Therapie met paarden: voordelen en toepassingen

Bij therapie met paarden worden paarden gebruikt om de verschillende revalidatiedoelen van patiënten te bereiken. Het kan onder andere nuttig zijn voor kinderen met autisme, het Rett-syndroom en hersenverlamming. Lees er meer over in ons artikel van vandaag!
Therapie met paarden: voordelen en toepassingen

Laatste update: 27 april, 2021

De therapeutische opties die beschikbaar zijn voor mensen met een of andere aandoening of handicap, nemen toe. Een benadering die patiënten kan helpen hun kwaliteit van leven te verbeteren, is therapie ondersteund met paarden.

Deze opties zijn niet nieuw, maar ze wegen nu veel zwaarder dan vroeger. Met dit soort alternatieve therapieën kunnen patiënten zichzelf namelijk beter leren kennen en hun persoonlijke ontwikkeling en kwaliteit van leven verbeteren.

Bij therapie met paarden staan paarden dus centraal. Studies tonen aan dat door paarden ondersteunde therapie, of EAT (equine assisted therapy), goed kan zijn voor mensen met het autismespectrum, patiënten met hersenverlamming en andere aandoeningen of ziekten.

Ben je geïnteresseerd om meer te weten te komen? Bijvoorbeeld, wie heeft deze aanpak uitgevonden? Voor wie is het? Zijn er verschillende methoden binnen de therapie? Blijf dan lezen om erachter te komen!

Een paard kan emoties voelen

Wat is door paarden ondersteunde therapie?

EAT, ook wel therapie met paarden of paardensporttherapie genoemd, is een geweldig alternatief voor mensen met een of andere neurologische handicap of aandoening, zoals autisme.

Het doel is om de patiënt te helpen bij zijn cognitieve, fysieke, emotionele, sociale en/of beroepsmatige ontwikkeling door middel van een reeks oefeningen, spelletjes en activiteiten met paarden. In meer algemene zin kan het het welzijn en de kwaliteit van leven van patiënten verbeteren.

Tijdens een therapiesessie kan de patiënt het paard bijvoorbeeld berijden, borstelen, aaien en voeren. Ze kunnen ook met het paard spelen of andere activiteiten doen terwijl ze op het paard zitten.

Elke patiënt krijgt, afhankelijk van zijn fysieke en psychologische kenmerken, zijn eigen unieke behandeling waarmee hij het meeste uit zijn interactie met het paard kan halen.

Oorsprong

De praktijk van therapie met paarden gaat terug tot de oude Grieken, die paardrijden aanbevolen om pijntjes en kwalen van lichaam en geest te voorkomen en genezen.

De formele beoefening van door paarden ondersteunde therapie begon echter in 1969 in Mexico. Een trainer bij het Mexicaanse Olympische atletiekcentrum, Rogelio Hernandez Huerta, krijgt de erkenning als de oorspronkelijke maker.

Datzelfde jaar werd het eerste gespecialiseerde centrum voor therapie met paarden opgericht, evenals de North American Riding for the Handicapped Association (NARHA). De missie van de NARHA (Engelse link)  is het coördineren en officieel erkennen van centra en individuen die therapie met paarden aanbieden.

Voor wie is deze therapie met paarden?

Zoals we hierboven vermeldden is therapie met paarden geweldig voor mensen met een fysieke of mentale handicap. Het kan ook goed zijn bij andere soorten problemen die we hieronder zullen noemen. EAT is geschikt voor kinderen en volwassenen. Gezondheidswerkers bevelen paardentherapie het vaakst aan aan mensen met de volgende aandoeningen:

 • Handicaps (fysiek, mentaal of sensorisch).
 • Neurologische ontwikkelingsstoornissen (bijvoorbeeld autisme).
 • Sociale aanpassingsproblemen.
 • Andere soorten ziekten.

Deze therapie kan vooral nuttig zijn voor iedereen met autismespectrumstoornis, patiënten met hersenverlamming of het Rett-syndroom, patiënten met ruggenmerg en/of hersenletsel, multiple sclerose, fibromyalgie, enzovoort. In elk geval maakt de therapeut de nodige aanpassingen aan de activiteiten afhankelijk van de therapeutische doelen.

