Tips voor een sollicitatiegesprek
Een van de meest doorslaggevende momenten om een baan te krijgen is een goed sollicitatiegesprek. Dat moment is de kans om je te onderscheiden van de rest van de kandidaten. Het is de perfecte ruimte om de toegevoegde waarde te laten zien die het bedrijf zal hebben als het jou aanneemt.
Daarom is een uitstekende voorbereiding essentieel. Je voorbereiden op een sollicitatiegesprek gaat verder dan je cv bekijken en herzien en nadenken over je sterke en zwakke punten. Het gaat om een grondige studie van de waarden van het bedrijf en de verantwoordelijkheden van de functie. In dit artikel presenteren we andere sleutels om klaar te zijn voor dat langverwachte moment.
Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?
Het sollicitatiegesprek kan een van de meest stressvolle momenten zijn in het zoekproces naar een baan. Bereid je er zo goed mogelijk op voor, zodat je in ieder geval een aantal briljante en eerlijke antwoorden hebt op de meest gestelde vragen.
Laten we bedenken dat het bedrijf op zoek is naar de juiste kandidaat voor de baan die wordt aangeboden. Als het sollicitatiegesprek goed is, brengt het waarden en kwaliteiten van de sollicitant naar boven die geen enkele andere test in het wervingsproces naar boven kan halen. Waarden en kwaliteiten die ons ofwel de baan bezorgen ofwel ons ervan weerhouden.
Aan de andere kant hebben we, voordat we naar het sollicitatiegesprek gaan, meestal al een eerste screening doorstaan op basis van ons cv.
Met andere woorden, als we op gesprek komen, is dat omdat we echt een serieuze optie zijn voor de baan; anders zou het bedrijf geen middelen besteden aan een gesprek met ons. Anders verwoord kun je zeggen, wat we in dit stadium winnen of verliezen hangt af van hoe we antwoorden en welke vragen we stellen.
In het sollicitatiegesprek willen ze je persoonlijk leren kennen, het beeld dat je uitstraalt beoordelen, hoe je jezelf uitdrukt, of je je zenuwen onder controle hebt en natuurlijk vele andere aspecten die direct of indirect te maken hebben met de baan waarnaar je solliciteert.
Vragen voorbereiden
Verrassende strikvragen kunnen altijd opduiken in een sollicitatiegesprek. Sommige zijn zelfs ontworpen om je meer onder druk te zetten. Normaal gesproken loop je dan geen risico om aangenomen te worden, maar als je je laat meeslepen en ondoordacht en impulsief antwoordt, kun je je kans op de baan verspelen.
Als wij het zijn, als we een geweldig antwoord kunnen geven, des te beter. Maar als we dat niet kunnen, laten we dergelijke zaken dan voorzichtig aanpakken. Deze sleutel is de proloog voor vijf andere die we je hieronder zullen aanbieden.
Vóór het sollicitatiegesprek
Je moet rekening houden met een aantal centrale aspecten voordat je de interviewer ontmoet, zodat je selectieproces een goede start krijgt. Voorbereiding vooraf is essentieel voor een succesvol sollicitatiegesprek. Hier volgen enkele algemene aanbevelingen.
1. Leer het bedrijf kennen
Hoe meer je weet over het bedrijf dat jou mogelijk in dienst neemt, hoe beter. Probeer zoveel mogelijk informatie te krijgen over het aantal werknemers, of ze een website hebben, wat hun visie is, welke producten ze verkopen, verkoopcijfers, etc.
Internet is een goede bondgenoot om al deze informatie te vinden, maar als je de kantoren persoonlijk gaat bekijken, krijg je interessante informatie (structuur van het gebouw, of het op straatniveau ligt, of er parkeergelegenheid is, metro- of bushaltes).
2. Bestudeer de functie
Lees zorgvuldig de functieomschrijving en de taken die je zou uitvoeren. Identificeer de vaardigheden die het bedrijf vereist en zoek naar casestudy’s in je ervaring waarin je kunt aantonen dat je over deze vaardigheden beschikt. Beschrijf de prestaties die je hebt geleverd en de ervaring die je hebt met betrekking tot de functie waarnaar je solliciteert.
3. Wees duidelijk over waar en wanneer het gesprek zal plaatsvinden
Het is belangrijk dat je duidelijk bent over de plaats (fysiek of per videogesprek), de dag en het tijdstip waarop je bent opgeroepen voor het gesprek. Het is mogelijk dat je wordt opgeroepen naar een plek die niet gerelateerd is aan het bedrijf. Dit gebeurt vaak wanneer bedrijven andere bedrijven uitbesteden om de werving voor de baan te doen.
