5 strategieën om een goed gesprek op gang te houden

In dit artikel vertellen we je hoe je een goed gesprek kunt voeren. lees dus snel verder!
5 strategieën om een goed gesprek op gang te houden

Laatste update: 23 september, 2020

Dialoog is de belangrijkste basis van onze relaties. Zo komen we in contact met onze samenleving en onze cultuur. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je een goed gesprek kunt onderhouden om onze cirkel van steun te bouwen, te behouden en te verrijken.

Eigenlijk is het beste nieuws dat al die sociale vaardigheden kunnen worden verbeterd met de juiste technieken en oefening. Dit is een kunst die we alleen kunnen leren door het te oefenen.

Het belangrijkste aan een goed gesprek gaande houden is een open houding hebben tegenover de andere persoon. Je kunt leren van mensen over de hele wereld. Je kunt met iedereen een aangename conversatie hebben als je ze op de juiste manier benadert. Er zijn dus enkele richtlijnen die ertoe bijdragen dat de dialoog zo goed mogelijk verloopt.

Een goed gesprek moet de kwestie uitputten, niet de sprekers.

Winston Churchill

1. Actief luisteren

Het onderhouden van een goed gesprek is iets dat direct afhankelijk is van de mogelijkheid om te luisteren. Weten hoe je moet luisteren naar een ander betekent niet dat je je stem moet verheffen om gehoord te worden. Goed luisteren is actief en participatief.

Actief luisteren voorkomt dat de dialoog een monoloog wordt. Wanneer slechts één van de twee deelnemers praat, is er geen gesprek. Ja, er zal altijd een zekere mate van asymmetrie zijn.

Meestal praat één persoon meer en de ander luistert meer. Dit komt omdat het heel moeilijk is om een absoluut evenwicht te bereiken. Hoe dichter we hier echter bij komen, hoe beter de dialoog zal zijn.

Silhouetten van twee mensen die praten

2. Pauzes zijn belangrijk

Stilte komt uiteindelijk altijd wel in een gesprek voor. Sommige mensen kunnen hier niet mee omgaan. Zo erg is het echter niet, want pauzes zijn ook nodig. Als de stilte echter te lang is en je het gesprek niet wilt beëindigen, kun je besluiten het gesprek te redden.

Hoe doe je dat? De beste manier is om overgangszinnen te gebruiken. Dit zijn affirmaties die het mogelijk maken de dialoog weer op gang te brengen. Je kunt beginnen te praten over een vorig onderwerp of een nieuw onderwerp.

Je kunt zinnen gebruiken als “met betrekking tot wat je eerder zei…” of “om van onderwerp te veranderen, ik zou graag willen weten wat je denkt over…” Je zou ook iets kunnen zeggen als “ik had hier eerder nog niets over gezegd, maar…”. Dit zijn allemaal zinnen die je helpen gedachten samen te voegen en een levendig gesprek te onderhouden.

3. Deel informatie

Het delen van informatie heeft te maken met het gepast beantwoorden van de vragen van de andere persoon. Als we laconiek antwoorden of ons beperken tot eenlettergrepige woorden, frustreren we de wil van de ander om een goed gesprek te voeren.

Als we de vragen van de ander beantwoorden met aanvullende informatie, zullen we de dialoog vergemakkelijken. Het toont ook openheid en de wens om uit te drukken wat we denken, voelen of geloven.

Dit vergemakkelijkt de interactie. Dit betekent niet dat we altijd uitgebreide antwoorden moeten geven, maar dat we aanvullende informatie moeten geven aan degenen die het van ons vragen.

Een bewegende afbeelding van mensen die een gesprek voeren

4. Zelfontplooiing: een van de sleutels tot het onderhouden van een goed gesprek

Mensen hebben sneller de neiging om mensen te vertrouwen die hen vertrouwen, net zoals wij meer open staan voor degenen die dezelfde houding aannemen met ons. Als je een gesprek meer persoonlijk wilt maken, raden wij het delen van persoonlijke informatie aan. Dit betekent dat je andere aspecten van jezelf moet onthullen die meer privé zijn.

Als we spontaan praten over die persoonlijke dingen, zal de andere persoon zich meer gemotiveerd voelen om dat te doen. Dit alles leidt tot een succesvolle overgang van een ontwikkeld en formeel gesprek naar een meer persoonlijk gesprek.

5. Vragen: de drijvende kracht van gesprekken

Vragen helpen gesprekken vooruit te komen. Ze staan ons niet alleen toe om de andere persoon te ontdekken en beter te leren kennen, maar ze zijn ook onmisbare sleutels om een goed gesprek te onderhouden.

Het is duidelijk dat je genoeg criteria moet hebben om de vragen te kiezen die je de andere persoon gaat stellen. Het doel is niet om iemand zich te laten voelen alsof hij in een kruisverhoor zit.

Als je iemand niet goed kent, kun je beter vragen stellen die van oppervlakkig niveau naar persoonlijker gaan. Op deze manier geef je ze tijd om op je te vertrouwen en je zult geen momenten van ongemak creëren.

Het cultiveren van de kunst van een goed gesprek is het waard. Het leidt niet alleen tot vermakelijke situaties, maar het is ook therapeutisch. Het stelt je in staat jezelf uit te drukken, te luisteren en van anderen te leren. Het verrijkt ook je leven en versterkt je relaties met anderen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Denis, V. C. (2002). MEI o el placer de la conversación. Métodos de información, 9(50), 28-29.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.