Tot gisteren was ik alles wat ik kon, vandaag ben ik alles wat ik wil
Tot nog niet zo lang geleden waren velen van ons alles wat we konden zijn of wat anderen ons lieten zijn. Na verloop van tijd licht het hart echter op en wordt de blik dapper. De angsten worden achter ons gelaten, want vandaag zijn we eindelijk alles wat we willen, zonder beperkingen of voorbehoud en zonder angst voor wat mensen zullen zeggen.
Het bereiken ervan is niet altijd gemakkelijk, het is het resultaat van een reis waarvoor we niet altijd de juiste kaartjes kopen. Persoonlijke vervulling komt niet met de jaren, zoals de eerste grijze haren of de eerste rimpels.
Het bereiken van volheid en dat gevoel van welzijn en intern evenwicht is niet iets normatiefs, noch is het een programma dat we in onze hersenen kunnen installeren zoals iemand die een nieuwe applicatie op zijn mobiele telefoon downloadt.
“Geluk is wanneer wat je denkt, doet en zegt in harmonie is.”
–Gandhi–
Aan de andere kant is er in dit alles iets merkwaardigs. Als we soms langs een cafetaria lopen en een gesprek afluisteren, is er een zin die bijna altijd wordt herhaald. Het is als een leidmotief, als een soort klaagzang of bijna als een aanroep: ‘Het enige wat ik wil is gelukkig zijn.’
Deze zin bevat een zekere wanhoop en een hoop verlangen. Het is alsof velen van ons een soort ‘depersonalisatie’ voelen, alsof we ondergedompeld zijn in een realiteit waarin we ons niet identificeren, die niet van ons is omdat het ons simpelweg geen echt geluk brengt.
Wij stellen voor dat je erover nadenkt, wij nodigen je uit om veranderingen aan te brengen om een nieuwe, meer bevredigende realiteit op te bouwen.
Het geheim van een voller leven begint vandaag
Jarenlang was onderzoek gericht op de studie van geluk gericht op het uitleggen hoe we gelukkig kunnen zijn. In feite is er tegenwoordig geen tekort aan zelfhulphandleidingen die het onderwerp op bijna dezelfde manier benaderen: geluk als doel.
Welnu, geluk zou geen doel moeten zijn, maar een gevolg, een bijproduct van elk van de acties die we aan het eind van de dag ondernemen, waarvoor het de moeite waard is om te leven.
Laten we een voorbeeld nemen. Alastair Humphreys is wat we zouden kunnen omschrijven als een ‘avonturier’. Deze schrijver en motivatiecoach werkt voor National Geographic en in 2012 stelde hij via het tijdschrift een kleine uitdaging voor zijn lezers.
Hij wilde zijn volgelingen leren hun persoonlijke groei aan te moedigen, te worden wie ze werkelijk wilden en niet wat anderen van hen verwachtten.
Om dit te bereiken liet hij ze kennismaken met een techniek die hij ‘micro-avonturen’ noemde. Het was een directe uitnodiging om innerlijke balans te vinden door kleine dagelijkse uitdagingen aan te gaan. De manier om dit te bereiken kan niet eenvoudiger. Hij stelde het volgende voor.
De dagelijkse zoektocht naar plezier, kennis en vrijheid
Het geheim van een voller leven kan vandaag beginnen, maar daarvoor hebben we twee basisingrediënten nodig: constante toewijding en creativiteit. Dit is hoe onze dagelijkse micro-avonturen nieuwe gedachten, nieuwe emoties en een beter welzijn zullen genereren.
Dit zouden enkele voorbeelden zijn.
- Wijzig je route om naar uw werk te gaan. Als je met de auto gaat, neem dan de bus en observeer de stad, de mensen… Als je met de bus gaat, stap dan een halte eerder uit en vervolg de reis te voet. Geniet van het moment, je heden, wat je voelt, wat je ziet en wat je omringt.
- Eet in een park, stap uit je gebruikelijke vriendenkring en praat met nieuwe mensen.
- Doorbreek de routine, durf te verdwalen in je eigen stad, dwing je blik om naar andere dingen te zoeken.
- Sta vroeg op, mediteer bij zonsopgang. Denk na over wat u op uw dag wilt bereiken en beslis wat u niet wilt bereiken.
- Dwing jezelf om elke dag iets nieuws te doen: een nieuwe sport, een nieuw boek, een nieuwe hobby, een nieuwe vriendschap, een nieuw kapsel, een nieuwe gedachte, een nieuwe houding…
“Vandaag kan het begin zijn van alles wat je voorstelt”
Door deze eenvoudige ‘micro-avonturen’ dagelijks in de praktijk te brengen, ontstaan kleine, constante veranderingen die beetje bij beetje plaats maken voor iets nieuws. Zo begrijpen wij dat authentiek geluk begint vanuit een proces en niet als een onbereikbaar doel om aan de horizon te plaatsen.
Het gaat over het afbreken van muren, barrières en beperkende houdingen om onszelf te vinden, om ons authentieke wezen naar boven te laten komen.
Wat ik gisteren was en wat ik nu ben
Er zijn mensen die er als een koninklijke titaan trots op zijn dat ze nooit veranderd zijn. Om altijd dezelfde denkstijl, dezelfde houding en dezelfde essenties te behouden.
We moeten voorzichtig zijn met dit type persoonlijkheid, omdat mensen, of we dat nu leuk vinden of niet, verplicht zijn om als persoon vooruitgang te boeken, te groeien, flexibel te zijn en zich aan te passen aan deze complexe realiteit om een completer, reëler en bevredigender leven op te bouwen. geluk.
Niet dezelfde persoon zijn als gisteren is geen drama. Want ondanks de klappen, de teleurstellingen en de verliezen is er uit dit alles iets nieuws voortgekomen. Iets moois, iets helderder en zonder twijfel veel sterker.
Wat we vandaag zijn, is niet alleen het resultaat van ons verleden, want in ons wezen herbergen we ook de hoop op de toekomst en het plezier van een heden om ervan te genieten onszelf te zijn.
Laten we dan begrijpen dat geluk een proces is, en geen doel. Laten we leren dat VANDAAG altijd de beste tijd is om beslissingen te nemen, om onszelf opnieuw te bevestigen en de barrières van onze angsten te overwinnen, zodat we de top kunnen bereiken van alles wat we werkelijk verdienen.
Uitgelichte afbeelding met dank aan Claudia Tremblay