Tips om het meeste te halen uit je sessies met een psycholoog
Als je het gevoel hebt dat je je problemen niet alleen kunt oplossen en besluit om hulp te vragen, is het belangrijk om te weten wat je rechten zijn en hoe je het meeste uit je sessies met een psycholoog kunt halen, of je nu één of meerdere keren gaat.
Daarom willen we je deze tips laten zien. We hopen dat ze je zullen helpen om jouw sessies met een psycholoog optimaal te benutten.
“De grootste ontdekking van mijn generatie is dat een mens zijn leven kan veranderen door zijn houding te veranderen.”
-William James-
Voel je op je gemak zodat er vertrouwen kan ontstaan
Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt, zodat je de tijd optimaal kunt benutten en kunt praten over alles wat je bezighoudt.
Houd geen dingen achter en laat de controle over het gesprek los. De professional die voor je zit zal niet over je oordelen.
Psychologen zijn ook onderworpen aan het beroepsgeheim, dus niets dat je hun vertelt zal de kamer verlaten.
Wees niet bang om moeilijke of pijnlijke onderwerpen te bespreken. De taak van de psycholoog is niet om je te beschuldigen of het gewicht dat op je schouders drukt nog zwaarder te maken.
Het beste zintuig van een psycholoog is zijn gehoor. Hij is er om naar jou te luisteren.
De psycholoog heeft de middelen om je te helpen bij het vinden van antwoorden op je problemen en zorgen. Hij is niet hier om ruzie te maken.
De meesten van hen zijn zeer open mensen. En ze hebben genoeg ervaring om te weten dat alle mensen heel anders zijn, zelfs als ze vergelijkbare situaties meemaken.
Maar bovenal zijn het professionals. Zij zijn in staat om hun eigen leven, ervaringen en ideeën buiten het gesprek te laten. Ze richten zich op wat jij hun vertelt.
Als je niet luistert naar je psycholoog, of als je niet het gevoel hebt dat je psycholoog onbevooroordeeld is… Als je het gevoel hebt dat hij je alleen maar dezelfde oplossing voor elk probleem biedt, en dit ervoor zorgt dat je je niet prettig voelt, sta je volledig in je recht om naar een andere professional te gaan.
Geef therapie een nieuwe kans. Denk niet dat we allemaal hetzelfde zijn, want de waarheid is dat we niet allemaal zo zijn.
Je bent geest en lichaam
Beloof jezelf om jouw psycholoog zelfs de meest (schijnbaar) niet-verwante of onbelangrijke dingen te vertellen tijdens jullie sessies. Ze kunnen uiteindelijk nuttig zijn.
Het is waar dat een psycholoog geen arts is. Maar vergeet niet dat je zowel geest als lichaam bent, één verbonden eenheid. Als je je geestelijk niet goed voelt, wordt je lichaam daardoor aangetast en vice versa.
Vertel het als je problemen hebt met slapen, gebrek aan eetlust, hoofdpijn, enzovoort. Ook als er die dag iets vreemds aan de hand is. Je kunt een psycholoog tijdens de sessies echt alles vertellen wat je maar wil!
“Ingehouden emoties zullen nooit sterven. Ze worden levend begraven en komen later op vervelendere manieren weer naar boven.”
Verberg geen informatie voor de psycholoog tijdens de sessies en houd geen dingen achter. De psycholoog kan je gedachten niet lezen. Gebruik de ruimte en vertrouwelijkheid in je voordeel. Daar zijn ze voor.
Het kan een beetje moeilijk zijn voor je in het begin, omdat het nog geen gewoonte is. Maar het is belangrijk dat je weet dat je de controle hebt over wat je zegt en hoe ver je gaat.
Als je halve waarheden vertelt of niet het volledige verhaal vertelt, kan een psycholoog je niet dezelfde kwaliteit hulp bieden.
Lichamelijke symptomen of problemen kunnen de reden zijn dat je naar therapie gaat. Maar je kunt ook gaan omdat je jezelf beter wilt leren kennen.
Als dat het geval is, ga dan zo diep mogelijk. Tot in de diepste donkere delen van jezelf. Het zal je leren omgaan met alles wat het leven op je pad brengt.