Zelfs dan kun je, als je de mogelijkheid hebt om een dag van tevoren te gaan, precies uitrekenen hoe lang je erover doet om er te komen. Je kunt ook kijken of er openbaar vervoer beschikbaar is of dat je gemakkelijk kunt parkeren.
Punctualiteit is een belangrijk punt. Probeer een marge aan te houden voor onvoorziene gebeurtenissen. Aan de andere kant, zelfs als je op de locatie bent, kom dan niet te vroeg. Dit kan de indruk wekken dat je je tijd niet goed gebruikt en niet goed plant.
4. Zorg voor je uiterlijk
We hebben ad nauseam gehoord dat “een foto meer zegt dan duizend woorden”, nou in dit geval is dat helemaal waar, daarom moet je weten hoe je je moet kleden voor een sollicitatiegesprek. Rekening houdend met de baan waarnaar je solliciteert en de cultuur van het bedrijf, moet je op zoek gaan naar een garderobe die bij deze twee variabelen past.
Voor bedrijven of “serieuzere” functies moet je op zoek gaan naar een geschikt pak in een neutrale kleur, een stropdas in de bedrijfskleuren van het bedrijf, schone en dichte schoenen en een gestreken overhemd. Zorg er ook voor dat het comfortabel zit – het gaat erom dat je een gevoel van formaliteit uitstraalt, maar zonder het idee te wekken dat je een rol speelt of ten prooi valt aan die formaliteit.
Als de functie waarvoor ik solliciteer echter helemaal niet formeel is, is het dragen van een pak misschien niet het beste idee. Ga voor iets veel relaxter, zodat je spontaniteit de boventoon voert.
5. Bereid de nodige documentatie voor
Neem een kopie mee van je CV dat je eerder hebt ingeleverd, en als je om andere documenten bent gevraagd, zorg er dan voor dat ze georganiseerd en onberispelijk zijn. Bestudeer je cv grondig, want tijdens het sollicitatiegesprek kan je worden gevraagd er dieper op in te gaan. Ze willen misschien weten wat een bepaalde opleiding of ervaring voor je betekende.
6. Ga niet zonder begeleiding naar sollicitatiegesprekken
Het heeft de voorkeur om zonder begeleiding naar sollicitatiegesprekken te gaan. Begeleid gaan kan worden geïnterpreteerd als een teken van onvolwassenheid of onzekerheid. Het is grappig: veel ouders begeleiden hun kinderen naar hun eerste sollicitatiegesprek en vertellen hen hoe ze zich moeten gedragen en wat ze moeten zeggen.
Pas op met dit advies: personeelsafdelingen zijn ook geëvolueerd en de eigenschappen waar ze naar vragen komen niet altijd overeen met wat een oppervlakkige analyse doet vermoeden.
7. Oefen antwoorden op lastige vragen
Voor een goede voorbereiding moet je anticiperen op vragen en mogelijke antwoorden formuleren. Op deze manier zal de interviewer je niet verrassen met een vraag waarvan je niet weet hoe je die moet beantwoorden.
Hier zijn een aantal lastige sollicitatievragen om over na te denken hoe je ze goed kunt beantwoorden:
- Wat is je grootste zwakte?
- Wat denk je dat je salaris zou moeten zijn?
- Hoe was je relatie met je vorige baas?
- Waarom zou je voor ons bedrijf moeten werken?
- Hoe ga je bijdragen aan ons bedrijf?
- Hoe ga je om met uitdagende situaties?
- Waarom wil je je huidige functie verlaten om hier te werken?
8. Wees duidelijk over je sterke en zwakke punten
De vraag wat je sterke en zwakke punten zijn, is bijna onvermijdelijk in elk sollicitatiegesprek. Daarom raden we je aan om ze op een rijtje te zetten. Probeer voor elk een voorbeeld te geven en een eenvoudig en direct argument om uit te leggen waarom je het als een zwak of sterk onderdeel van je beschouwt.
Enkele sterke punten die je kunt noemen als je ze hebt zijn:
- creativiteit
- teamwerk
- prestatiegerichtheid
- communicatieve vaardigheden
Zwakke punten zouden de volgende kunnen zijn:
- ongeduld
- perfectionisme
- desorganisatie
- moeite met nee zeggen
Lees ook dit artikel: 13 zinnen die je niet moet gebruiken in een sollicitatiegesprek en hoe je ze kunt vervangen
Tijdens het sollicitatiegesprek
Nu je weet hoe je je moet voorbereiden op je sollicitatiegesprek, moet je weten wat je tijdens het gesprek moet doen. Door foutloos te presteren vergroot je je kansen om die baan te krijgen. Laten we eens kijken hoe je dat kunt doen.
