The sea inside: wanneer het leven een verplichting is
The Sea Inside is een Spaanse film die de Beste Buitenlandse Film Award 2004 heeft gewonnen. Geregisseerd door Alejandro Amenábar en met in de hoofdrol Javier Bardem, is het gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Ramón Sampedro, een verlamde man die besluit om zijn leven te beëindigen.
Het verhaal van Ramón Sampedro is controversieel omdat het euthanasie bespreekbaar maakt, wat illegaal is in Spanje. Twintig jaar na zijn overlijden is hulp bij zelfdoding nog steeds illegaal. Daarom is dit verhaal vandaag de dag nog steeds relevant.
The Sea Inside leidde tot de heropening van deze gedeeltelijk opgeloste zaak. De vrouw die hem hielp te sterven, Ramona Maneiro, werd vrij gesproken wegens gebrek aan bewijs. Later gaf ze echter toe dat ze aan de misdaad had deelgenomen.
De eerste film geïnspireerd door dit verhaal, Condenado a vivir (Condemned to Live), werd uitgebracht in het jaar 2001, maar was niet zo succesvol. The Sea Inside werd de meest geprezen film en won daarmee de Oscar voor Beste Buitenlandse Film.
Ondanks het succes van de film kreeg het negatieve kritiek van de media en enkele tetraplegische groepen, die kritiek hadden op Sampedro’s levenshouding. De film pakt echter eenvoudigweg een echt probleem aan: het recht op een waardige dood en keuzevrijheid.
Naast zijn media- en filmerfenis, werd het verhaal van Ramón Sampedro de inspiratie van twee geschreven werken: Cartas desde el infierno (Letters from Hell) en Cuando yo caiga (When I Fall). Ze werden postuum gepubliceerd. Dit alles maakte Ramón tot een bekend figuur in de ogen van het Spaanse volk.
“Ze zeggen dat soms, wanneer sommige mensen het gevoel hebben dat ze zullen sterven, alle gebeurtenissen en dingen die hen altijd hebben beïnvloed als een film door hun hoofd gaan.”
-Ramón Sampedro-
The Sea Inside: leven of sterven?
Ramón Sampedro werd geboren in Galicië, Spanje in 1943. Hij was een zeeman die een ongeluk kreeg toen hij 25 jaar oud was. Door dit ongeluk bleef hij voor de rest van zijn leven bedlegerig.
Wetende dat hij nooit meer zou kunnen bewegen en dat hij in zijn leven altijd afhankelijk zou zijn van de zorg van andere mensen, besloot hij op een waardige manier te sterven. Zo werd hij de eerste Spaanse persoon die om hulp bij zelfdoding vroeg. Zijn zaak werd controversieel in zowel de media als de rechtbanken.
Toen hij zag dat de wet hem niet zou helpen, besloot hij in het geheim zijn leven te beëindigen. Dit deed hij met de hulp van zijn vriendin, Ramona Maneiro, vanwege het feit dat zijn toestand als een quadriplegie-man het hem moeilijk maakte om het alleen te doen.
Hij nam een video op terwijl hij een glas water met kaliumcyanide dronk en legde uit waarom hij het waard was om met waardigheid te sterven en hoe hij besloot het te doen. Hij verduidelijkte ook dat niemand de schuld mocht krijgen omdat hij alles had gepland en dat de anderen hem alleen maar hielpen.
De karakters en visies
In de film zien we een aantal wisselende visies over Ramón’s beslissing. Aan de ene kant de leden van zijn familie die niet willen dat hij sterft. Zijn broer zegt dat het het beste is voor Ramón om te blijven leven. Aan de andere kant zien we advocaat Julia en buurvrouw Rosa die hem later helpen om te sterven.
