TikTok-tics: het zeldzame wereldwijde kindersyndroom

Veel kinderen ontwikkelen vreemde tics nadat ze uren online video's van mensen met het syndroom van Gilles de la Tourette hebben bekeken. Deskundigen waarschuwen echter dat hier een onderliggend probleem is dat wordt verwaarloosd.
TikTok-tics: het zeldzame wereldwijde kindersyndroom
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Knipperen, repetitieve of schokkerige bewegingen, ongewenste geluiden en vreemde gebaren. Dit zijn de symptomen van TikTok-tics. Het is ongewoon gedrag van honderden kinderen wanneer ze constant worden blootgesteld aan video’s van mensen met het Tourette-syndroom op TikTok.

Het fenomeen kwam voor het eerst in de media in oktober toen publicaties als The Wall Street Journal er melding van maakten. In de afgelopen twee jaar hebben kinderziekenhuizen in de Verenigde Staten, Canada en Australië gevallen gezien van adolescenten die plotseling ongebruikelijke tics vertoonden. Dit onwillekeurige gedrag valt vooral op bij meisjes.

Aanvankelijk konden artsen geen oorzaak vinden. Dat komt omdat de symptomen niet voldeden aan alle diagnostische criteria voor het Tourette-syndroom. Het duurde echter niet lang voordat de experts ontdekten dat alle patiënten iets gemeen hadden. Het was de voortdurende blootstelling aan video’s van mensen met het Tourette-syndroom op TikTok.

Achter het TikTok-fenomeen schuilt een duidelijk probleem dat wordt verwaarloosd. Dat is de buitensporige blootstelling van onze jonge mensen aan deze technologische middelen.

Kind dat lijdt aan het fenomeen TikTok tics

TikTok-tics

Het fenomeen TikTok begon in 2019 en nam toe tijdens de pandemie. Het is inderdaad waarschijnlijk dat, als gevolg van de lockdown, veel kinderen en adolescenten hun gebruik van deze app nog meer hebben verhoogd. Het was echter pas een paar maanden geleden dat het publiek dit feit opmerkte nadat verschillende artsen zich hadden uitgesproken.

Dit waren geen geïsoleerde gevallen. Sterker nog, het bleek ook een wereldwijd fenomeen te zijn. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada en Europa meldden gevallen van kinderen met vreemde tics. Een van de experts die zich over dit fenomeen uitsprak, was dr. Kirsten Müller-Vahl. Ze is hoogleraar psychiatrie aan de Hannover School of Medicine (Duitsland).

Als expert op het gebied van het Tourette-syndroom beweert ze dat een ding dat opvalt, is dat deze specifieke aandoening het vaakst bij kinderen wordt gediagnosticeerd. Het verschijnt normaal gesproken op zeer jonge leeftijd, rond de leeftijd van zes. Bovendien vertoont elk individu zijn eigen onderscheidende soorten tics.

De klinische gevallen die naar voren kwamen, waren echter die waarbij adolescente meisjes betrokken waren. Ze vertoonden allemaal dezelfde soorten tics. Deze waren volledig nieuw in de medische wereld.

Hoe manifesteert het zich?

De tics zijn onbewust en onvrijwillig. Met andere woorden, de getroffen jongeren (voornamelijk meisjes) hebben geen controle over deze specifieke gebaren en uitdrukkingen.

  • Ze demonstreren herhaaldelijk keelschrapen.
  • Ze trekken onwillekeurig grimassen en knipperen met hun ogen.
  • Er verschijnen schokkerige bewegingen.
  • Ze drukken woorden willekeurig uit met verschillende accenten.

Er is één gemeenschappelijk element van al dit onverwachte gedrag. De lijders kijken allemaal urenlang naar video’s van influencers met het Tourette-syndroom op TikTok.

Meisje in bed op haar mobiel

Wat is de oorzaak?

Om te beginnen moeten we verduidelijken dat een simpele blootstelling aan TikTok dit syndroom niet veroorzaakt. Dr. Kirsten R Müller-Vahl en haar collega’s verklaarden dit in recent onderzoek (Engelse link). In deze studie benadrukten ze enkele interessante gegevens.

TikTok-tics en angststoornissen

De onderzoekers beweerden dat veel van de kinderen die leden aan het fenomeen TikTok-tics al eerder gediagnosticeerd waren met angst of depressie. Deze symptomatologie werd tijdens de pandemie verder geïntensiveerd. Het lijkt er zelfs op dat het fundamentele probleem niets anders is dan de broze emotionele gezondheid van jonge mensen.

Een aandoening veroorzaakt door sociale media

De onderzoekers introduceerden ook het label “massale sociogene ziekte” om deze psychologische aandoening te definiëren die bekend staat als TikTok-tics. Bovendien sluiten ze niet uit dat in de komende jaren andere manifestaties van deze aandoening naar voren zullen komen en met dezelfde term zullen worden gedefinieerd.

We leven in een samenleving waarin kinderen en jongeren nieuwe technologie begrijpen en zich er ook mee bezighouden. Dit zou op zichzelf niet per se negatief zijn.

Gevoelens zoals eenzaamheid, een laag zelfbeeld, emotioneel wanbeheer en de wens om zich geïntegreerd te voelen, worden echter vaak via deze kanalen benadrukt. Het misbruik van sociale media zorgt inderdaad voor opvallende nieuwe psychische stoornissen.

De laatste jaren is het voor jongeren in de mode om op TikTok video’s te bekijken van jongeren die lijden aan het syndroom van Gilles de la Tourette. De internetalgoritmen zorgen er vervolgens voor dat vergelijkbare inhoud op hun schermen verschijnt. Hierdoor worden kinderen en adolescenten urenlang blootgesteld aan ongecontroleerde tics, spasmen en verbalisaties die ze uiteindelijk onbewust imiteren.

Tics verdwijnen, maar het onderliggende probleem moet worden behandeld

We weten dat een constante blootstelling aan deze video’s ervoor zorgt dat sommige kinderen uiteindelijk onbewust alle gebaren imiteren. Daarom zou het probleem worden opgelost als ze geleidelijk zouden kunnen stoppen met het bekijken ervan. Het belangrijkste is echter niet om het verschijnen van de tics zelf te stoppen.

Het belangrijkste is om de latente angst in de hoofden van deze jonge mensen te behandelen. Angst, verdriet, eenzaamheid en een laag zelfbeeld zijn namelijk de echte wortels van het probleem, niet zozeer TikTok zelf. Om deze reden is het tijd dat we gaan zorgen voor de emotionele gezondheid van onze jongeren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Basch CH, Hillyer GC, Jaime C. COVID-19 on TikTok: harnessing an emerging social media platform to convey important public health messages. Int J Adolesc Med Health. 2020 Aug 10. doi: 10.1515/ijamh-2020-0111. Epub ahead of print. PMID: 32776899.
  • Kirsten R Müller-Vahl, Anna Pisarenko, Ewgeni Jakubovski, Carolin Fremer, Stop that! It’s not Tourette’s but a new type of mass sociogenic illness, Brain, 2021;, awab316,
  • Montag, C., Yang, H., & Elhai, J. D. (2021). On the Psychology of TikTok Use: A First Glimpse From Empirical Findings. Frontiers in public health9, 641673. https://doi.org/10.3389/fpubh.2021.641673

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.