Groepssollicitaties: de sleutel voor succes

De sleutel tot het slagen in een groepssollicitatiegesprek is voorbereiding. Door bekend te zijn met de bedrijfsfilosofie, een rol aan te nemen, er vol voor te gaan, te brainstormen en je emoties te beheersen, zul je je onderscheiden van de rest.
Groepssollicitaties: de sleutel voor succes

Laatste update: 23 oktober, 2019

Groepssollicitaties zijn tegenwoordig heel gebruikelijk en daarom zou je je erop moeten voorbereiden. Op deze manier kun je je potentieel benadrukken en boven de rest uitspringen.

Op zoek zijn naar werk is even vermoeiend als stressvol. Sollicitaties vormen een belangrijk onderdeel van dit proces. Er mensen die weten hoe ze groepssollicitaties moeten aanpakken. Anderen zijn echter angstig in deze situaties omdat ze niet weten wat ze kunnen verwachten.

Ons advies is om jezelf te zijn. Val op, maar overdrijf het niet, wees zelfverzekerd en charismatisch en bovenal natuurlijk. Per slot van rekening heeft ieder van ons veel meer te bieden dan wat we in onze cv zetten. We zijn veel meer dan ons hbo-diploma, onze certificaten en werkervaringen.

Voorbereid zijn, zal je helpen om een sollicitatiegesprek goed te voeren.

Eruit springen met zelfvertrouwen bij groepssollicitaties

Hoe succesvol te zijn bij groepssollicitaties

Groepssollicitaties hebben de één-op-één sollicitaties nog niet geheel verbannen. Ze zijn echter om verschillende redenen behoorlijk populair geworden. Ten eerste helpen ze recruiters om te zien hoe iemand zich in een team gedraagt.

Dit helpt hen om onder andere te beoordelen hoe een kandidaat reageert in verschillende situaties en te oordelen over hun communicatie, leiderschap, creativiteit en interpersoonlijke- en probleemoplossende vaardigheden.

We moeten een nieuwe variabele aan de mix toevoegen: bedrijven willen bronnen besparen, vooral tijd. Groepssollicitaties stellen bedrijven in staat kandidaten in praktijksituaties te plaatsen en ze in korte tijd te beoordelen. Steeds meer bedrijven gebruiken tegenwoordig dergelijke sollicitaties, daarom is het belangrijk om de verschillende typen te kennen die er zijn:

Soorten groepssollicitaties

Forum groepssollicitaties

De groep moet een presentatie over een specifiek onderwerp voorbereiden. Dit is een dynamiek waarin verschillende vaardigheden, zoals verbale en non-verbale communicatie, kunnen worden beoordeeld.

Debatsollicitaties

Een kandidaat moet een specifieke kant kiezen die ze moeten verdedigen tegenover de rest van de groep.

Brainstormsollicitaties

Deze dynamiek is interessant en erg handig. Elke sollicitant moet ideeën, benaderingen, oplossingen en bruikbare concepten bedenken over elk onderwerp dat door de interviewer naar voren wordt gebracht.

Panel sollicitaties

Elke sollicitant moet verdedigen en laten zien hoe ze een probleem zouden oplossen of een idee zouden ontwikkelen door het vanuit verschillende perspectieven te presenteren. Creativiteit wordt hier erg gewaardeerd.

Rollen spellen

In dit soort groepssollicitaties brengt de interviewer een hypothetisch scenario naar voren en vraagt om een ​​strategie te bedenken om dit op te lossen.

In-basket oefening

De sollicitant wordt geconfronteerd met de meest voorkomende situaties waarin hij of zij te maken krijgt als hij of zij de baan krijgt. Deze dynamiek houdt rekening met onder andere de technische aspecten van een baan.

Belangrijkste sleutels voor succesvolle groepssollicitaties

Voorbereiding

Hoewel emotionele en psychologische voorbereiding van groot belang zijn, is het ook belangrijk om alles te weten over de functie die je ambieert en het bedrijf waar je solliciteert.

 • De website van het bedrijf geeft je bijvoorbeeld een idee van haar beleid en filosofie. Je kunt ook kijken naar de profielen van de werknemers die momenteel bij de organisatie werken. Dit helpt je om een ​​lijst met mogelijke vragen te maken die ze je kunnen stellen en om een ​​aantal antwoorden voor te bereiden.
 • Pas je cv aan door rekening te houden met de functie die je ambieert.
 • Je uiterlijk is erg belangrijk. Heb een formeel, comfortabel uiterlijk en draag kleding die goed past en ook past bij het imago van het bedrijf waar je solliciteert.
 • Kom minstens tien minuten voor de sollicitatie aan.

Presentatie

 • Doe bijvoorbeeld een korte introductie over jezelf.
 • Het is belangrijk om beleefd te zijn naar de rest van de kandidaten. Groet ze, schud elkaar de hand en heb aandacht voor elk van hen.
 • Spreek duidelijk en zelfverzekerd. Reageer, maar stel ook vragen.
Zelfvertrouwen bij groepssollicitaties

Hoe gedraag je je tijdens een groepssollicitaties?

Vertrouwen en openheid zijn essentieel tijdens een groepssollicitatie. Vermijd ook om andere kandidaten te onderbreken, niet naar ze te luisteren, ze te treiteren en probeer niet het middelpunt van de aandacht te zijn.

 • Probeer originele bijdragen te leveren.
 • Toon aanstekelijk enthousiasme dat het beeld oproept alsof je de baan al hebt.
 • Je zou wat vragen moeten hebben voor de interviewer en interesse moeten tonen in de doelen van het bedrijf.

Conclusie

Je moet je mentaal voorbereiden op een groepssollicitatie. Beheers bijvoorbeeld je angstgevoelens en bereid je voor op alles wat we hier bespraken. Het hebben van uitzonderlijke technische vaardigheden is vaak niet genoeg, omdat communicatie en emotionele intelligentie hoog gewaardeerd worden. Wellicht ook interessant voor jou

Drie benaderingen van de persoonlijkheidsleer
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Drie benaderingen van de persoonlijkheidsleer

Iedereen weet wat persoonlijkheid is, maar niemand kan het in woorden uitleggen. Dit is een van de belangrijkste problemen van de persoonlijkheidsl... • Hatcher, Steve (2015). Group interview preparation: learn how to use group discussion to your advantage and be comfortable, confident, and likeable while standing out in a group interview. New York

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.