Het karakter van Rosa is belangrijk. Mede geïnspireerd door Ramona Maneiro, heeft ze Ramón geholpen. Na hem op televisie te hebben gezien, besluit ze hem te ontmoeten om hem te overtuigen zijn verlangen om te leven te herwinnen. Ze wordt echter verliefd op hem en begrijpt en aanvaardt uiteindelijk Ramón’s beslissing.
In de tussentijd heeft Julia de zaak voor de rechter gebracht. In tegenstelling tot Rosa, begreep ze Ramón vanaf het begin, omdat ze zelf aan een degeneratieve ziekte lijdt, waardoor ze overweegt zelfmoord te plegen.
De zin van het leven
Waarom wilde Ramón Sampedro dood? Waarom zei hij dat zijn leven niet de moeite waard was om te leven? Veel groepen steunen het idee dat een verlamd persoon gelukkig kan zijn en waardig kan leven.
Een van de meest kritieke momenten in zijn leven was toen een verlamde priester hem kwam opzoeken en de twee begonnen te praten over ethische, morele en religieuze kwesties. De priester staat erop dat het leven God toebehoort en dat leven niet alleen is in staat zijn om te rennen of je armen te bewegen.
Je kunt op de meest waardige manier in een rolstoel leven. Sampedro beweerde niet dat hij dit standpunt verwierp of niet begreep. Hij wil gewoon niet meer leven. Hij is gestopt met vechten of de rolstoel accepteren en geeft er de voorkeur aan rustig te sterven.
Dit alles kan ons laten denken dat er in deze situatie geen juiste of ware positie is. Kiezen om te leven of te sterven zijn persoonlijke en individuele beslissingen waarbij niemand moet ingrijpen. Het lijkt natuurlijk gek wanneer een persoon iemand dwingt te sterven, maar hoe zit het met het dwingen van een persoon om te leven?
The Sea Inside: de controverse over euthanasie
In werkelijkheid is euthanasie een gevoelig onderwerp, omdat het niet alleen een persoonlijke beslissing is, maar ook omdat andere culturele en religieuze factoren tussenbeide komen. Het accepteren van de dood is nooit gemakkelijk voor iemand, maar accepteren dat iemand ervoor kiest om te sterven is nog ingewikkelder.
Voor Ramón Sampedro was het leven een verplichting. Zijn handicap was een hel en in plaats van zijn verlangen om te leven te herwinnen, vocht hij om te sterven. Om te sterven als een waardig persoon zonder dat iemand de schuld voor zijn dood zou hebben. In The Sea Inside zijn we getuige van een juridische strijd die tot op de dag van vandaag voortduurt.
Het debat over euthanasie
In sommige landen, zoals België, Nederland en sommige staten in de Verenigde Staten, is euthanasie legaal en wordt door het gezondheidszorgstelsel ondersteund. Dit omdat steeds meer mensen ervoor kiezen om op deze manier te sterven. Het is niet zo dat euthanasie aan populariteit wint, het is er altijd geweest. Het ding is alleen dat het altijd onbesproken bleef.
De controverse van de zaak, de documentaire film van zijn dood en de release van de film The Sea Inside onthulden dat er in Spanje een open debat is over euthanasie. Dit doet er echter niet toe, want wanneer een persoon overtuigd is van wat hij wil, zal hij al het mogelijke doen om het te realiseren.
Normaal gesproken worden familieleden het meest getroffen en weigeren ze te accepteren dat hun geliefde wenst te sterven. In deze gevallen is begrip, liefde en zelfs psychologische ondersteuning de sleutel tot hun acceptatie.
“Een leven zonder vrijheid is helemaal geen leven.”
-The Sea Inside-
We kunnen niet oordelen over iemands beslissingen of daden, noch kunnen we hen dwingen om van gedachten te veranderen.
Wat is juist? Waarschijnlijk niets. We moeten gewoon de beslissing accepteren. The Sea Inside laat ons zien dat, of we het er nu mee eens zijn of niet, liefde en begrip uiteindelijk sterker zijn dan welke persoonlijke mening dan ook.