1. Begroet de interviewer
Hoewel het voor de hand ligt, zien veel mensen over het hoofd hoe ze het formeel moeten doen. Begroeten is nodig om een toon van respect en professionaliteit te creëren.
Het laat de interviewer ook zien dat je goede manieren hebt. Voor een goede begroeting moet je de naam van de ander noemen en de woorden vergezeld laten gaan van een stevige maar niet-agressieve handdruk.
Je kunt deze formule gebruiken: “Goedemorgen, het is een genoegen u te ontmoeten, meneer (of mevrouw)…”. In sommige landen is het zeggen van “meneer” of “mevrouw” tegen een oudere persoon een teken van respect en formaliteit, maar in andere landen is het niet zo gebruikelijk.
Als de interviewer ouder is en deze begroetingsvorm veel gebruikt wordt in jouw land, kun je hem gebruiken. Hetzelfde geldt voor de tuteo of usteo.
Houd ook rekening met het soort bedrijf, want sommige bedrijven gebruiken een informelere stijl, terwijl andere liever zo formeel mogelijk zijn. In geval van twijfel raden we je aan om de formele stijl te gebruiken die in jouw land wordt gebruikt.
2. Luister actief
Wat je zeker niet mag nalaten tijdens het sollicitatiegesprek is aandacht besteden aan wat de recruiter zegt. Luister actief naar wat hij/zij zegt, knik en stel zo nodig vervolgvragen. Houd oogcontact en vat bij twijfel samen en parafraseer wat hij/zij heeft gezegd om duidelijkheid te vragen over wat je niet hebt begrepen.
3. Vermijd onderbrekingen
Zoals we al zeiden, is het tonen van goede manieren essentieel, en een deel daarvan is de ander niet onderbreken terwijl hij of zij spreekt. Luister naar wat de interviewer zegt en reageer als hij klaar is.
Soms heb je misschien haast om te reageren omdat je een duidelijk antwoord hebt, maar laat vertrouwen en gretigheid er niet toe leiden dat je in de rede valt. Luister eerst, reageer later.
4. Let op je non-verbale taal
Je non-verbale communicatie is net zo cruciaal als je verbale communicatie. Houding, gebaren en bewegingen kunnen je helpen om vertrouwen, zekerheid en professionaliteit over te brengen, maar ze kunnen ook tegen je werken als je niet weet hoe je ze moet controleren en gebruiken.
Zorg ervoor dat je rechtop in je stoel zit, je voeten stevig op de grond houdt en je armen niet over elkaar slaat. Kijk ontspannen en gebruik je gebaren om te benadrukken wat je zegt.
5. Stem je antwoorden af op het bedrijf
Probeer bij het beantwoorden van de vragen je vaardigheden en ervaring zoveel mogelijk af te stemmen op de behoeften en eisen van de functie waarop je hebt gesolliciteerd.
Als het bedrijf bijvoorbeeld bekend staat om zijn sociale betrokkenheid, kun je je ervaring met gemeenschapswerk benadrukken. Als je bekend bent met de uitdagingen van het bedrijf, kun je benadrukken hoe jouw vaardigheden van grote hulp zouden kunnen zijn.
6. Zet je mobiele telefoon uit
Gebruik je mobiele telefoon niet tijdens het gesprek om te voorkomen dat je een afgeleid en ongeïnteresseerd beeld uitstraalt. Zet hem op stil of uit als je het gesprek met de recruiter ingaat. Overgaan en het gesprek onderbreken is zeer respectloos. Hierdoor kom je onprofessioneel over in je omgang met anderen en kom je slecht gemanierd over.
7. Vermijd slechte opmerkingen over je vorige baan
Spreek niet kwaad over je baas of je vorige of huidige baan. Een professionele houding bij het noemen van eerdere werkervaring is essentieel in een sollicitatiegesprek. Als je over je andere banen praat, concentreer je dan op wat goed was en wat je hebt geleerd.
In plaats van kritiek te leveren, praat dan over hoe je uitdagingen hebt overwonnen. Als je een baan moest opgeven om negatieve redenen, praat dan over hoe die ervaring je nieuwe dingen heeft geleerd en je heeft voorbereid op nieuwe kansen.
8. Kom niet wanhopig over om de baan te krijgen
Bedelen om een baan en wanhoop tonen zal je niet helpen omdat het geen gunstig imago uitstraalt. Tegenwoordig zijn bedrijven onder andere op zoek naar werknemers die echt waarde willen toevoegen aan de organisatie.
