Drie tips om een partner te vinden na je 50e

Het belangrijkste obstakel bij het vinden van een partner na de leeftijd van 50 jaar is angst. Het is zelfs zo dat sommige mensen, ook al willen ze een relatie, deze uiteindelijk afwijzen of saboteren.
Drie tips om een partner te vinden na je 50e
Sergio De Dios González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Laatste update: 08 oktober, 2023

De uitdaging of het initiatief om een partner te vinden na je 50e is de laatste tijd steeds gebruikelijker geworden. Het ziet er bovendien naar uit dat deze trend zich zal voortzetten. Dat komt omdat onze levensverwachting (Engelse link) gestaag toeneemt. Bovendien kan iemand tegenwoordig dankzij de vooruitgang in de wetenschap langer dan ooit zijn jeugd en vitaliteit verlengen.

Na vijf decennia op de wereld te zijn geweest, zou het anderen vergeven kunnen worden als ze denken dat je alles al gezien en gedaan hebt en geen zin meer hebt om nog meer te doen. Maar daar ben je het waarschijnlijk niet mee eens, zeker niet als het om romantiek gaat.

Natuurlijk is het waar dat het vinden van een partner na je 50e zeker niet zo gemakkelijk is als wanneer je 20 bent. Ook emotionele relaties zijn niet hetzelfde als in je jeugd. Toch hebben ze nog steeds levensverrijkende kwaliteiten.

Na een tijdje “uit de roulatie” of inactief te zijn geweest, zijn de manieren om een partner te vinden na je vijftigste vaak niet al te duidelijk. Het eerste is natuurlijk dat je echt een partner wilt vinden. Vervolgens moet je jezelf ervan bewust worden dat het mogelijk is. De volgende tips kunnen je daarbij helpen.

We komen tot liefde niet door een perfect persoon te vinden, maar door een imperfect persoon perfect te leren zien.”

-Sam Keen-

1. Zoek een partner

Als je na je 50e een partner wilt vinden, moet je daarnaar op zoek gaan. Want het is hoogst onwaarschijnlijk dat er eentje bij je komt aankloppen. Je kunt beginnen met die belemmerende mantra’s uit je hoofd te zetten, zoals “het is onmogelijk op mijn leeftijd” of “ik ben veel te oud, het is gewoon belachelijk.”

Sterker nog, als je het gevoel hebt dat je gelukkiger zou zijn in een relatie, zoek er dan een. Als je eenmaal de eerste stap hebt gezet, kun je verder gaan.

Het kan echter zijn dat je veel mensen moet ontmoeten voordat je de ware vindt. Toch zul je al snel merken dat je weer helemaal in het ritme zit, met een paar goede ervaringen achter de rug. Misschien ontdek je echter dat je in het begin van je nieuwe datingervaringen sommige potentiële partners te snel hebt afgewezen.

Dat komt omdat je misschien wat te streng bent geweest in je eisen. Het is altijd de moeite waard om er nog eens over na te denken. Het is namelijk nooit te laat om de mentale starheid te veranderen die volwassenheid je vaak lijkt te willen opleggen.

Je vindt het waarschijnlijk vaak moeilijk om ruimdenkend te zijn. Toch moet je, net als in je jongere jaren, jezelf de kans geven om meer mensen te ontmoeten en met hen om te gaan.

Onthoud dat een relatie iets is dat je opbouwt. Internet-datingsites kunnen hier een goede optie zijn. Onthoud echter dat ze ook gevaarlijk kunnen zijn, prikkelend gedrag aanmoedigen waar je vaak helemaal niets aan hebt.

2. Je bent 50 jaar

Jezelf in de positie plaatsen van toen je jonger was, betekent echter niet dat je dat ook bent. Sterker nog, als je een partner wilt vinden als je boven de 50 bent, moet je ervoor zorgen dat je jezelf heel goed kent (Spaanse link). Want als je niet accepteert wie je bent en hoe oud je bent, hoe kun je dan verwachten dat iemand anders dat wel doet?

Bovendien moet je zowel de sterke als de zwakke punten die je over jezelf hebt ontdekt omarmen in je zoektocht naar een partner. Als je dat niet doet, kom je simpelweg onzeker over.


Misschien is dit artikel ook wat voor jou Volwassenen die nooit een partner hebben gehad


Blije oudere vrouw

3. Maak je eigen leven interessanter

Dit is essentieel. Bovendien geldt het voor alle leeftijden. Maar als je na je 50e alleen bent en dat al jaren bent, moet je je leven misschien wat aanpassen. Als je wilt dat je relatie slaagt, moet je ruimte maken voor je nieuwe partner in je leven.

Ze moeten zich gewild voelen. Want als ze zich niet belangrijk genoeg voelen, zullen ze waarschijnlijk weglopen of proberen een andere relatie met je op te bouwen. In die zin moet je verstandig omgaan met je verantwoordelijkheden.

Als je merkt dat je je niet op je plaats voelt op de afspraakjes die je maakt, wil je misschien je leven anders inrichten. Je zou jezelf bijvoorbeeld meer ruimte kunnen geven voor andere activiteiten.

Lezen, hobby’s, kunst, een goed gesprek en alles waarvan je voelt dat het je helpt om te groeien. Het gaat immers zelden goed als een relatie begint door gevoelens van angst en eenzaamheid of de behoefte om een leemte op te vullen.

De grootste moeilijkheid bij het vinden van een partner na je 50e is om het jezelf niet te laten doen. Zoals we al eerder zeiden, komen relaties tussen mensen van middelbare leeftijd steeds vaker voor en er zijn er meer dan een paar die op deze leeftijd een nieuwe relatie beginnen. Om de liefde te laten verschijnen, moet je het vaak gewoon de kans geven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Jiménez, J. A. M. (2010). Beneficios en la calidad de vida de mujeres entre los 50 y los 81 años de edad al participar en un programa de recreación física grupal. Revista educación, 34(2), 111-132.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.