De voordelen van deze therapie

De psychologische en fysieke voordelen van therapie met paarden worden ondersteund door onderzoek. De belangrijkste psychologische en emotionele voordelen zijn onder andere de volgende:

 • Het gevoel van eigenwaarde verbetert.
 • Betere emotionele zelfbeheersing.
 • Verbetert het zelfvertrouwen.
 • Stimuleert geheugen en aandacht.
 • Bevordert respect voor natuur en dieren.

Enkele van de fysieke voordelen van therapie met paarden zijn een betere spierontwikkeling en balans, kracht, spierspanning, motoriek, coördinatie, uithoudingsvermogen, enzovoort.

Therapie met paarden en autisme

Zoals we al meerdere keren hebben vermeld, is therapie ondersteund met paarden geweldig voor kinderen met autisme. Een studie, uitgevoerd door Perez et al. in 2008 (Engelse link) ontdekte dat therapie met paarden vier soorten stimulatie biedt bij jonge patiënten: vestibulair, proprioceptief, tactiel en motorisch.

Een andere studie van De La Prieta (2017) ontdekte dat warmte en trillingen die door het paard worden afgegeven, evenals hun driedimensionale bewegingen, zenuwstructuren kunnen stimuleren, wat goed is voor de ontwikkeling van de patiënt.

Nog een andere studie, uitgevoerd door Delgado en Sanchez (2015) en gepubliceerd in Mediciego, ontdekte dat kinderen met autisme een emotionele band met paarden kunnen krijgen. Door erop te rijden, krijgen ze ook een gevoel van veiligheid dat een positieve invloed heeft op hun eigenwaarde.

Therapie met paarden kan helpen bij autisme

Soorten therapie met paarden

Binnen met paarden ondersteunde therapie zijn er verschillende disciplines. Hier zijn enkele van de meest bekende:

 • Therapeutisch paardrijden. Dit houdt in dat er oefeningen gedaan worden terwijl de patiënt op het paard zit. Het kan de balans en coördinatie verbeteren.
 • Hippotherapie. Bij dit type therapie doet de patiënt fysiotherapie-oefeningen met en op het paard. Het doel is om de door het paard overgedragen warmte en de ritmische en driedimensionale bewegingen te gebruiken om de patiënt te helpen.
 • Equine-assisted learning (EAL). Dit is erg populair en bestaat uit aanpassing van de patiënt aan het paard en alles wat komt kijken bij de verzorging van een paard. Het kan onder andere de motivatie verhogen, emotionele expressie stimuleren en de concentratie verbeteren.
 • Adaptief paardrijden. Voor mensen met verschillende functionele aandoeningen die al aan paardrijden doen. Het doel is om de sport aan te passen aan de behoeften van de patiënt.

Kortom, therapie ondersteund met paarden is een therapeutisch hulpmiddel met onmiskenbare voordelen. Het is een geweldige alternatieve therapie voor kinderen met autisme en andere pathologieën of aandoeningen.

Het is ook geweldig voor volwassenen, omdat de verscheidenheid aan disciplines het geschikt maakt voor mensen met allerlei soorten problemen. De persoon die de patiënt tijdens zijn therapie begeleidt, moet altijd een gekwalificeerde en geaccrediteerde professional zijn. In de meeste gevallen is dit een gespecialiseerde fysiotherapeut. Wellicht ook interessant voor jou

Voordelen van therapie met dieren
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Voordelen van therapie met dieren

Honden zijn onze beste vrienden en voor een goede reden! Het maakt niet uit wat voor een dag je nou hebt gehad: ze zijn er altijd voor je. Maar naa... • Engel, B.T. (1997). Therapeutic Riding: Its benefits, professions and divisions. In Engel, B.T. Therapeutic Riding, I: Strategies for Instruction Part I. Durango, co: Barbara Engel therapy services.
 • García, S. (2010). Equinoterapia: Un binomio con fines terapéutico. Universidad Veracruzana. Médico Veterinario Zootecnista.
 • Pérez, L., Rodríguez, J. y Rodríguez, N. (2008): La Equinoterapia en el tratamiento de la discapacidad infantil. Revista Archivo Médico de Camagüey, 12(1).

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.