Als je je alleen richt op de noodzaak om de baan te krijgen, laat je zien dat je alleen op zoek bent naar een baan en niet dat je enthousiast bent om bij te dragen aan de groei van het bedrijf.
Wellicht vind je dit artikel ook interessant: Hoe praat je over je zwakke punten in een sollicitatiegesprek?
Na het sollicitatiegesprek
Wat je doet na je ontmoeting met de recruiter is ook belangrijk. Soms verwaarlozen mensen deze fase en missen ze enorme groeikansen en de kans om een goed imago voor de organisatie te blijven uitstralen. Laten we eens kijken wat je kunt doen aan het einde van het gesprek:
1. Stel laatste vragen
Aan het einde van het gesprek geeft de interviewer je meestal de gelegenheid om een vraag te stellen. Je moet deze ruimte gebruiken om meer te weten te komen over het werkklimaat, de groep mensen waarmee je zou werken, de structuur van de organisatie, het soort leiderschap van de bazen, enz.
Door deze onderwerpen te onderzoeken, krijg je een duidelijker beeld van hoe het zou zijn om daar te werken en wat er van je verwacht zou worden.
2. Zoek uit welke stappen je moet nemen
Voordat je afscheid neemt, vraag je de recruiter wat je vervolgens moet doen om het selectieproces voort te zetten. Deze vraag toont niet alleen interesse, maar geeft je ook een beter idee van hoe lang het gaat duren voordat ze contact met je opnemen. Je kunt dan omgaan met je verwachtingen en je volgende stappen organiseren, zoals je voorbereiden op een volgend gesprek.
3. Maak je dankbaarheid kenbaar
Maak je dankbaarheid kenbaar aan de interviewer op een eenvoudige, formele en concrete manier. Geef vervolgens een stevige handdruk en glimlach. Dankbaarheid toont je beleefdheid en respect voor de tijd en interesse die het bedrijf in je heeft getoond.
4. Volg instructies op
Als je gevraagd is om aanvullende informatie op te sturen, volg dan de instructie op zoals de interviewer die aan je gaf. Zorg ervoor dat je tijdig en punctueel opstuurt wat nodig is. Respecteer de deadlines die je hebt gekregen en let op details, zoals het formaat van de inzending en de specificaties die zijn gegeven, want dit is hoe ze kunnen beoordelen of je in staat bent om instructies op te volgen.
5. Handhaaf je professionaliteit op sociale media
Afhankelijk van de functie waarop je hebt gesolliciteerd, kan de interviewer je sociale media controleren als ze een rol hebben die relevant is voor de functie.
Als je weet dat het uitstralen van een goed imago essentieel is voor je functie, moet je daar ook op letten op je sociale media. Probeer in dit geval publicaties te hebben die je professionaliteit en ernst weerspiegelen.
6. Analyseer het interview
Neem een paar minuten van je tijd om na te denken over je prestaties tijdens het interview. Evalueer je antwoorden en je gedrag tijdens het proces.
Denk na over de moeilijke vragen waar je problemen mee had en probeer een duidelijker en bevredigender antwoord te formuleren. Deze evaluatie zal je in staat stellen om die zwakke aspecten van je prestaties te verbeteren, zodat je succesvoller zult zijn in je volgende sollicitatiegesprek.
Misschien vind je dit artikel ook interessant: Groepssollicitaties: de sleutel voor succes
Het sollicitatiegesprek is meer dan een reeks vragen en antwoorden
Om de baan van je dromen te krijgen, moet je verschillende fasen in het selectieproces doorlopen, en een daarvan is het sollicitatiegesprek. In het sollicitatiegesprek hebben we de kans om onszelf op een professionele manier te presenteren en een goed imago uit te stralen.
In dit artikel hebben we verschillende sleutels tot succes in het sollicitatiegesprek gepresenteerd en ons gericht op het geven van verschillende suggesties voor verschillende cruciale momenten. We weten nu dat het niet genoeg is om het bedrijf te kennen, maar dat het ook nodig is om onze antwoorden aan te passen, onze non-verbale taal te reguleren, instructies op te volgen en het hele proces te analyseren.
Elk sollicitatiegesprek is een nieuwe mogelijkheid om een baan te krijgen, maar het is ook een ruimte voor nieuw leren. Het is een kans om de manier waarop we onze vaardigheden overbrengen te verbeteren en onszelf te laten zien als kandidaten van onschatbare waarde. Met een goede voorbereiding zijn we klaar voor die nieuwe kans die op ons pad komt.