • Interferentie in het dagelijks leven. Deze vermijdingsgedragingen en de bijbehorende angstsymptomen interfereren ernstig met verschillende delen van het leven van de persoon.

Als je je identificeert met de beschreven symptomen, kun je trypofobie hebben. Vergeet echter niet dat alleen een specialist je kan diagnosticeren.  Als dit het geval is, kun je het beste de hulp van een psycholoog zoeken .

Stapel hout

Trypofobie behandelingen

De voorkeursbehandeling voor trypofobie is in vivo blootstelling aan de gevreesde stimulus. In dit geval zouden het bepaalde geometrische figuren of afbeeldingen zijn. In sommige gevallen is het ook nuttig om de in vivo blootstelling aan ontspanningstechnieken aan te vullen.

We kunnen ontspanning gebruiken als een aanvulling op blootstelling. Dit komt omdat ontspanning zelf nauwelijks therapeutische effecten heeft bij fobische aandoeningen.

Je blootstellen aan deze geometrische figuren of groepen gaten betekent in de gevreesde situatie zijn. Bijvoorbeeld bij een bepaalde plant of bijenkorf in de buurt komen.

Een van de meestvoorkomende problemen bij de behandeling van fobieën is het optreden van paniekaanvallen. In deze zin lijkt het in praktijk brengen van frequente blootstelling onverenigbaar te zijn.

Niettemin neemt hun kans op voorkomen toe als de patiënt de situatie als catastrofaal interpreteert. In deze gevallen zou je dit soort gedachten met andere gedachten moeten proberen tegen te gaan.

Als je een paniekaanval krijgt, moet je proberen in de situatie te blijven totdat het verdwijnt. Je moet zo dicht mogelijk bij de situatie blijven en er zo snel mogelijk op terugkomen.

Zoals we hebben gezien, is trypofobie een irrationele angst voor verschillende geometrische figuren of groepen gaten. Zoals elke fobie is het een aandoening met een oplossing, zolang een specialist in de geestelijke gezondheidszorg het behandelt. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.