The Pursuit of Happyness: een film over vasthoudendheid

Het verhaal van Chris Gardner is een voorbeeld van het overwinnen van moeilijkheden. In feite bracht zijn vasthoudendheid hem ertoe de ware betekenis van geluk te begrijpen.
The Pursuit of Happyness: een film over vasthoudendheid
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 13 februari, 2022

In de jaren ’80 was Chris Gardner failliet. Toch is zijn verhaal er een van vasthoudendheid. Misschien is dit de reden dat Gabriele Muccino er in 2006 voor koos om van zijn leven een film te maken, met Will Smith in de hoofdrol, genaamd The Pursuit of Happyness.

Naast het onderwerp in de titel, gaat de film in op andere interessante vragen. Is het bijvoorbeeld mogelijk om geluk te bereiken nadat je alles hebt verloren? Of is geluk iets waar je naar op zoek bent, maar nooit zult vinden?

Synopsis van The Pursuit of Happyness

Het toneel is San Francisco in 1981. Chris Gardner (Will Smith) is een verkoper die, om een stap vooruit te zetten in zijn carrière, besluit zijn spaargeld te investeren in draagbare medische scanners. Zijn investering plaatst hem echter in een uiterst precaire positie. In feite kan hij niet eens de meest elementaire kosten dekken, omdat hij de machines niet kan verkopen.

Om de situatie nog ingewikkelder te maken, heeft Linda, zijn vrouw, er genoeg van dat hij luchtkastelen bouwt en besluit hem in de steek te laten. Bovendien laat ze hem de leiding over hun 5-jarige zoon over.

Op een van zijn reizen naar het stadscentrum om te proberen zijn apparatuur te verkopen, ontmoet Chris een manager. Hij moedigt Chris aan om stage te lopen bij een prestigieus beursvennootschap. Dit verandert uiteindelijk zijn leven voor altijd.

Desalniettemin moet hij eerst vele andere tegenslagen het hoofd bieden om zijn droom van een beter leven na te jagen. In feite weten we dat Chris Gardner in het echte leven zijn eigen succesvolle beursvennootschap oprichtte.

Beslis wat je wilt

Wat was zijn geheim?

Vasthoudendheid.

Wat betekent vasthoudendheid?

Ze zeggen dat een grote meerderheid van beroemde mensen beroemd is om hun vasthoudendheid. Dit, samen met hun intelligentie, stelt hen in staat om hun doelen te bereiken.

Anderen suggereren dat vasthoudendheid een kenmerk van de mens is. Een eigenschap die ons in staat stelt een actieplan op te stellen om een doel te bereiken en obstakels en moeilijkheden te overwinnen.

Met andere woorden, het vermogen om te beslissen wat we willen en vol te houden totdat we het hebben bereikt. Om deze reden is vasthoudendheid een van onze menselijke sterke punten en we bezitten het allemaal in meer of mindere mate.

Het beste van vasthoudendheid is dat je het kunt vergroten. Het belangrijkste is om te weten wat je wilt en om een realistisch actieplan en een te volgen strategie voor jezelf op te stellen.

Helaas stel je vaak doelen die te complex zijn om in één klap te realiseren. Of je geeft jezelf inflexibele termijnen. Om deze reden zou je projecten halverwege kunnen stopzetten. Hierdoor voel je je gefrustreerd en ontmoedigd, waardoor je niet verder kunt.

Doorzettingsvermogen en geduld

Deze twee kenmerken gaan hand in hand met vasthoudendheid. In feite moet je volharden en geduldig zijn in alles wat je doet. Waardeer bovendien elke kleine stap en wanhoop niet als het succes langzaam aankomt.

Eigenlijk moest het personage van Gardner eerst alles verliezen om later te kunnen slagen. Hiervoor moest hij zichzelf opnieuw uitvinden.

Wat als geluk een drastische verandering in je leven vereist?

Tegenwoordig zijn er veel mensen die, net als de hoofdpersoon van de film, hun beroepsleven hebben geheroriënteerd met goede resultaten.

Einstein zag crisis als een kans voor verandering en vooruitgang

Soms moet je een beslissing nemen om ofwel verankerd te blijven in een verleden dat je doet lijden of om een nieuw heden te creëren met zinvolle doelen.

Hoe dan ook, je moet altijd elke kleine stap vieren. Bovendien moet je flexibel zijn en niet wanhopen als de resultaten niet precies zijn wat je ervan verwachtte. Dat komt omdat je, om vooruit te komen, moet blijven leren.

We zeggen niet dat het per se gemakkelijk zal zijn. Als je echter vertrouwt op de voordelen van vasthoudendheid, zul je merken dat soms het onmogelijke mogelijk wordt. Een goed voorbeeld vind je in The Pursuit of Happyness.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.