Carlos Blanco, auteur van Leonardo da Vinci or the Tragedy of Imperfection
Voordat we ons volledig verdiepen in het gepassioneerde leven van Leonardo da Vinci, zou het interessant zijn om wat meer te weten over de auteur van het boek, Carlos Blanco.
Carlos Blanco heeft een doctoraat in de theologie en filosofie en hij heeft ook een graad in de scheikunde. Hij heeft heel wat boeken uitgegeven, waaronder Marvelous Minds that Changed Humanity in 2007 en Consciousness and Self in 2013.
Blanco voelde altijd al een drang naar kennis, wat ertoe leidde dat hij een fervent lezer en onderzoeker werd. Tegenwoordig maakt hij zelfs deel uit van het Spaanse Egyptologisch Genootschap.
Op La Mente es Maravillosa (de Spaanse versie van Verken Je Geest) geeft Carlos Blanco een cursus die je kennis laat maken met de enorme, complexe ins en outs van de geweldige neuronale netwerken van het brein. De cursus heet El Poder de la Mente (De Kracht van de Geest) en is een geweldige reis in de complexe wereld van ons eigen bewustzijn. Niets zal meer hetzelfde zijn nadat je aan deze cursus hebt deelgenomen.
Leonardo da Vinci en de zoektocht naar perfectie
In het boek van Blanco leren we over een Da Vinci die grotendeels onbekend is bij het grote publiek. Om een gepassioneerd verhaal over de briljante filosofische en poëtische ontwikkeling van de bekende Renaissancekunstenaar te kunnen bieden, doet de auteur een poging om de geest van het genie te betreden, een ingewikkelde en moeilijke prestatie.
We vinden vele vrolijke passages in het boek over de triomfen van Da Vinci -een ontwikkeld man met sterke overtuigingen- maar het boek gaat ook uitvoerig in op zijn vloek van het kunnen zien van een horizon die, zelfs vandaag de dag, door veel mensen nog altijd niet kan worden waargenomen, ook al zijn we inmiddels 400 jaar verder ontwikkeld sinds Da Vinci leefde.
Blanco ontrafelt de deugden en tragedies van da Vinci in een gedurfd literair spel dat verschillende genres combineert, waarbij hij de kunstenaar zelf tracht te evenaren, een man die in staat was om op elk gebied ware pareltjes te creëren, of het nu schilderen, schrijven of techniek betrof.
De zoektocht naar perfectie strekt zich echter uit over gevaarlijke grijze gebieden. Een man met onbegrensde intelligentie en verbeelding kan worden geremd door de grenzen van de samenleving en de wereld waarin hij leeft.
Hongerig naar kennis als Da Vinci was, hoe zou het voor hem zijn geweest als hij gebruik kon maken van alle technologie die we vandaag de dag hebben? Wat voor hoogten had hij kunnen bereiken als hij nu geboren werd? Hoe onbegrepen zou hij zijn geweest als hij zijn ideeën en uitvindingen vandaag de dag had verkondigd?
Leonardo da Vinci, een visionair genie
Ondanks alle uitdagingen waar zijn genialiteit mee te maken kreeg, liet Leonardo da Vinci zichzelf echter nooit overweldigen door zijn tijd of de beperkingen en belemmeringen die deze kende. Ondanks de enorm begrensde techniek en de beperkte technologie was hij in staat om machines te ontwerpen die alleen het licht konden zien dankzij de vooruitgang die zich honderden jaren later voordeed.
Er is geen twijfel over mogelijk, Da Vinci was een genie met een gevoel voor creativiteit dat maar weinig mensen in de geschiedenis van de beschaving bezaten. Alleen een pure genie kan verder kijken dan de grenzen van zijn eigen tijd.
Wie kent er nu niet minstens een van de geweldige creaties die uit zijn briljante geest voortkwamen? Zijn vele werken, zoals ‘Het Laatste Avondmaal’ of de ‘Mona Lisa’, richten zich op theorieën over de eigenschappen van water, de aard van het licht, de mysteries van het menselijk lichaam of platentektoniek.
Als we zien hoeveel Da Vinci alleen al kon creëren met slechts de rudimentaire technologie van de Italiaanse Renaissance, dan kunnen we ons alleen maar afvragen waartoe zijn briljante geest in staat zou zijn geweest als hij vandaag de dag had geleefd. Waarschijnlijk zou hij tientallen wetenschappelijke theorieën ontkrachten en de mensheid ver buiten haar grenzen brengen.
Leonardo da Vinci, een man en zijn genialiteit
In de tijd dat hij geboren werd, was Leonardo da Vinci echter nooit vervuld en hij zou altijd lijden onder het tragische gegeven dat hij nergens met zijn kennis terechtkon.
Hoeveel je ook leert, hoezeer je ook antwoorden vindt op de meest complexe vragen, feit blijft dat nieuwe vragen zich altijd zullen voordoen zonder ook maar een oplossing in zicht.
Dit is de grote tragedie die Carlos Blanco behandelt in zijn boek. Carlos Blanco heeft een oprecht en liefdevol eerbetoon verleend aan een man die zich nooit aanpaste en altijd streefde naar excellentie: Leonardo da Vinci. Met elk antwoord dat hij vond, formuleerde hij nieuwe vragen. En dat was zijn grote deugd, maar tegelijkertijd zijn grote tragedie.