Tien tips om je te helpen voor je emotionele leven te zorgen

Als je je gestrest voelt, volgen hier tien tips om je te helpen je emoties onder controle te houden.
Tien tips om je te helpen voor je emotionele leven te zorgen
Sara Clemente

Geschreven en geverifieerd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Laatste update: 11 september, 2023

Je kunt emotionele stress op meerdere manieren ervaren. Bijvoorbeeld verdriet, angst, verslavingen, obsessies, repetitief gedrag, verveling en emotionele labiliteit. Soms kan emotioneel ongemak binnen een paar dagen verdwijnen, maar als het hardnekkig is, moet je naar een specialist gaan die je kan helpen. In dit artikel geven we een aantal tips om je te helpen ontsnappen aan dit soort moeilijke momenten en te beginnen met het verzorgen van je emotionele leven.

Voor je emotionele leven zorgen betekent verantwoordelijkheid nemen voor je emoties, ze leren beheersen en een veel gezondere manier ontdekken om ze te ervaren

1. Wees jezelf

Het is belangrijk om altijd jezelf te zijn. Dit betekent jezelf accepteren, liefhebben en waarderen. Het betekent weten wat je leuk vindt en wat niet, hoe je reageert op verschillende situaties, welk gedrag je ongemakkelijk maakt en welk gedrag je gelukkig maakt.

Om dit te kunnen doen, moet je je eigen meningen accepteren, je waarden verdedigen en zeggen wat je wilt zeggen. Er zijn duizend manieren om jezelf te zijn, gewoon door eerlijk te zijn tegen jezelf. Je hoeft je niet anders te gedragen om anderen te behagen. Je kunt het tenslotte nooit iedereen naar de zin maken!

2. Vind je emotionele ongemak opnieuw uit

Om je innerlijke ongemak te verminderen, probeer je jezelf op een andere manier voor te stellen. Visualiseer jezelf als een zorgelozer persoon met minder emotionele lading. Je zult kalmer, productiever, minder kritisch, minder egoïstisch en minder agressief worden.

3. Leer liefhebben en bemind worden

Als mens heb je momenten van eenzaamheid en tijd voor jezelf nodig. Sterker nog, om je een individu te voelen. Het hoort bij het leven. Bovendien, als je liefhebt en van jezelf laat houden, zul je je beter en gelukkiger voelen. Je zult het leven ook vollediger ervaren. Dat is wat er gebeurt als je voor je emotionele leven zorgt.

“Je leert spreken door te spreken, studeren door te studeren, rennen door te rennen, werken door te werken. Op precies dezelfde manier leer je liefhebben door lief te hebben.”

-Francis de Sales-

Stel kijkt verliefd naar elkaar

4. Weet hoe je moet luisteren

Naast spreken moet je ook oefenen in luisteren en herkennen hoe je jezelf op anderen projecteert. Verandering begint meestal met kennis, zowel van wat je in de spiegel ziet als van wat anderen zien als je voor hen staat.

5. Beheers je geest

Je moet je gedachten goed internaliseren om alle gedachten te identificeren waar je niets aan hebt en ze weg te gooien. Of, als dat niet lukt, om ze te vervangen door meer nuttige gedachten.

6. Vergeet het verleden

Je kunt je toekomst niet beheersen en je kunt ook niet voorkomen dat je verleden terugkomt. Sterker nog, proberen controle te krijgen over iets in het verleden of in de toekomst kan leiden tot angst, nachtmerries, plotseling verdriet of golven van woede of verslagenheid.

Daarom moet je proberen je herinneringen zodanig te beheren dat ze je geen ongecontroleerd emotioneel ongemak bezorgen dat je vervolgens projecteert in je heden en/of de toekomst.

7. Verminder je angst

Angst heeft het vermogen om je emotionele balans, je gemoedstoestand en het succesvol uitvoeren van je dagelijkse activiteiten in gevaar te brengen. Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken om je angst te verminderen. Bijvoorbeeld ontspanningstechnieken.

“Angst is als een schommelstoel. Het geeft je iets te doen, maar het brengt je niet erg ver.”

Judi Piccoult

8. Houd je stemming onder controle

Je kunt dit doen door te ademen, mindfulness te beoefenen of te mediteren… Onthoud dat niemand de macht heeft om je slecht te laten voelen als je dat niet toestaat. Je bent de baas over je eigen stemmingen.

Vrouw mediteert bij de ondergaande zon

9. Pas je acties aan

Misschien voel je je boos, impulsief, afgeleid, ongedisciplineerd en bang. Het onderzoeken van de acties die deze negatieve toestanden in je opwekken is de eerste stap om ze te laten verdwijnen.

10. Leer te accepteren

Hoewel veel omstandigheden volledig buiten je controle liggen, zijn er andere die je wel kunt beheersen. Je kunt bijvoorbeeld van baan of carrière veranderen, je calorie-inname verminderen of ervoor kiezen om te spreken of te zwijgen. Je kunt echter geen beslissingen nemen voor anderen, de bedoelingen van je vrienden veranderen of het gedrag van anderen beheersen.

Als je deze verbeteringen aanbrengt, zul je je emotioneel beter voelen. Dat komt omdat emotionele verbetering meestal vereist dat je actie onderneemt in de echte wereld.

Nu je weet hoe je voor je emotionele leven kunt zorgen, wat ga je doen om het te verbeteren?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.