Je hoeft geen ernstig probleem te hebben, het zou bijvoorbeeld kunnen dat je wil weten waarom je altijd partners kiest die verkeerd zijn voor je, of waarom sommige dingen zo moeilijk voor je zijn, enzovoort. Al die praatjes over dat je gek moet zijn om naar een psycholoog te gaan, zijn gewoon een mythes!
Praat tijdens je sessies met een psycholoog over je gevoelens en stel zoveel vragen als je wilt
Praat tijdens je sessies met een psycholoog over je gevoelens. Als je iets dat jouw psycholoog tegen je zegt niet prettig vindt of als je het er niet mee eens bent, spreek dit dan uit! Het is belangrijk dat je het niet inhoudt, omdat het de relatie verstoort.
Misverstanden doen zich soms voor bij een therapie. Soms zal de psycholoog iets zeggen en zullen wij het iets anders opvatten. Het is belangrijk om met hen te praten en het niet in te houden.
Als je iets niet begrijpt, stel dan zoveel vragen als nodig is. Wees niet gefrustreerd omdat je in verlegenheid gebracht wordt of boos bent.
Psychologen kunnen ook fouten maken. Therapie, en vooral de belangrijkste onderdelen ervan, is vaak intens voor de patiënt of cliënt. Maar het is ook vaak intens voor ons, de psychologen.
Deze intensiteit kan fouten veroorzaken. Maar ze zijn nog steeds oplosbaar als we de communicatie open en oprecht houden.
Het is ongebruikelijk voor psychologen om medische of psychologische taal te gebruiken. Of om zich met te complexe grammatica uit te drukken.
Normaal gesproken praten we zo dat de persoon voor ons het kan begrijpen, ongeacht hoeveel ze weten over de menselijke geest.
Als je ons niet begrijpt, zullen we blij zijn als je ons dat openlijk vertelt. Want dan hebben we de mogelijkheid om onze woorden aan te passen.
De psycholoog is er om naar je te luisteren
Wees geduldig. Jij bent degene die het tempo bepaalt, de veranderingen komen in jouw ritme. Maar vergeet niet dat ‘Aken en Keulen niet op één dag gebouwd zijn’.
We leven in een samenleving waar alles heel snel gaat. En als we ons niet prettig voelen, willen we dat het onmiddellijk ophoudt. We hebben over het algemeen niet veel geduld of tolerantie.
In mijn ervaring werkt therapie veel beter dan medicijnen (en zonder bijwerkingen), maar je moet het wel de tijd geven.
De psycholoog is er om naar jou te luisteren tijdens jullie sessies. Dit is moeilijk te vinden bij familieleden en vrienden. Als je niet denkt dat dat waar is, probeer het dan eens.
Probeer vijf minuten lang over een probleem te praten en je zult zien dat de meeste mensen (zonder dat het hun bedoeling is je te kwetsen) je zullen vertellen hoe je het probleem kunt oplossen.
Ze vertellen je het verhaal over iemand anders die een vergelijkbaar probleem had, of over hun eigen ervaringen. Sommige mensen zullen het zelfs niet aankunnen en zullen je onderbreken om het gesprek om te leiden naar hun eigen problemen.
Beoordeel ze niet… als de rollen omgedraaid waren, zou je waarschijnlijk hetzelfde doen. We zijn niet gewend aan luisteren.
De psycholoog zal wel naar je luisteren. Maar hij geeft je geen advies en zal ook je problemen niet voor je oplossen. Alleen jij beschikt over de antwoorden en weet wat de oplossingen voor je problemen zijn.
Wat er gebeurt is dat deze zelfanalyse die je steeds maar weer herhaalt, niet objectief is en meestal niet werkt. In veel gevallen helpt het ook niet als we onze problemen aan vrienden of familie vertellen. Daarom moet je naar een professional.
“De merkwaardige paradox is dat als ik mezelf accepteer zoals ik ben, ik kan veranderen.”
-Carl Rogers-
Als je nieuwsgierig bent, probeer dan een bezoek. Verbind jezelf nergens toe. Misschien is het precies wat je zoekt.